Invoxia GPS Tracker - Review 1

Invoxia GPS Tracker – Review

Je hebt mensen die eigenlijk altijd wel wat kwijt zijn. Bekende voorbeelden zijn je sleutels, portemonnee en meer van dat soort dingen.

Gelukkig zijn er al jaren oplossingen voor In de vorm van Trackers. In dit artikel ga ik het hebben over een speciaal soort tracker die gebruik maakt van een netwerk wat al een paar jaar in Nederland dekking heeft, namelijk het netwerk van Sigfox.

Invoxia GPS Tracker - Review 3

Sigfox is net zo als het Loranetwerk een IoT netwerk wat inhoudt dat het gaat om apparaten die weinig data verzenden. Ons mobiele netwerk, 4G of 5G is juist bedoeld voor veel data zoals bij telefoneren, mobiel internet en video streaming. Zoals je kunt zien op de kaart hierboven is het Sigfox netwerk goed dekkend in Nederland en ook in de omringende landen. Alleen in bepaalde bosrijke gebieden / gebieden waar weinig mensen wonen is de dekking minder.

Invoxia GPS

De Invoxia GPS tracker heeft een bijzonder lange levensduur. Dat komt omdat in tegenstelling tot andere trackers en niet doorlopend maar een keer per 5 tot 15 minuten een bericht wordt verzonden. Beweegt de tracker niet dan zelfs een keer per 4 uur.

Invoxia GPS Tracker - Review 6
Tracker met een verlopen abonnement op Sigfox na 3 jaar.

Dat Invoxia de tracker GPS noemt, is een beetje misleidend want er wordt geen gebruikt gemaakt van satellieten maar van het Sigfox netwerk. Global Positioning Sytem of GNSS zoals het tegenwoordig heet is dan ook niet specifiek over de technologie maar meer over de functie.

Invoxia GPS Tracker - Review 8
Kaart in de App met de bewegingen in en rond huis.

Het is niet dat een GPS module niet op deze schaal kan worden ontwikkeld, een gps horloge heeft een dergelijke module ook op dit formaat echter is het batterij verbruik vele malen hoger. In plaats van enkele weken zou een duur van een dag het maximum zijn omdat GPS met satelieten veel meer signalen uitzendt.

Aan de andere kant is het ook zo dat als wij naar batterijduur van gps na wat nooit weer van je werk, maar dat wil weer nodig zijn, zou het niet zo dat zou zo zou kunnen zijn van grote namen willen dat kijkt naar de grootte van de grootte van je module die kan worden

Ik had het wel even over het interval dat de tracker gebruikt. Je kunt kiezen uit tussen de 5 en 8 minuten of 10-15 minuten waarbij een Longitude / Lattitude wordt doorgezonden. Op de kaart in de App kun je deze punten zien, verbonden met een rechet lijn. Het is dus geen echt route tracker maar meer een punt tot punt.

Invoxia GPS Tracker - Review 10
Tracker in de auto. je ziet grofweg waar ik geweest ben.

Je ziet het aan de rechte lijnen die worden getrokken.

Vinden van je tracker

Een andere functionaliteit is het vinden van de tracker als je hem kwijt bent. Wat we kennen van bijvoorbeeld Tile of de Apple trackers is dat je op basis van Bluetooth de locatie (dicht bij / verder af) kunt bepalen. als antuurlijk de batterij niet leeg is. Bij Apple en Tile kan dit omdat de tracker ook wordt gezien door andere gebuikers (zonder dat ze dit weten) omdat ze het signaal opvangen. Dat doet de Invoxia duidelijke niet. En dat hoeft ook niet omdat het signaal wordt opgepakt niet door Bluetooth maar door Sigfox antennes die in Nederland een goede dekking hebben.

Invoxia GPS Tracker - Review 12
Binnenshuis

Buiten is het een ander verhaal. Je kunt dan de lost mode instellen die meer berichten gaat zenden zodat je hem sneller kunt vinden.

Invoxia GPS Tracker - Review 14

Andere functies

Een Significant move is een beweging over meer dan 80 meter. Je kunt instellen dat je hier een bericht over krijgt.

De App ondersteunt meerdere trackers in een overzicht. De andere functies hebben we globaal al besproken zoals zones en zo voort. Er zit een reset button onder het oplaad lampje. 5 seconden indrukken is een reset, 1 seconden toont de locatie in de app. Opladen is binnen een paar uur klaar.

Zones

Je kunt nieuwe zones toevoegen op basis van waar je veel geweest bent of een gemarkeerde longitude / lattitude combinatie. Hier een cirkel in de buurt van Driehuis/ IJmuiden waar ik gisteren langs reed. Zoals je kunt zien kan je binnengaan, uitgaan of beide selecteren. Maak er een rond de zone van school van je kind en je weet wanneer hij of zij de zone ingaat of uitgaat. Bespreek dit trouwens altijd wel met je kind omdat het een inbreuk op de privacy is.

Invoxia GPS Tracker - Review 16

Gebruik

Waar kan de de Invoxia voor gebruiken? Het is geen tracker voor het echt volgen van iemand. Wat wel heel goed mogelijk is is het meenemen van de trackers als je gaat hiken of langer wandelen (wel kijken of je dekking hebt). Zoals je hierboven kunt zien is er niet overal dekking, met name niet in dichtbevolkte gebieden. Ook de VS heeft een lage dekkingsgraad met name bij grotere metropolen is er dekking. De versie die ik gebruik, SigFox / LoRa is alleen in Europa te koop. LoRa netwerk is alleen voor Zwitserland / Frankrijk.

Maar ook om een tas of koffer te kunnen volgen is het handig. Of in de rugzak van je kind, met name de connectie met de app kan handig zijn als je een kind hebt wat nog al eens wat vergeet. In een auto kan je een dergelijke tracker verstoppen, mocht de auto gestolen worden dan kan je via de app zien waar de auto eventueel is. Kortom , diverse mogelijkheden. Echter is voor een fiets een andere tracker beschikbaar (kleiner) maar ook deze kan in het zadeltasje zodat je een melding krijgt als iemand als je op het terras zit er mee van door gaat.

Invoxia GPS Tracker - Review 18
Opladen via MicroUSB

Omdat er een lange batterij duur is kan je de tracker makkelijk laten zitten en via de app kan zien hoever de batterij is, kan je gewoon als het nodig is de tracker opladen. Ik ken iemand die zijn ouders een tracker hebben gegevens zodat zij kan zien waar ze globaal zijn. Ook dit moet je natuurlijk bespreken maar kan een oplossing zijn om toch een oogje in het zeil te houden.

Conclusie

Het verschil van Invoxia en een tracker van Tile of Apple is de gebruikte technologie. Bluetooth gebruiken ze allemaal maar Invoxia heeft Sigfox / LoRa netwerk wanneer de tracker buiten jouw bereik van Bluetooth is. Tile en Apple zijn goedkoper maar hebben zoals gezegd een totaal andere technologie.

Met name voor situaties waarbij je langer gebruik wil maken en niet afhankelijk zijn van andere gebruikers (tile bijvoorbeeld) is Invoxia heel handig. Ik heb er een in mijn fietstas zitten gewoon omdat ik niet wil dat de fiets wordt meegenomen zonder dan ik er bericht van krijg. Jammer dat er geen handleiding is, via de website / support kan je informatie vinden.

Voor gebruik buitenshuis ins de Invoxia GPS een goede keuze. Hoe er weel rekening mee dat naar drie jaar je een nieuwe abonnement op het Sigox netwerk nodgi hebt a EUR 29.95.

Kosten

De kosten van de Invoxia GPS Tracker in Nederland zijn EUR 99 (nu met de feestdagen zijn er kortingen) en is onder andere te koop bij Invoxia maar ook bij Bol.com.

Related Posts