sportswatch

TomTom sportwatch Runner Cardio 3 is nog een stukje beter

Toen TomTom met de sportwatch kwam was er scepsis, zou TomTom succesvol in de markt van sportwatches kunnen stappen? Die scepsis was ten onrechte weten we nu. De eerste sportwatch werd goed ontvangen door het kleine formaat, de geïntegreerde hartslag meting (op sommige modellen, een patent van Philips) en een simpele maar doeltreffende bediening.  Met een goede batterij duur van een dag of vijf hoef je ook niet iedere dag aan de stroom.

Sportswatch, geen smartwatch

Dat komt onder andere doordat het een sportwatch is, en geen smartwatch. Dus geen messages, gesprek opnemen of andere zaken. Ook geen touchscherm, alles doe je met de grote vierkante knop. Dat wil trouwens niet zeggen dat er geen connectie mogelijk is met een smartphone. De TomTom app op je android of iOS toestel geeft je alle informatie over je activiteiten. De nieuwe versie die nu een maand of twee uit is, is erg goed.

sportswatch
Tweede en derde generatie

Generatie 2

Ook de tweede generatie was een hit. Het is het eerste sporthorloge wat ik altijd om heb, 24 x 7. Gewoon omdat de zwarte kleurstelling prima past bij een zakelijke omgeving. Ik wist niet of ik de MP3 functionaliteit zou waarderen maar ook dat is een  schot in de roos. 4GB is voldoende voor je MP3 en je kunt allerlei Bluetooth headphones koppelen. En dan nu generatie 3, ik ben benieuwd naar de functionaliteit.

Runner 3

Het model wat ik heb is de Runner Cardio 3. Is het qua uiterlijk heel anders dan de vorige versie? Nou nee, kijk maar naar de foto. Je kunt het horloge uit het bandje halen en als je dat doet dan zijn ze bijna niet uit elkaar te halen. De bandjes zijn uitwisselbaar. De verschillen zitten intern. Het is niet duidelijk of het alleen software is of een combinatie van software en hardware. De Runner Cardio 3 heeft een kompas wat de andere niet heeft. Waarschijnlijk is het een hardware / software combinatie. Kijk wel goed welke versie je in handen hebt, ik vind dat het niet altijd  even duidelijk: de runner ondersteunt multisports maar heeft geen hartslag meting. De toestellen lijken heel veel op elkaar. Mijn model heeft en muziek ondersteuning en hartslagmeting, dat is dan het topmodel van de Runner 3 lijn.

sportswatch
TomTom Runner 3

Functionaliteit

Het horloge zit vol met functionaliteit. Naast de ondersteuning van hardlopen zijn dat ook:

  1. Fietsen
  2. Zwemmen (zwembad)
  3. Lopen op een loopband
  4. Fitness
  5. Fietsen op een rollenbank
  6. Wandelen
  7. Stopwatch

Je kunt dus alle kanten op met de Runner 3. Het mooie is dat fietsen ook ondersteunt wordt zodat wanneer je en loopt en fietst (zoals ik) je met een horloge afkunt. Het is ook wel logisch dat het kan omdat dit eigenlijk hetzelfde is : GPS Locatie, Tijd en Afstand registratie. Maar dat laat onverlet dat het wel handig is.  Ik focus op de loop en fiets functionaliteit in dit review en laat de andere functionaliteit even achterwege. Niet dat de functionaliteit niet goed of interessant zou zijn, maar gewoon om een focus aan te brengen.

Route

Je voegt een route toe via de website (mysport.tomtom.com). Daarbij kan je een bestand uploaden (een GPX bestand) of door een activiteit die je al hebt gelopen aan  je routes toe te voegen. Je kunt er maximaal 15 op je telefoon hebben staan. Ik had een activiteit van 17km als route geladen, wetende dat ik hem korter ging lopen. Waarom deze test? Om te zien of je makkelijk kunt zien of je van de route afwijkt en of je weer op je route terecht komt. Ik ken de omgeving waar ik loop goed en gebruikte de navigatie / kompas met name om te zien hoe het werkt, niet om weer terug te komen.

TomTom sportwatch Runner Cardio 3 is nog een stukje beter 4Een eerste test was met de route aan een 100 meter verder oversteken. Je ziet dan wanneer je inzoomt dat je duidelijk van de witte lijn afwijkt om er later weer op terecht te komen. Bij de randweg in Haarlem ging ik de tunnel onderdoor naar het zwarte pad door. Dit wordt niet speciaal aangegeven maar omdat er geen andere weg is (dan de snelweg over te steken) spreekt dit natuurlijk voor zich. Je hebt de mogelijkheid om in en uit te zoomen waardoor je goed het parkoers kunt zien of (bij de 100m instelling) waar je bent afgedwaald.

Onlangs was ik in Berlijn en maakte een rondje in de ochtend voor de werkdag begon. Ik kende de omgeving niet en (ik had de runner 2 om) wat op een gegeven moment bij de verkeerde hoek van het park uitgekomen. Ik heb toen moeten vragen waar ik was op de kaart. Had ik de Runner 3 omgehad was het geen probleem geweest, het kompas had me naar de juiste plek geleid.

Muziek

Natuurlijk is op bepaalde modellen van de Runner 3 ook de mogelijkheid om mp3 te uploaden en via een bluetooth headset zoals de Plantronics BackBeat 3 or Aftershokz Titanium. Het koppelen gaat vrij eenvoudig. Na het pairen en connecten is het in het vervolg voldoende om de knop op het horloge naar boven in te drukken en zo de connectie te maken. Een goede manier is om eerst de connectie te maken met de koptelefoon en daarna pas de activiteit selectie (knop rechts – bijvoorbeeld hardlopen) te doen.

QuickGPS

TomTom heeft al een aantal jaren de QuickGPS functionaliteit die sneller satellieten traceert. Dat werkt soms snel, en soms duurt het enkele minuten. Het beste kan je, enkele minuten voor je gaat sporten het horloge te laten zoeken. De QuickGPS moet een keer in de zoveel tijd (een dag of drie) worden geupdate om de satellieten snel te kunnen vinden.

TomTom sportwatch Runner Cardio 3 is nog een stukje beter 6
TomTom Runner 3 met Aftershokz headphones (de groene gloed is de hartslagmeter die aanstaat)

Batterijduur

Met een opgeladen horloge kan je tussen de 2 tot 5 dagen vooruit. Dit natuurlijk afhankelijk van hoeveel je sport, hoe lang en of je muziek aan hebt staan tijdens het sporten. Via een USB kabel laadt je het horloge op en als je niet gebruik maakt dan de app synchroniseer je ook de activiteiten. Via de app is het makkelijkst en kan dan ook zonder een computer. Opladen is trouwens ook nodig via een oplader via stroom.

App en Site

TomTom sportwatch Runner Cardio 3 is nog een stukje beter 8

Het horloge is, zo je wil een echt IoT device, met als hoofddoel registratie en daarnaast weergave. Met de site en de app kan je je gegevens in groter geheel zien.  De App biedt iets soortgelijks maar dan op een kleiner scherm en gecondenseerd.

TomTom sportwatch Runner Cardio 3 is nog een stukje beter 10

Menu

De TomTom horloges zitten vol met functionaliteit die ik nog steeds moet uittesten. Maar zoals veel hardlopers ben ik ik een gewoonte mens die de basis gebruikt en de rest nog steeds moet uitzoeken. Insttellen van trainingdoelen, intervaltraining en zo voort. Altijd nog dingen die ik moet uitzoeken maar wel cool dat het erop zit.

Daarnaast houdt het horloge stappen en slaap bij, helpt je bij en meld het bereiken van doelen en zo voort. Al met al een hele hoop.

Mening

De Runner 3 in al zijn versies is een top horloge. Niet spectaculair anders dan zijn voorganger maar toch met wat kleine verbetering zoals het kompas.Kies  wat bij jou past qua functionaliteit, muziek, hartslag en zo voort. Beter mee verlegen dan om verlegen zou luidt het spreekwoord.

Door de diverse aanbiedingen zoals bij Bol.com en nu ook bij TomTom heb je voor heel weinig geld een nieuw running maatje gevonden.

[bol_product_links block_id=”bol_58f386474b852_selected-products” products=”9200000064203359″ name=”TomTom” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts