Review: AOC D2769Vh IPS-Monitor 1

Review: AOC D2769Vh IPS-Monitor

Ik ben al een tijdje op zoek naar een monitor die goed presteert op zowel Windows- als op Apple-machines. Tot nu toe durfde ik het niet aan om er een aan te schaffen. Tot ik de kans kreeg om de nieuwe lijn AOC IPS flat panel LED-monitoren te testen en reviewen.

AOC neemt geen transportrisico’s. De monitor en toebehoren zitten in een compacte, stevige doos met dito bescherming. Die doos zit op zijn beurt weer in een iets grotere doos die de inhoud verbergt. In de doos zitten de monitor, een CD-rom met handleiding en software voor Windows, een monitorvoet, 3D-bril, voedingskabel, VGA-kabel, DVI-kabel, audio-kabel en een HDMI-kabel. Alle onderdelen zijn netjes opgeborgen en zitten stevig vast.

Stevige voet met handig boutje

Aan de voet zit een handig boutje vast met een klipje vast waarmee je de voet aan de monitor kunt vastzetten. Omdat er een klipje aan zit, kun je het boutje met de hand vastdraaien en hoef je niet apart een schroevendraaier te pakken. Mijn eerste indruk van de 27 inch-versie van de monitor: “wat is hij groot, en mooi plat.” De nieuwe IPS-lijn is er ook in 23 en 21,5 inch versie. De monitor heeft een chique professionele uitstraling en staat stevig op de voet. Je kunt de kijkhoek van de monitor makkelijk verstellen zonder dat de voet buigt of verschuift.

Fraai

Fraai aan de AOC-monitor zijn de dunne randen rondom het scherm. Ze zijn nauwelijks meer dan 2 millimeter dik waardoor de hele monitor niet groter is dan hij hoeft te zijn. De dunne zwarte randen rondom het scherm zijn ook nauwelijks zichtbaar. Ik kreeg tijdens het werken met de monitor steeds meer zin om maar door te gaan met mijn bezigheden. Handig: je kunt de monitor ook met een wandbeugel aan de muur bevestigen. Daarvoor zijn speciale bevestigingen op de achterzijde aangebracht. De beugel moet apart aangeschaft worden.

Bijna plug and play

Na aansluiten en aanzetten op een Windows XP laptop, wordt de monitor automatisch herkend. Op een Macbook Pro van eind 2010 was het aansluiten een ander verhaal. Ik gebruikte daarvoor een adapter van Mac mini-displayport naar VGA. De monitor en laptop herkenden elkaar niet, de laptop de monitor niet of de laptop de monitor niet. Ik zag wel wat korte beeldflitsen op het scherm, maar het is net alsof het signaal van de Macbook niet wordt opgevangen of doorgegeven.

Mac

Op de website van AOC is geen oplossing te vinden voor het bovengenoemde fenomeen. Dus even contact opgenomen met AOC zelf. De oplossing was simpel. “Gewoon even een Mac mini-displayport adapter naar HDMI halen en het gaat lukken.” En dat klopt. Navraag leert dat niet voor alle Mac’s de HDMI-adapter nodig is. Latere Macbook’s hebben een ingebouwde HDMI-aansluiting, dus die hebben het probleem sowieso niet.

Techniek

Zoals gezegd heeft de AOC IPS-lijn een ruime kijkhoek van maar liefst 178 graden. Nu heb ik het aantal graden niet precies gemeten, maar de kijkhoek is echt groot. Handig als je met meerdere mensen naar het beeldscherm kijkt. Het schermdiagonaal van de monitor is 27 inch, het beeldformaat waar je daadwerkelijk iets op ziet is maar liefst 686 millimeter. De resolutie is 1920 x 1080 pixels, de responstijd is volgens AOC vijf milliseconden en de opgegeven schermhelderheid bedraagt 250cd per vierkante meter. Natuurlijk heb ik de monitor ook nog getest op 3D. Ik kan niet anders zeggen dan dat de monitor ook op dat gebied aan mijn verwachtingen voldoet.

i-Menu

Aan de menubediening moet je even wennen. De bedieningsknopjes zitten onderop het scherm en de bediening voelt niet intuïtief aan. Als je een tijdje met de bediening bezig bent geweest, gaat het een stuk beter. Gelukkig heeft AOC hier een oplossing voor bedacht. i-Menu, de software staat op de bijgeleverde dvd. Voor Windows-gebruikers dan. De Apple-fans moeten het blijven doen met de knopjes.

Enorm bakbeest

De 27 inch AOC die ik heb gereviewd is een enorm bakbeest. En dat zeg ik niet omdat hij log of zwaar is, maar omdat het beelddiagonaal door de dunne randen bijna volledig gebruikt wordt. Je kunt er veel open programma’s op kwijt. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit beeld bewerken en tekst verwerken. Daarbij heb ik vaak veel gebruikte programma’s openstaan. Het is heerlijk om niet steeds te hoeven alt-tabben, en gewoon op je openstaande programma te kunnen klikken. De beeldverversing bij het verwerken van tekst en bewerken van beeld is prima.

Gamen, WOW!

In één woord WOW! Een van de favoriete games is blijft Call of Duty 4 – Modern Warfare. Ik speel de game op mijn Macbook Pro en wil qua beeld geen mindere kwaliteit. Ik heb de game op verschillende, wat oudere, monitoren gespeeld maar was daar door de belabberde kwaliteit snel klaar mee. Nee dan de AOC, het beeld is supermooi, bijna iMac-weergave. Dus voor het spelen van grafisch zwaardere games is de AOC IPS-monitor prima geschikt. De beeldverversing is snel en de kleuren zijn fraai. En dat mag ook wel, AOC gebruikt namelijk schermtechnologie van LG.

Geen papieren handleiding

Helaas zit er geen papieren handleiding bij de monitor. Persoonlijk geef ik daar altijd de voorkeur aan omdat ik die dan rustig en op mijn gemak even kan doornemen voordat ik met een nieuw apparaat aan de slag ga. De handleiding, in alle talen en dus ook in het Nederlands, staat op de bijgeleverde CD-rom. De pdf-handleiding op de dvd is goed leesbaar. Met de zoekfunctie worden zoekwoorden ook prima gevonden. Maar er zitten wel wat spelfoutjes in. Bij sommige passages staat de tekst nog in het Duits. Blijkbaar de taal waaruit de handleiding naar het Nederlands is vertaald.

Conclusie

AOC was voor mij een onbekend merk. Met een adviesprijs van 289 euro voor de D2769Vh kun je ook een flink aantal andere monitoren van bekende merken als LG, Acer, Philips, Samsung en iiyama kopen. De prestaties van de AOC IPS-lijn zijn wat mij betreft boven gemiddeld. Ik ben lang op zoek geweest naar een monitor die ook de prestaties van mijn Macbook Pro kon bijbenen en die heb ik gevonden. AOC geeft drie jaar garantie op de monitoren inclusief vervangservice op locatie. Ik denk dat het niet lang zal duren voordat we deze monitoren in de online shops naast de gesettelde bekende merken zien staan.

Plus
+ Plug en play Windows
+ Mooi beeld Windows en Apple
+ Snelle beeldverversing

Min
– Adapter nodig voor Mac
– Geen papieren handleiding
– Vertaling handleiding onprofessioneel

 

Related Posts