TP-LINK Touch P5: touchscreen routeren 1

TP-LINK Touch P5: touchscreen routeren

Jorg testte de TP-LINK Touch P5 router met touch screen. Een router met een aardige prijs, is hij dat waard? Je leest het in de review.

Routers zijn er in vele soorten en maten. De apartste die we de laatste tijd hebben gezien, is wel de TP-LINK Touch P5: een router met een touchscreen. Jorg probeerde de router uit en vertelt zijn ervaringen.

TP-LINK heeft een heel opvallende router: de Touch P5. De meeste merken proberen hun apparaten wat subtiel vorm te geven en vooral niet op te laten vallen. Zo niet deze router. Een vorm als van een fruitschaal, met een mooi reliëf en een zeer duidelijk aanwezig touchscreen.

Touch_P5_un_V1_1014_normal_3_20150617144055

 

Dat vraagt om het proberen deze router in te stellen zonder gebruik van een computer. Dat lukt ook nog! Niet eerst je laptop of PC via wifi of een kabel verbinden, moeilijk op zoek naar het juiste ip-adres gaan, maar op je gemak naast de router op het scherm tikken. Wat mij betreft een heel goed voorbeeld voor andere fabrikanten: maak het je gebruiker makkelijk om je product te gebruiken. Overigens is het voor mij wel duidelijk, dat er inspiratie gehaald is bij het design van Apple’s iOS, zoals je op de foto kunt zien, lijkt het wel op een iPhone. Dat doet niets af aan de gebruikersvriendelijkheid of de mogelijkheden.

 

TPLINK_TouchP5

 

Ik heb de router een tijdje gebruikt en moet toch zeggen dat ik tóch meer gebruik maak van de webinterface om wijzigingen aan te brengen aan de instellingen. Dat ligt waarschijnlijk aan mijn gewenning, uit automatisme pak ik m’n laptop om wijzigingen aan te brengen. Daarnaast is het wel makkelijk dat je vanuit elke locatie in huis erbij kunt, terwijl je voor het touchscreen toch zelf richting de router moet lopen. Ja, dat is eigenlijk een luxeprobleem en vooral luiheid.

Webinterface

Dan een stukje over de webinterface. TP-LINK heeft een eigen opvatting van het design en het bevalt me heel goed. Fris, duidelijk en gebruikersvriendelijk. Zo heb je de ‘quick setup’ voor de standaardinstellingen, ‘Basic’ voor een makkelijk overzicht en ‘Advanced’ zodat je alles kunt instellen wat je wilt. Er wordt zelfs rekening gehouden met IPTV (TV kijken via internet, dit wordt bij ADSL- en glasvezelaanbieders aangeboden). Ouders zullen blij zijn met de ‘Parental Controls’: je kunt per apparaat aangeven wanneer deze online mag. Overigens blokkeert dit niet bepaalde sites, dus daarvoor zul je andere maatregelen moeten nemen.

 

tplink2 tplink1

 

Praktijk

Dan het belangrijkste: hoe routeert deze router. Daarbij liep ik tegen een luxeprobleem aan: tot nu toe kon ik alle routers draadloos vol laten lopen; de snelheid van mijn internetprovider was hoger dan het wifi aankon. Zo niet bij deze Touch P5: op 5 GHz, zelfs met een muur tussen mij en de router, haal ik meer dan 200Mbit. Het koppelen van verschillende apparaten, tegelijktijdige downloads en verkeer op het interne netwerk, ik kreeg het niet voor elkaar om de TP-LINK zijn limieten te laten zien. Enorm pluspunt dus! Bedraad, bij het kopiëren van bestanden, kreeg ik de gigabit-verbinding wel vol. Zelfs als ik dan nog een groot aantal apparaten gebruik liet maken van het internet, waaronder downloads en uploads, ik kon gewoon door blijven gaan. Tijdens al dit geweld, kon ik ook nog twee Skypegesprekken en één FaceTimegesprek opzetten zonder enige onderbreking.

Toch een negatief punt: de upload via wifi. Terwijl ik van mijn NAS, die binnen het netwerk staat, via wifi ruim 300Mbit richting mijn laptop kreeg, was de upload van bestanden vele malen langzamer: ik kwam op drie verschillende laptops niet hoger dan zo’n 35-45Mbit. Het lijkt een bug in de firmware te zijn: de afstand veranderen maakte geen verschil. Over de firmware gesproken: sinds het uitkomen van de P5 is er slechts één nieuwe uitgekomen. Gezien de complexiteit van tegenwoordige routers, vind ik dit minimaal. Aan de andere kant: afgezien van die upload is het apparaat zó stabiel en snel, dat ik niet veel veranderingen wens.

Conclusie

Op het moment van schrijven, is de TP-LINK Touch P5 bij Bol.com te koop voor zo’n 155 euro. Het is dus geen budget-router. Toch geef ik hem 5 sterren: de P5 doet alles wat je verwacht van een router. Hij is snel en stabiel, ziet er ook nog goed uit: wat mij betreft is het een aanrader. Het touch-screen is daarbij erg gebruikersvriendelijk. Als TP-LINK ook nog iets aan die wifi-upload kan doen, is het de beste router die ik tot nu toe tegen ben gekomen.

[bol_product_links block_id=”bol_570e9d7aee69e_selected-products” products=”9200000046136164″ name=”TP-Link Touch P5″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Related Posts
Carbon 1 MK II 9
Lees meer

Carbon 1 MK II

Carbon Mobile, een Duitse start-up en ontwikkelaar van consumentenelektronica, introduceert vandaag zijn flagship smartphone Carbon 1 MK II,…