fbpx

Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat ook sloten slim gaan worden. Al een aantal jaar zijn slimme deursloten te koop, en we hebben deze natuurlijk ook getest in het verleden.

Onlangs kreeg ik de vraag of ik een slim hangslot wilde testen. En ik antwoordde natuurlijk “ja”!

Het voordeel van een slim slot is je geen echte  sleutel meer nodig hebt maar ook dat de toegang op meerdere manieren kan worden gegeven. Daarmee bedoel ik dat jij als eigenaar van het slot natuurlijk toegang hebt maar ook, en dat is het slimme er aan, dat je andere mensen een keer of gedurende een bepaalde tijd toegang kunt geven.

Het slot wat ik heb getest is van Igloohome. Het is zeker geen licht slot het gewicht is ongeveer een halve kilo waarvan al een groot gedeelte natuurlijk het staal is maar het slot van is gemaakt. Want hoe je het ook wendt of keert, slim of niet, een slot moet goed afsluiten en niet makkelijk te kraken zijn. Op het moment dat je dat wel bent dan ben je als leverancier gezien. Aan het begin van de eeuw waren de sloten van Kryptonite eenvoudig te openen met een bic Ballpoint pen.

Ontwerp

Het ontwerp lijkt sterk op een traditioneel slot, met een verschil er is geen mogelijkheid voor het insteken van een sleutel. Draaien we het slot om dan zien we een afdekplaatje die met een beveiligde torque sleutel kan worden geopend en toegang geeft tot het batterij compartiment in het pennetje waarmee de beugel kan worden vervangen voor een groter of een kleiner model.

De batterij die er in gaat is een zogenaamde CR2 lithium batterij met de mogelijkheid om een jump start te doen met een normale 9 volt batterij (die we bijvoorbeeld kennen uit rookmelders en dergelijke). Als het slot gesloten is is het niet mogelijk om batterij compartiment te openen. Probeer dit wel dan loop je het risico het sluitingsmechanisme compleet te slopen. Het slot voelt zwaar aan en kan  volgens de leverancier

Openen

We  werken dus duidelijk met een pincode  die  we kunnen ingeven! Wat voor mogelijkheden heb je om een pincode in te geven?  Er is natuurlijk een master pincode van acht cijfers, deze wordt uitgegeven als je het slot aan de app koppelt. Voordat je dat gedaan hebt is de pincode  1234567890.

Pincodes worden gegenereerd door de app zelf en de masterpin code kan door jou worden gewijzigd. de pincode mag je dan zelf kiezen maar moet wel tussen de zeven en de negen  cijfers  zijn. Tot mijn verbazing mocht zelfs de pincode 1111111 worden gebruikt. Natuurlijk is dit niet een hele veilige pincode, maar dat snapt iedereen.

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een eenmalige of tijdelijke PIN-code in te geven ook hier hebben we hetzelfde mechanisme echter niet de mogelijkheid om te wijzigen. Wat wel heel handig is is de mogelijkheid om de pincode te delen bijvoorbeeld via WhatsApp. als laatste mogelijkheid is er een pin die gedurende een bepaalde tijd werkt, bijvoorbeeld vanaf 18 mei om 2:00 uur tot 22 mei om 12:00 uur. Deze pincode moet wel een keer worden ingevuld door gevuld binnen 24 uur om te activeren. je kunt een permanente pincode uitgeven aan iemand  maar die ook weer terugtrekken.

Werken met de app

De app op je nieuwe smartphone is de belangrijkste interface naar het slot. Hier stel je eigenlijk alles op in.

Log van handelingen
Overzicht van de toegangscdes (pincodes)
Mogelijke vormen van toegang

Samenwerking met verzekering

Op de site van igloohome staan een aantal verzekeringsmaatschappijen genoemd waarmee ze samenwerken. In Singapore  kan je bijvoorbeeld in samenwerking met Allianz (verzekeraar) een korting krijgen op je verzekering als je een slot koopt. Het idee is ook voor Nederland natuurlijk toepasbaar. Net zoals je je kunt voorstellen dat beveilingscameras je een korting kunnen geven op een diefstal verzekering.

Bluetooth key

Naast pincodes is het ook mogelijk om een zogenaamde Bluetooth key te maken die ook weer gedeeld kan worden met een ontvanger hiermee kan met  een smartphone het slot ontgrendeld worden. In dit geval kan de key door middel van een QR-code worden overgedragen of hetzelfde mechanisme met het verzenden via bijvoorbeeld WhatsApp ook hierbij geldt dat de sleutel moet worden geclaimd binnen 1:00 uur van creatie. Om een bluetooth key te  gebruiken moet de ontvanger wel de app te downloaden.

 

Het vervangen van de beugel is minder dan een minuut werk. En zo maak je van een klein hangslot een hangslot om een groter object bijvoorbeeld wat kettingen aan elkaar vast te zetten. Het slot is ook nog eens IP66 certified omdat je  het slot natuurlijk ook buiten wilt gebruiken. Daarnaast kan het  slot 25Kn aan trekkracht weerstaan en 15Kn aan knipkracht (cutting power).  Uiteindelijk is vrijwel alles open te krijgen, echter hangt het af van de hoeveelheid moeite.

Veiligheid

Als je de pincode invoert moet je wachten op het piepje. Je kunt dus niet heel snel achter elkaar op het toetsen op de toets drukken je moet echt wachten totdat je het piepje hoort dat de pincode ontvangen is. Wat heel erg cool is en wat de veiligheid zeker ten goede komt is de mogelijkheid om extra cijfers in te voeren. Stel je voor dat mijn pincode 1111111 is. Om meekijkers in verwarring te brengen kan ik vooraf een aantal extra cijfers ingeven waarna ik doorgaan met mijn pincode als ik dan op ontgrendelen druk (de knop rechts onderaan) gaat het slot open. Dit werkt niet als de code achteraf wordt ingegeven. Daarmee bedoel ik te zeggen dat als je begint met je eigen pincode en daarna nog eens aantal cijfers er achter ingeeft dat het niet werkt.

Conclusie, Prijs en beschikbaarheid

Ik moet zeggen dat het een prettig hangslot is om te  gebruiken. Ik heb er geen gekke dingen mee gehad in de test maar natuurlijk is deze test kort geweest en kan ik dus  ook niets zeggen over de situatie dat een batterij leeg is of als je meermaals per dag het slot gebruikt, wat dan de  batterij duur is.

Het slot heeft een adviesprijs van $ 109 en is online te koop bij igloohome.com. In Nederland is het slot te koop bij onder andere Coolblue zal het slot te koop zijn. OP dit moment is er alleen een ander model van Igloohome op de site van Coolblue te vinden.