Review: Philips 47″ PFL7008K/12 3D smart led-tv met 3-zijdig Ambilight

Een TV reviewen is al bijzonder. Maar het reviewen van deze Philips is wel heel speciaal. Dat begint al zodra hij wordt bezorgd. Beetje groot en indrukwekkend. Namelijk 47 inch en daarmee wijkt deze tv af van veel concurrenten.

Formaat

Nog niet zo heel lang geleden was een tv met een beelddiagonaal van meer dan 1 meter best bijzonder. Deze Philips meet maar liefst 1.19m of 47 inch. Waar veel fabrikanten kiezen voor 46 of 50 inch kiest TP Vision (het bedrijf dat Philips tv’s ontwikkelt en produceert) dus voor een afwijkende maat. Persoonlijk vind ik deze maat perfect, ik heb zelf een 47 inch tv. 50 inch of meer is mij te groot.

SAMSUNG

 Ambilight

Ambilight is nog steeds een unieke uitvinding waarmee Philips zich onderscheidt van de rest. Dit toestel beschikt over 3-zijdig XL Ambilight. 3-zijdig wil zeggen aan de bovenkant en aan beide zijkanten. De kijkervaring wordt zeker intenser door Ambilight in te schakelen. Ik vind het erg prettig dat er een knop op de afstandsbediening zit waar Ambilight op staat. Een uitgebreid menu doorlopen om Ambilight in te schakelen is dus niet nodig. Als je kiest voor de ”dynamisch” instelling kleurt het licht mee met de kleuren op het scherm. Deze functie werkt zo goed dat er zelfs merkbaar verschil is te zien als bijvoorbeeld de linkerkant van het scherm een blauwe kleur heeft en de rechterkant een gele kleur. Ambilight zal in dat geval links een blauwe gloed en rechts een gele gloed laten zien. Overigens gebeurt dat heel subtiel. Je moet er op letten om het te zien. Door de subtiele veranderingen van het licht en de warme uitstraling die Ambilight heeft, is tv kijken erg indrukwekkend en tegelijk ontspannend, vergeleken met een tv zonder deze mooie toevoeging.

Passieve 3D

De Philips beschikt over passieve 3D-techniek. Ook hiervoor is er een simpele knop op de afstandsbediening beschikbaar waar 3D op staat. Wel zo duidelijk. Voordeel van passief 3D ten opzichte van actief 3D is vooral dat het rustiger voor je ogen is en dat het geen beeldflikkeringen geeft. Een relatief goedkope 3D-bril volstaat om diepte goed te kunnen zien. Hoewel ik zelf niet gewend ben om 3D te kijken was ik erg onder de indruk van de kwaliteit van de 3D-beelden. Ik heb een concert bekeken in 3D en het is echt een klein wonder om het podium letterlijk te kunnen inkijken, net als het publiek, je kunt bij wijze van spreken over de koppen lopen, zo levensecht ziet het er uit. Het is misschien een cliché, maar het voelt echt alsof je er bij bent.

Top Gun, een oude film die opnieuw is uitgebracht in full HD 3D heb ik klaargezet om streaming te bekijken op de Philips. Uiteraard is de tv daarvoor aangesloten op het thuisnetwerk met behulp van een lan-kabel. Via Wifi kan ook, maar dat resulteert wel in een beetje stotteren af en toe. Niet echt storend, maar dat wil je niet als je net lekker in een film zit. De eerlijkheid gebied te zeggen dat waarschijnlijk iedere tv moeite heeft met het streamen van full HD video via Wifi.

Goed, een film in 3D dus…Ik heb van de eerste tot de laatste minuut genoten van de ronduit spectaculaire beelden. De straaljagers komen letterlijk je huiskamer binnen vliegen. De Philips laat geen enkele steek vallen als het er om gaat vloeiende beelden weer te geven zonder hapering. De beeldverwerking van dit toestel is van hoog niveau. De snelheid waarmee het beeld wordt ververst is maar liefst 700 Hz. Ik weet niet of het scherm zelf  daar verantwoordelijk voor is of dat software daar ook voor een deel aan bijdraagt maar het functioneert prima.

De 3D-techniek is ook in staat om 2D-beelden te converteren naar 3D-beelden. Ik vind dat geen succes. Het ziet er allemaal ”niet echt” uit en de beeldkwaliteit is matig. Dus ja 3D kijken op deze Philips is zeker een aanrader, maar alleen als je origineel 3D-materiaal bekijkt. Overigens vond ik het kijken met een 3D-bril wel redelijk vermoeiend. Waarschijnlijk zou ik in de praktijk niet heel vaak 3D kijken, hoewel het een unieke ervaring is, en kwalitatief ook van hoog niveau met deze tv.

Smart tv

Omdat ik zelf ook een Philips tv heb, ben ik bekend met het ‘slimme’ gedeelte van deze tv’s. De apps die beschikbaar zijn, voldoen voor de meeste gebruikers. YouTube en Uitzending Gemist zijn waarschijnlijk de meest gebruikte apps. Ook Facebook en Twitter behoren tot de mogelijkheden. Aangezien ik een account heb bij mijnalbum.nl vond ik de app hiervoor wel handig. In het algemeen valt op dat ook bij deze Philips tv het smart-gedeelte niet al te snel is. Het laden van apps kost soms veel tijd en de tv lijkt soms even ‘na te denken’ voor er reactie komt op de invoer vanaf de afstandsbediening. Iets wat veel concurrenten beter doen. Misschien komt daar verandering in zodra de smart tv’s van Philips worden voorzien van Android. De eerste modellen met deze voorziening zijn al binnenkort beschikbaar.

Het verbinden met een netwerk via lan en Wifi gaat snel en makkelijk. Ook het streamen via mijn thuisnetwerk verloopt soepel en vlotjes. Het vinden en herkennen van apparaten gaat probleemloos. Het afspelen van foto’s en muziek over het netwerk is slechts een kwestie van aanklikken met de afstandsbediening en klaar.

Philips_47PFL7008K_slash_12_Full_HD_3D_LED_TV_700_Hz-127661069-500x500

Geluid

Het geluid van een tv is een zwak punt naar mijn mening. Ik sluit een tv dan ook altijd aan op mijn audio-installatie. Voor het testen van deze tv moest ik natuurlijk ook even proberen hoe het geluid klinkt zonder tussenkomst van versterker en zonder goede luidsprekers. Tot mijn grote verbazing is dit de eerste tv waarvan ik het geluid acceptabel vind. Natuurlijk is er hoorbaar verschil vergeleken met de audio-installatie, maar zolang ik geen concert bekijk op deze Philips zou ik heel goed kunnen leven met alleen het geluid van de tv. Met andere woorden, het geluid van de Philips is uitstekend.

Gamen

Iets waar ik weinig verstand van heb, maar mijn 6-jarige zoon is er behoorlijk handig in. De Wii met behulp van een verloopkabeltje aangesloten op de scart-aansluiting van de Philips en hij kon zich uitleven met één van zijn favoriete Mario Games. Ik ben er op een afstandje bij gaan zitten en ik heb vooral gelet op de beeldsnelheid en de beeldkwaliteit. De snelheid waarmee het beeld wordt ververst is voor gamers erg belangrijk en dat doet de Philips naar behoren. Geen haperingen en de scherpte en kleuren zien er natuurgetrouw uit. De beeldkwaliteit is ook tijdens het gamen voortreffelijk. Daarbij opgemerkt dat we niet hebben getest met de allernieuwste 3D-games.

Philps PFL47

 

Verder het vermelden waard

Deze Philips beschikt over 4 HDMI-aansluitingen en verder alle benodigde aansluitingen waaronder dus een lan-aansluiting. De afstandsbediening heeft aan de achterkant een handig qwerty-toetsenbord en kan in de verticale stand ook als muisaanwijzer worden gebruikt. Dit werkt goed, maar vraagt wel enige oefening omdat de aanwijzer vraagt om nauwkeurige bewegingen. De Philips PFL7008K/12 ziet er goed uit met zijn smalle zwarte rand en de stijlvolle voet (heb er helaas geen eigen foto van gemaakt, door een verhuizing heb ik daar even niet aan gedacht).

extra2_Philips_47PFL7008K_slash_12_Full_HD_3D_LED_TV_700_Hz-77295275-500x500

Related Posts
Lees meer

Zin en onzin op CES Unveiled

Tijdens CES Unveiled kun je al diverse productdemonstraties zien voordat de beurs begint. Nu is CES weliswaar klaar, maar Rob verzamelde nog wat video's van fabrikanten die ook best wat leuke dingen hadden, al voordat het allemaal begon. Kijk even mee!