Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een 1

Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een

Iedereen kent het probleem wel. Ergens in huis heb je slecht bereik met wifi en eigenlijk geen zin om een kabel te trekken. Want de kabel trekken betekent dat je die kabel ook ergens moet weg werken, bijvoorbeeld in een kabel goot je ergens tegen de plint of erger nog door een vloer of een muur heen. Er moet toch een betere oplossing zijn! En die is er zeker. Dit review kijk ik naar de Devolo Magic2, waarmee je via de elektriciteitsbekabeling een verbinding kunt maken, een router in de meterkast of de woonkamer naar je slaap/studeerkamer waar je ook internet wil hebben.

Mijn usecase is met name de Settop boxen van KPN die ik via Powerline van TV over ethernet voorzie. Oorspronkelijk had ik een heel oude versie maar die kon het steeds grotere beeld formaat niet meer aan (HD-Ready – Full HD, 4k). Heel veel haperende verbindingen was het gevolg. Tijd voor een oplossing die mee gaat met de veranderende vraag naar connectiviteit.  Dat werd dus Devolo.

Devolo

Waar kennen we Devolo zo ook weer van? na onder andere van de adapters die door bijvoorbeeld KPN worden verkocht om powerline internet mogelijk te maken.voor de consument hebben ze ook nog een lijn met smartphoneproducten, bijvoorbeeld deursensoren thermostaatradiatorknoppen enzovoort. Het is goed om te weten dat ze ook een business tak hebben maar dat is voor in de gadgets natuurlijk minder interessant.

Installatie

De installatie is een fluitje van een cent. Stop de centrale module in het stopcontact en verbind met de router. Zorg dat dit correct gebeurd, direct op het stopcontact en niet via een verloopstekker. De reden is dat natuurlijk de aansluiting niet alleen voor de stroom is, maar ook voor  de powerline communicatie. Daarna pair je  de satelliet devices met de centrale module en klaar is klara. Niet meer dan een paar minuten werk. Een klein dun boekje laat je in een paar pagina’s zien hoe het werkt.Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een 3

Hou wel rekening dat oudere versies van Devolo producten niet altijd even goed werken icm met de nieuwe. Het leek in eerste instantie dat het prima werkte (oude KPN=devolo) powerline adapters maar deze stoorden wel op de lijn. Nu zonder deze ‘stoorzenders’ werkt het prima. De storingen die het bekende ‘Zender niet Beschikbaar’ scherm van KPN gaven zijn nu een ding van het verleden. Iedere satelliet heeft 2 1Gb aansluitingen.

Management

Hieronder zie  je de  Cockpit zoals deze op Windows te downloaden is, inclusief de Mbit/s snelheden over het powerlan net. In principe moet dit voldoende zijn om 4K television over powerline te sturen, even als natuurlijk gewone HD TV (4K is 4 x zo ‘zwaar’ als HD). Echter is er nog niet veel 4K tv, maar een test van de zenders van KPN geven in principe goed beeld. Via de Cockpit kan je ook de firmware updaten, de hoofdmodule moet nog handmatig van een update worden voorzien.  De

Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een 5Maar zoals gezegd, is het ook een Wifi Mesh Netwerk. Dus heb je ook op de plekken in huis waar je een apparaat in het stopcontact steekt, Wifi.

Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een 7

De interface  is overzichtelijk en duidelijk. Geen moeilijke zaken, wel natuurlijk de mogelijkheid om geavanceerdere instellingen te wijzigen dan de naam van een apparaat of de passphrase of password van een WiFi spot.Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een 9Hier zien je een opzet met drie satellieten, er kunnen tot acht worden gekoppeld waardoor je zelfs in het meest riante huis overal online kunt zien.  Devolo Magic2 WiFi : Powerline internet en WiFi hotspot in een 11

Conclusie

Als je in huis een uitdaging hebt met internet verbindingen, je wilt bekabeld internet maar geen kabels trekken dan zijn de poweline adapters van Devolo een goede keus.

Met name de Magic 2 WiFi multiroom (in deze test) geeft je overal (waar je stroom hebt) goed internet. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat andere apparaten storing kunnen geven op de adapters maar dat komt gelukkig weinig voor. De uitbreidbaarheid tot acht satellieten maakt dat je ook grotere huizen goed van internet kunt voorzien.

Prijs: Magic 2 Wifi Multiroom kit : 299 EUR bij alle bekende (online) retailers zoals Bol.com.

Related Posts