Wel WiFi maar geen internet: 10 tips! 1

Wel WiFi maar geen internet: 10 tips!

Het is behoorlijk frustrerend als jij met je WiFi netwerk verbonden bent, maar je internet toch niet werkt. Het netwerk wordt in je WiFi menu weergegeven en je hebt het juiste wachtwoord ingevoerd, maar dan open je jouw browser en er gebeurt helemaal niets. Balen!

Waarom werkt je WiFi niet? Er kunnen hier verschillende dingen de boosdoener zijn. Soms is de oplossing heel simpel: misschien is je router verouderd of moet je deze gewoonweg even opnieuw opstarten. Maar soms is de oorzaak helaas een beetje ingewikkelder. Juist daarom hebben we deze minigids samengesteld om jou te helpen bij het vinden van een oplossing voor het netwerk probleem, zodat jouw WiFi hopelijk weer net zo vlot als voorheen gaat werken.

Wat je in eerste instantie moet weten

 • Als je wel een WiFi connectie hebt maar geen internetverbinding, dan ligt het probleem meestal bij jouw eigen apparaten en niet bij je internetprovider
 • De meest waarschijnlijke boosdoener is je router en/of modem. De snelste oplossing is om deze opnieuw op te starten
 • Als jij na het opnieuw opstarten nog steeds geen internetverbinding hebt, dan zijn er verschillende vervolgstappen voor een mogelijke probleemoplossing die je uit kunt voeren

Wat te doen als je geen WiFi internetverbinding hebt

Volg deze stappen voor een mogelijke oplossing als je wel WiFi maar geen internet hebt.

Stap 1. Herstarten of resetten

De eerste stap bij het oplossen van de meeste technische problemen, en dan met name bij netwerkhardware problemen, is het opnieuw opstarten van deze apparaten.

Door jouw router en modem opnieuw op te starten, wordt de inhoud van het geheugen gewist en kunnen eventuele achtergrond of aanhoudende problemen weggewerkt worden. Voor een harde reset moet je als ‘admin’ op jouw router inloggen.

Let op: Opnieuw opstarten is absoluut iets anders dan een hardware-reset.

Stap 2. Het juiste netwerk

Controleer of je wel met het juiste netwerk verbonden bent. Zorg ervoor dat je WiFi apparaat niet een ander netwerk in de buurt probeert te bereiken of een WiFi repeater die niet volledig ingesteld is, en zo jouw toegang kunnen blokkeren. In deze gevallen, zelfs als de WiFi ingeschakeld en verbonden is, is het mogelijk dat je nog steeds geen werkend internet hebt.

Om dit te verifiëren, open je de WiFi instellingen en controleer je de netwerknaam waarmee jij verbinding probeert te maken. Als je deze niet herkent, dan is het waarschijnlijk niet jouw geprefereerde netwerk.

In sommige gevallen gebruiken WiFi extenders dezelfde netwerknaam als jouw eigen router. Als jij denkt dat dit het geval is, stel dan je WiFi extender opnieuw in of koppel deze tijdelijk even los om te zien of jij ook zonder een mesh WiFi signaal kan ontvangen. Als jij in dit geval wel een internetverbinding krijgt, dan ligt het probleem bij de extender en kan je de issue daarmee oplossen.

Stap 3. Wachtwoord opnieuw invoeren

Voer het draadloze wachtwoord opnieuw in, want sommige besturingssystemen zullen jou namelijk niet waarschuwen als jij het verkeerde draadloze wachtwoord invoert. Je tablet, smartphone of laptop kan in dit geval wel aangeven dat je over een sterk WiFi signaal beschikt, maar als het wachtwoord niet juist is, dan weigert de router alsnog correct met jouw apparaat te communiceren.

Als jij van een openbare WiFi hotspot gebruik maakt, dan kan het mogelijk zijn dat je een oud wachtwoord gebruikt. Informeer in dit geval naar het actuele wachtwoord.

Stap 4. VPN verbinding

Herstart de verbinding met jouw VPN. Probeer eens een andere VPN server, zoals eentje in een ander land, of verbreek de verbinding met de VPN volledig om te zien of het probleem daarmee is opgelost.

Stap 5. Correct IP-adres

Zorg ervoor dat je een IP-adres krijgt. Want, geloof het of niet, je kunt met een sterke verbinding met een router verbonden zijn maar nog steeds geen internettoegang hebben. Dit komt omdat het probleem niet bij je verbinding met de router ligt, maar bij de verbinding van jouw router met je ISP.

Wanneer dit gebeurt, dan werkt je router wel op jouw eigen netwerk, maar omdat deze geen verbinding met het internet kan maken, heeft het geen geldig openbaar IP-adres, wat automatisch betekent dat jij geen gegevens via het internet kunt verzenden of ontvangen.

Een andere reden waarom je mogelijk geen correct IP-adres hebt, is als jouw apparaat ingesteld staat om een ​​statisch IP-adres te gebruiken, maar de router dat IP-adres niet op het netwerk toestaat. Dit is iets wat kan gebeuren als jij een statisch IP-adres met een DHCP-netwerk combineert.

De eenvoudigste manier om dit zeer specifieke probleem op te lossen, is door de DHCP op de router ingeschakeld te laten en het statische adres van het apparaat te verwijderen.

Stap 6. Gebruik van WiFi hotspot

Open je browser. Als jij een WiFi hotspot gebruikt, zoals in een hotel of andere openbare ruimte, dan zou er automatisch een ‘hotspot webpagina’ met basisinformatie van het bedrijf moeten verschijnen dat de hotspot verbinding aanlevert en wat jij vervolgens moet doen. Je moet dan uiteraard het wachtwoord invoeren dat jij van dit bedrijf gekregen hebt.

Stap 7. DNS-server

Probeer eens een andere (openbare) DNS-server. Als jouw apparaat met een DNS-server verbonden is die geen correcte gegevens heeft of offline is, dan is zelfs het sterkste WiFi signaal nutteloos om jou een internet toegang te verlenen.

Zoek een andere DNS-server en wijzig vervolgens de DNS-serverinstellingen op jouw apparaat om te zien of de webpagina’s nu wel geladen worden.

Stap 8. Mac-adresfiltering

Controleer de MAC-adresfiltering, voor als de router een MAC-adresfiltering heeft ingesteld. Dit voorkomt immers dat apparaten met de router verbinding kunnen maken als ze niet over een specifiek MAC-adres beschikken.

Aangezien deze opstelling normaal gesproken enkel op bedrijfsnetwerken te zien is, kan je maar het beste de MAC-adresfiltering omzeilen door gewoon te vragen of je MAC-adres aan de goedgekeurde lijst toegevoegd kan worden.

Stap 9. Vraag om tech support

Als geen van deze bovenstaande stappen het internet probleem verhelpt, dan heb je een technische ondersteuning van jouw internetprovider, routerfabrikant, computer of smartphone fabrikant nodig.

2 comments
 1. Beste,
  Mijn MacbookPro, is ineens gestopt met internet verbinding. Andere laptops en mobiele telefoons werken wel op het modem.
  Wat kan de oorzaak zijn.

 2. Ik heb hier net hetzelfde probleem
  Is dit bij jou opgelost ? Ik hoor het graag wat probleem was (waarschijnlijk al opgelost volgend de datum te zien )

Comments are closed.

Related Posts
Hoe dicht is waterdicht nou eigenlijk? 9
Lees meer

Hoe dicht is waterdicht nou eigenlijk?

Veel smartphones en speakers zijn tegenwoordig waterdicht. Niet altijd loopt de fabrikant ermee te koop, want er zitten best wat haken en ogen aan. Maar hoe zit het precies? We leggen het even voor je uit.