Nooit meer iets kwijt met Tile 1

Nooit meer iets kwijt met Tile

Met enige regelmaat klinkt bij ons het ‘ heeft iemand mijn …. Gezien’? Op de plek van de … kan je van alles invullen, zoals  sleutels, mobiel en portefeuille.

In het verleden heb ik al een tracker geprobeerd echter is het nooit tot een review gekomen, om de doodeenvoudige reden dat de tracker het gewoon niet deed. Toen ik de leverancier later nog eens sprak zij hij dat ze een partij slechte batterijen hebben gehad en dat het daar aan lag. Het werkte toen wel iets beter (met  een nieuwe batterij en en nieuw product) maar het bleef het gewoon niet.

Tijd voor Tile

Toen  ik de Tile toegestuurd kreeg voor review was ik benieuwd. Tile is niet de leverancier van mijn vorige tracker maar verwacht ik niet te veel?

Nooit meer iets kwijt met Tile 3
Tile Sports

Ik heb de Tile Sport toegestuurd gekregen, een tracker die je aan je sleutelbos kunt hangen of een ander iets, zoals een sporttas.

https://youtu.be/TPSUFq5FFMc

Daar begint het natuurlijk mee, waar ga je de tile aan vast maken. Sleutelbos is de meest voor de handliggende toepassing, ook omdat ik altijd mijn sleutels kwijt ben. Echter is een sleutelbos ook een killer in de zin van dat de sleutelbos op de grond valt, overal tegen aan tikt, in jassen, tassen en zakken verdwijnt en zo voort.

De Tile Sport doorstaat dat echter goed tot nu toe. Het is een stevig ontwerp met een metalen onhulsel en kan wel het een en ander  hebben. Het Sport model is ook waterproof (IP68) wat neerkomt op onderdompeling tot 1.5 meters tot maximaal 30 minuten.

Dus ook voor bijvoorbeeld plaatsing op een  ski kan je de Tile Sport gebruiken.

Wat kan Tile?

Tile kan je helpen je mobiel te vinden (als je twee keer op de  knop drukt dan gaat de telefoon af. Vanaf je  mobiele telefoon kan je  de  Tile laten piepen als deze  in de buurt is, is dit niet het geval dan wordt de laatst bekende positie getoond. Als je echt je sleutelbos met Tile kwijt bent en deze is ook niet binnen het bereik kan je hem op “Lost” zetten. Andere gebruikers die het signaal van de tracker opvangen mailen je dan direct de locatie waar ze hem hebben gezien. De range is trouwens 200 ft, wat zestig meter is. Je kunt dus zover van je device af zijn en hem nog vinden. Alleen als je een heel groot huis hebt is dat niet  voldoende. Het geluid is ook luider, tweemaal zo luid als bij vorige modellen.

Wat Tile niet doet is je waarschuwen als je tile en je mobiel opeens verder uit elkaar komen, met andere woorden: iemand gaat er met je spullen vandoor. Dit zou, bijvoorbeeld op wintersport of bij je fiets, best een goede toevoeging zijn.

Nooit meer iets kwijt met Tile 5

Zitten daar nog privacy aspecten aan? Ja en Nee. Het is zeer waarschijnlijk dat alle tiles  centraal worden geregisteerd in een database inclusief de laatste locatie. Tile weet dus waar je bent op dat moment en waar je normaal bent. Want, ook andere gebruikers die  in jouw buurt zijn met een Tile app vangen het signaal op. Doel is om je tile te kunnen terugvinden. Alles staat beschreven in de Privacy policy waar je mee accoord gaat.

Is dat een probleem? Voor mensen die  zeer gesteld zijn op hun privacy wel. Voor de gewone gebruiker is het een kwestie van afweging. Is het voordeel van de Tile het delen van jouw gegevens waard? Tile geeft aan dat ze dit doen om de dienst mogelijk te maken en niet om de data te verkopen. Zolang ze hun beveiliging op orde hebben, niets met de data doen zoals doorverkopen houden ze zich aan de regels.

Iedereen moet voor zichzelf afwegen of dit voor hem of haar acceptabel is.

Nadelen?

De Tile Sport heeft een  batterijduur van maximaal een jaar. Er zit een  normale CR2032 knoopcel in die, tenzij je hem tientallen keren per dag gebruikt, ongeveer een jaar meegaat. Dat is relatief kort en eigenlijk ook wel zonde omdat je geen nieuwe batterij er in kunt stoppen. Je kunt wel ‘retilen’, dat wil zeggen als gebruiker van Tile krijg je 40% korting op je nieuwe tile. Dat is op zich wel een goed idee, maar vanuit duurzaamheid zou het beter zijn om een echt recycle programma op te zetten of, en dat is nog beter, gewoon de Tile batterij kunnen vervangen. Of zelf of door tile. Recycling betekent in veel gevallen ergens in een vuilnisbelt eindigen. Volgens Tile is de Tile Sport 99% recyclebaar echter weet ik niet of een recycle centrum daadwerkelijk de tijd neemt om het metaal door te knippen, open te wrikken, de knoopcel er uit te halen en zo voort. Ik ga dit ook eens navragen hoe men hiermee omgaat.

Retilen is niet een goedkope manier om nieuwe tiles te krijgen, de oude tile wordt onbruikbaar gemaakt.

Kosten

Een Tile sport kost online bij Tile zo’n 35 dollar. Daarmee kun je dus een jaartje vooruit. Natuurlijk zijn er allerlei bundels en bonuspakketten die, bij afname van meer Tiles, de prijs per Tile lager laten uitvallen. Toch is het een flinke prijs, die ook ieder jaar weer terugkomt omdat de batterij relatief kort mee gaat. Het is dus niet een apparaat om alles en van nog wat mee te voorzien omdat de rekening snel oploopt.

Conclusie

Toch zijn er objecten die je wilt beveiligen, bijvoorbeeld als je een actief skiier of fietser bent zijn er situaties dat je skies of fiets buiten je zicht is. Dan is een Tile het overwegen waard omdat de kosten van nieuwe spullen vele malen hoger is. Ook het gemak om je zaken te vinden is voor sommige mensen de moeite waard.

Tile werkt goed, beter dan andere trackers die ik heb gehad. Daar valt niets op af te dingen. Het toevoegen van een alarm functie zou mooi zijn en natuurlijk een duurzamer product dat een nieuwe batterij kan krijgen. Dat doe je dan zelf, of Tile doet het.

Al met al, als je  iets hebt wat je in de  gaten wilt houden of thuis altijd kwijt bent is Tile Sport iets voor jou.

 

Related Posts