Review: D-Link DIR-X1860 WiFi 6 router 1

Review: D-Link DIR-X1860 WiFi 6 router

Wil jij graag de voordelen van jouw kersverse WiFi 6 gadgets benutten? Dan heb je absoluut een nieuwe router nodig. D-Link laat met de DIR-X1860 router zien dat het helemaal niet duur hoeft zijn om alle belangrijke WiFi 6 elementen naar jouw woning te brengen.

D-Link bracht eind april 2020 haar eerste WiFi 6 router uit, het budgetmodel DIR-X1560. Daarna volgden er twee nieuwe units, namelijk het DIR-X5460 premium model en het model ertussen in: de DIR-X1860. Deze laatste kan als een ander budgetmodel gezien worden, maar dan net ietsje duurder en beter dan het kleinste DIR-X1560 model.

De eigenschappen van de DIR-X1860

De vormgeving van de D-Link DIR-X1860 doet met een zwart plastic chassis en vier solide voorgemonteerde antennes aan de achter- en zijkanten sterk aan haar kleine broertje (de DIRX1560) denken. Maar alles is nu ietsje groter. De router is breder en de antennes omvangrijker, maar niet per se langer. Ben je wel verbonden met wifi, maar heb je geen internet?

De router kan simpelweg aan de muur opgehangen worden, zolang je het niet erg vindt om de antennes te aanschouwen. Met alle aangesloten kabels recht omhoog gericht, kan de router desondanks redelijk discreet gemonteerd worden.

Aan de voorzijde vind je een traditionele rij van status LED lampjes die volledig via de instellingen-app uit te zetten zijn, maar waarvan de helderheid helaas niet ingesteld kan worden. Aan de achterzijde zit een WPS- en resetknop, alsook vijf gigabit ethernet poorten waarvan er één voor WAN is.

De DIR-X1860 bevat geen USB poorten, dus je hebt helaas niet de mogelijkheid om er via een aangesloten harde schijf een ​​bestandsserver mee te creëren, of om er een ​​printer mee te delen.

De DIR-X1860 is een dual-band router die op de 2,4 GHz band WiFi verbindingen tot 574 Mbits per seconde belooft en op de 5 GHz band 1,2 Gbit per seconde. Tenminste, bij het gebruik met compatible WiFi 6 apparaten.

Wat is WiFi 6?

WiFi 6, wat ook wel bekend staat als 802.11ax, is de volgende generatie standaard in de moderne WiFi technologie. WiFi 6 biedt aanzienlijke verbeteringen vergeleken met de vorige 802.11ac WiFi standaard. WiFi 6 ondersteunt in vergelijking met WiFi 5 bij gelijktijdige gebruikers dan ook een vier keer hogere netwerkbandbreedte.

Zo kun je sneller en met meer apparaten efficiënter vanuit elke kamer in je huis tv-beelden streamen, gamen en op het internet browsen.

De prestaties van de D-Link DIR-X1860

We hebben de DIR-X1860 lichtelijk op de proef gesteld tegen de naaste concurrenten en de resultaten spreken voor zich. De DIR-X1860 presteerde prima, met vergelijkbare downloadsnelheden in de meeste gevallen als de naaste concurrenten. Dit was zowel bij WiFi 5 als 6 verbindingen het geval. Voor een groter huis kan je beter naar mesh-wifi kijken, maar voor mijn appartement volstaat een goede router prima.

Hoewel het niet overladen is met allerlei snufjes en functies, zijn de firewall en VPN ondersteuning fijne extraatjes. En vergeet natuurlijk ook niet de open-end dynamische DNS ondersteuning van deze D-Link router.

Bovendien biedt de DIR‑X1860 4×4 MU-MIMO antennes. De router gebruikt eveneens Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), een kenmerkende technologie in de WiFi 6 standaard die een kanaal in vier subkanalen opsplitst.

Dit betekent dat er tegelijkertijd vanuit meerdere apparaten signalen verzonden worden en deze dus nooit meer in de wachtrij hoeven te staan, wat in een ongelooflijke boost in bandbreedte capaciteit resulteert. 

D-Link geeft verder zelf aan dat de router veel meer verwerkingskracht heeft dan een gewone WiFi 5 router, want de dual-core 880 MHz processor van de DIR‑X1860 kan enorme hoeveelheden gegevensoverdracht aan. Zo kun je zonder buffering en vertraging gamen en probleemloos van 4K/HD streaming genieten.

Ten slotte zorgt de bijbehorende D-Link WiFi app voor een eenvoudige installatie en (indien gewenst) een verbeterd ouderlijk toezicht.

Conclusie

Nu de allernieuwste mobiele telefoons, tablets en andere slimme gadgets voor thuisgebruik met een ingebouwde WiFi 6 connectie geleverd worden, is dit een goed moment om jouw thuisnetwerk naar WiFi 6 te upgraden. Zo verhoog je niet alleen de netwerksnelheden, maar ook vergroot je er je WiFi dekking mee. En dat spaart weer een wifi-versterker uit.

Er zullen snellere en goedkopere opties op de markt zijn, maar de DIR-X1860 van D-Link is een solide en veelzijdige router. We kunnen dan ook wel stellen dat de DIR-X1860 voor haar prijs een goede en complete WiFi 6 router is.

Related Posts