Libratone Zipp

Libratone Zipp: geluid met een rits

De Libratone Zipp is weer net even iets anders dan de ’traditionele’ Bluetooth-speakers, hebben een prima geluid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Rob testte de Zipp en de Zipp mini.

Het klinkt als een vreemde titel, maar de Libratone Zipp airplay speaker heeft echt een ritssluiting. Libratone is een Deense leverancier van audiosystemen, misschien nog niet zo heel bekend maar wel een leverancier met goede producten.

Draadloze speakers met een rits

Natuurlijk zijn draadloze speakers niet iets volledig nieuws. Sterker nog, er is bijna geen leverancier die er niet mee op de markt komt. Van ‘eenvoudige’ Bluetooth-speakers (zoals de Jabra Solemate) tot de complete systemen van Raumfeld. Voegt Libratone met Zipp iets toe aan het scala van speakers? In deze review lees je meer over voor en tegens van de Libratone Zipp.

Libratone Zipp

Design en uiterlijk van de Libratone Zipp

Wat opvalt, tussen alle vierkante speakers, is dat de Libratone Zipp rond is. Zowel de Zipp Mini als de reguliere Zipp, met het verschil de omvang en de ronde top van de mini. Trouwens, even vooruitlopend op de prijs, ook daar is een verschil tussen (5o euro om precies te zijn). Maar terug naar het uiterlijk, die rits: waar dient die voor? Eigenlijk om de cover te kunnen verwisselen voor een andere kleur of stof (wol). Moffelt dat het geluid dan niet? Nee, niet heel erg. Natuurlijk zit er iets omheen en dat houdt geluid tegen (eenvoudige natuurkundige wet). Die covers kosten trouwens of 29 of 39 euro (de wollen variant is duurder).

Ook zit er een lus aan waardoor je de Zipp makkelijk kunt meenemen of zelfs ergens aan ophangen. Aan de achterkant zitten de aansluitingen voor usb, stroom en mini-jack. Via de usb kan je trouwens wel een smartphone opladen, maar niet de speaker zelf.

Soundspace van Libratone

LibraTone Zipp en Zipp Mini draadloze speakersHet multiroomsysteem (gesynchroniseerd afspelen in meerdere ruimtes c.q. over meerdere speakers) van Libratone heet SoundSpace. Je kunt in totaal maximaal 16 speakers koppelen, waarbij er maximaal 8 groepen kunnen zijn met maximaal 6 speakers per groep. Natuurlijk mag het totaal niet meer dan 16 speakers zijn. Een koppeling maak je bijvoorbeeld door op de speaker soundspace-knop (bovenop) te drukken, alle soundspace-knoppen op de speakers gaan knipperen en je drukt op die speakers die je wilt koppelen. Alternatief is dat je het via de app doet. Die app is er trouwens voor iOS en Android. Alleen via wifi kan je SoundSpace gebruiken, niet via Bluetooth.
“Dek je de knop op de bovenkant met je hand af, dan gaat de speaker tijdelijk op mute.”

Bediening van de Libratone Zipp

De speakers ondersteunen Airplay en Spotify connect. Gelukkig is het afspelen van bijvoorbeeld Spotify gewoon vanuit die app mogelijk (andere merken hebben hun eigen app waarbinnen Spotify draait). Op de bovenkant van de speaker zit de volume knop, met de klok meedraaien zorgt voor harder geluid, de andere kant op natuurlijk voor zachter geluid. Dek je de knop op de bovenkant met je hand af, dan gaat de speaker tijdelijk op mute. Onderaan de knop op de bovenkant zit de instelling voor de vijf voorkeuze internetradiostations. Een handige feature voor diegene die vaak naar bepaalde stations luisteren. Een usb-drive kan in de speaker worden gestopt en vanaf daar worden afgespeeld. Ook geen heel nieuwe functionaliteit, maar wel makkelijk als je onderweg bent. Kijk op de site van Libratone voor ondersteunde formaten en restricties.

Installatie van de draadloze speakers

De installatie van de speakers is niet moeilijk. Toch zijn de luidsprekers niet volledig draadloos. De speaker moet je via usb koppelen aan de iPad (of bijvoorbeeld smartphone) om te verbinden. Opvallend is dat ik de usb-kabel erg moeilijk in de speaker kon stoppen (bijna op het punt van forceren!).

Voor het installeren gebruik je de Libratone App. Voor Windows Phone, Blackberry of Windows PC kan je de support portal gebruiken, die je door het proces heen begeleidt. Voor Mac en iOS is er zelfs nog een alternatieve setup mogelijkheid. De speakers spelen ongeveer een uur of acht wanneer ze volledig zijn opgeladen.

https://youtu.be/IED_qddLWS0

Geluid speelt geen rol?

Natuurlijk speelt geluid een rol. Echter, zoals bij heel veel van dit soort speakers, is het geluid prima in orde. Dit zijn geen Linn-speakers van 10.000+ euro, maar relatief goedkope draadloze luidsprekers die voor allerlei soorten muziek prima voldoen. Klassiek en pop, het komt er allemaal prima uit! Het geluid wordt 360 graden uitgezonden waardoor de speaker in het midden van een ruimte kan staan. Nadeel is wel dat traditioneel een speaker richting de muur staat en het geluid naar voren projecteert. In het park kan de Zipp wel muziek voor de hele groep verzorgen. De speakers kunnen tegen vochtigheid (als in een badkamer) maar niet tegen water.

De Zipps zorgen dus ook voor een goed geluid in de woon- of studiekamer. Ik kon echter geen duidelijke voorkeur bij mezelf vinden toen ik de Zipp M vergeleek met de Raumfeld One S. De vergelijking is qua prijs wel een match, beide kosten € 249.

Conclusie

Voegt Libratone iets toe? Ja, qua design is het weer iets anders (alhoewel Ultimate Ears ook zoiets heeft). Het ontwerp is iets minder klassiek dan bijvoorbeeld Raumfeld en er komt een goed geluid uit. Komt dus helemaal neer op een kwestie van smaak. Als je de Libratone speakers mooi vindt en er 249 euro of respectievelijk 299 voor over hebt,  dan zou ik ze kopen. Ze zijn onder andere verkrijgbaar in de webshop van Wehkamp binnen de HiFi audio sectie.

Related Posts
WIN: Gadget-Kerstpakket t.w.v. meer dan 1200 euro! 18
Lees meer

WIN: Gadget-Kerstpakket t.w.v. meer dan 1200 euro!

We doen dit jaar nog 1 grote winactie! Groter dan dit wordt het niet. We geven namelijk een KERSTPAKKET weg ter waarde van ruim 1200 euro!! Dat zijn nog eens prijzen. Je moet er wel heel wat voor doen, lees het artikel goed door. SUCCES!