Op zoek naar een nieuwe monitor? 1

Op zoek naar een nieuwe monitor?

Als je op zoek bent naar een nieuwe monitor, en je houdt van een groot beeld op je bureau, dan is deze  Philips monitor misschien iets voor jou! Het is maar liefst een 32″ curved monitor met een Full HD resolutie. In dit blog testen we deze monitor.

32" Phlips Monitor, 22" BenQ en 15" Dell
32″ Phlips Monitor, 22″ BenQ en 15″ Dell

Monitor: 4K of Full HD?

Een van de vragen die we vaak krijgen is of een 4K monitor de moeite en het geld waard is. Het antwoord is: dat hangt er van af. En ‘er’ is dan eigenlijk de volgende set met vragen:

  • hoe groot is het beeldscherm?
  • wat ga je er mee doen?
  • heb je goede ogen?

Mijn laptop (zie de foto hierboven) heeft een 4k scherm en standaard zet ik de  resolutie op Full HD omdat eenvoudig weg op een 15″ beeldscherm te klein is voor  4K. Zeker als je  met name Office en ontwikkeltools zoals Eclipse gebruikt. Voor foto- en video bewerking is dat een ander verhaal. Dan kan het wel zinnig zijn.

Een 4K  scherm heeft alleen maar zin in mijn geval als het echt een behoorlijke afmeting heeft. Met die afmeting komt ook een prijs, een curved 4K monitor gaat richting de EUR 800, meer dan twee en en half keer de prijs van deze Philips. Gewone 4K monitoren zijn aanzienlijk goedkoper dan de curved modellen.

Full HD 1920×1080 op een 32″ scherm is voldoende groot om te lezen als je ogen wat slechter worden, dus ook als je 40-50+ bent is dit een prettige monitor die zelfs zonder bril te gebruiken is.

Uiterlijk

De monitor heeft een strak uiterlijk en is snel en simpel in elkaar te zetten. Hij staat op een metalen voet en is kantelbaar (10 -> -5) zodat je afhankelijk van je zit positie de kijkhoek kunt optimaliseren.

Als ingangen zijn beschikbaar: VGA(Analoog), HDMI, DP(Digtaal,HDCP). DVI, aanwezig op veel monitoren, ontbreekt.  Ook zitten er geen knoppen aan de voor en zij kant van de monitor. Rechts achter op ongeveer 8 cm van de rechter rand  zit een knop waarmee je hem aan en uitzet maar ook de  instellingen kunt aanpassen. Het instellingsmenu is uitgebreid en biedt technische instellingen maar ook de mogelijkheid om de monitor terug te schalen naar 19″. Toegegeven, het  is niet  zo zinvol maar het kan.

19" display op een 32" scherm
19″ display op een 32″ scherm

Ook speciale gamermodi zijn aanwezig. Deze smartimage modi, bijvoorbeeld Racer of First Person Shooter, zijn presets die de weergave optimaliseren voor bepaalde soorten inhoud. Denk hierbij aan de helderheid, kleur, scherpte en contrast zodat het beeld er zo goed mogelijk uitziet. Er zit en Audio In en Headphone  Uit aan de achterkant. Er is geen ruimte voor een vesa bracket, de monitor staat op zijn voet. Ook een NUC of andere kleine computer kan er niet achter worden gehangen.

Oordeel

Ik gebruikte in deze test de monitor als tweede monitor bij mijn laptop. Daar is de Philips heel geschikt voor, met name voor de secundaire taken (het monitoren van een proces, compilatie), of als de monitor recht achter de laptop staat en het scherm enigszins plat is gedraaid ook als tweede scherm bij een primaire taak.

Het curved ontwerp staat niet slecht, misschien zelfs wel een beetje hip, maar voor mij is het functioneel niet anders dan een normale 32″ monitor.  Video wordt er goed op weergegeven, en ook  Office en andere kantoor toepassingen gaan prima.

Al met al, met een prijs van EUR 295,– een prima monitor voor thuis of op kantoor.

 

Related Posts