IFA update: Tivoli Audio gaat nog meer personaliseren

De dag begon vandaag gezellig bij Tivoli Audio. De Europese Marketing Manager van het merk vertelde een heel interessant verhaal over hoe het merk is begonnen, wat het idee achter de huidige producten en liet me ook wat nieuwe dingen zien.

Tivoli is net als inmiddels een aantal andere audiomerken in de DAB+-markt bezig. Hier in Nederland vrij recent, maar in andere landen verkopen ze al veel langer DAB+-radio’s. Met een interessante uitleg over wat nou het verschil tussen FM en DAB en DAB+ is, begon de ochtend dus al lekker technisch. Gelukkig voor mij en voor ook voor jou hebben ze die uitleg heel netjes op een website gezet, die ook mobiel goed te lezen is.

Voor de rest heb ik vooral mijn ogen uitgekeken. Tivoli biedt veel verschillende vormen en maten aan radio’s aan, van tafelradio tot wekkerradio tot draagbare modellen voor een gezellige picknick. De Model One BT heb ik al eens getest. En hoewel ik daarvan zei dat het geluid wat vlak vond, ben ik nog steeds enthousiast over het uiterlijk. De simpele bediening en het feit dat je ook je eigen audio kunt streamen via Bluetooth maakt dat radio luisteren gewoon weer leuk wordt.

Groter is niet beter

Het grootste apparaat wat ze hebben staan is het Music System, waar je ook een cd in kunt afspelen. Groter dan dat wordt het niet, de ambities liggen niet bij grote audiosystemen. Juist kleine maar fijne apparaatjes voor in de huiskamer of slaapkamer (want wekkerradio’s) die simpel te bedienen en te gebruiken zijn. Apart segment, maar volgens de marketing manager wordt er weer meer radio geluisterd (dat is overigens ook mijn eigen observatie) en niet alleen in de auto. Door DAB+ komt er nog meer toffe content via nog meer kanalen beschikbaar en dat maakt ook dat het leuk blijft voorlopig. Overigens werd wel toegegeven dat DAB ook wel nadelen heeft, het geluid wordt wat minder ‘warm’ (wat mijn eerdere comment over vlak geluid kan verklaren).

Albergo+

Nieuw van Tivoli op de IFA is de Albergo+. Deze ondersteunt dus DAB+ en bluetooth en is verkrijgbaar in wit en een soort antraciet/blauwachtige kleur. De Albergo+ is uitbreidbaar met een losse stereospeaker die uiteraard in dezelfde kleur te krijgen is.

De grap is, dit is eigenlijk een radio zonder casing. Normaal heb je iets van hout eromheen, voor het design. In dit geval niet. Maar, de casing kun je er los bij kopen, nu nog in notenhout, kersenhout en nog iets, volgens mij eikenhout. Het idee is dat het op termijn mogelijk wordt om je eigen casing te creëren, zodat je de radio helemaal kunt personaliseren. Hoe ze dat precies gaan doen hebben ze zelf nog niet helemaal duidelijk, maar ik vond het echt een gaaf idee. Tivoli is in staat om casings van diverse soorten materiaal te maken. Hout is de meeste bekende, maar ik kreeg een model met composiet te zien en eentje met een stofje en nog wat met andere patronen en materialen. Omdat ze allemaal met de hand gefabriceerd worden is het wel een tijdrovend proces om dit soort gepersonaliseerde casings te produceren, maar vandaar dus dat ze nog niet helemaal helder hebben hoe dit naar de markt toe gebracht gaat worden.

Goedkoop is hij overigens niet, 349 euro en dan nog de losse speaker (die ik op de website van Tivoli nog niet kon vinden) en eventuele casing (voor rond nog eens 50 euro, kreeg ik te horen).

Voor het overige even geen nieuwe producten, maar ik vond dit sowieso wel een aardig gesprek. Het ging nog over kleuren en materialen en waarom veel merken, zeker in het high-end segment, slechts in enkele kleuren produceren. Massa uiteraard, maar in die markt is jezelf uiten met kleur ook not done. Daarom is een smartphone van 600-700 euro ook altijd maar in zo’n 3 kleuren maximaal beschikbaar. Merken gaan voor veilig omdat consumenten voor veilig gaan. Daarnaast wil Tivoli zichzelf overigens in Nederland nog beter gaan presenteren als merk, dus wees niet verbaasd als je volgend jaar meer ervan gaat zien.

Goed begin van de dag.

Related Posts
videovrijdag petit chef
Lees meer

#Videovrijdag: Le Petit Chef

Wat je met een goed idee en een paar beamers niet kunt doen om het wachten voor je restaurantgasten te veraangenamen. Le petit chef is origineel en humorvol.