fbpx

Ze zeggen dat de grootte er niet doet monitoren geldt dat niet. ik testte de AOC 32 inch monitor met de prachtige typeaanduiding Q3279VWF.  Waarom deze? Eenvoudig, omdat het een van de goedkoopste 32 inch monitor is op de markt. Met een prijs van € 199 heb je voor relatief weinig geld een hoop monitor.

Laten we eens kijken of de AOC ook echt zo’n prettige monitor is voor weinig geld.

Uitpakken van de AOC Q3279VWF

de monitor laat zich snel installeren. Je schroeft eenvoudig de monitor op het voetstuk  en sluit de kabels aan. Aan de achterkant vindt zich de aansluiting van de powerkabel en een viertal interfaces:

  1.  VGA
  2. DVI
  3. HDMI
  4. Displayport

I n de doos zit echter alleen een HDMI kabel. naast natuurlijk de onvermijdelijke cd  waar niemand ooit iets mee doet. De maximale resolutie is 2560×1440 pixels. Dit is meer dan full HD resolutie. Ook de kijk hoek (178) is goed.  Er is geen ingebouwde speaker alleen een aansluiting voor een headphone. Het afspelen van video of audio gaat dan ook via een externe speaker (audio jack) of op een ander device.

Hoewel niet in hoogte verstelbaar is de monitor wel kantelbaar van -2 tot 21 graden. Een vesa aansluiting zit er niet op dus een NUC of ander klein computertje kan je er niet achter hangen. Freesync wordt wel ondersteund maar dat is met name voor Gamers interessant. Hierbij worden de ververssnelheid van monitor en grafische kaart aan elkaar gekoppeld.

Uiterlijk

Er zit redelijk wat plastic aan de monitor, dat is echter niet een heel groot probleem. Monitor is trouwens ook niet curved. het plastic randje om de monitor heen is ongeveer een centimeter breed door het toch nog behoorlijk scherm overblijft, volgens de leverancier geen 32 inch maar 31,5 inch. Aan de onderkant van het scherm zitten de bedieningsknoppen tevens is iMenu als download beschikbaat om de instellingen aan te passen vanuit Windows.

Beeld

Het beeld is goed. Ik zeg dit vanuit een normaal gebruikers  perspectief, dat wil zeggen kantoor applicaties en een stukje Netflix. Het spreekt voor zich dat op zo’n scherm je geen problemen hebt om informatie weer te geven. Wat bij 4K monitoren wel geldt is hier minder van toepassing. De resolutie icm de 32″is prettig, je kunt alles zien maar ook alles  lezen. Het testen van monitoren met betrekking tot de meer specialistische onderwerpen zoals helderheid en contrast en kleurweergave hebben we niet gedaan. Heb je hier interesse voor, kijk dan bij Hardware.info.Netflix Grimm op de AOC

Neflix Grimm op de AOC

Wat hebben we  dan wel getest? Nou eigenlijk de normale dingen die voor de gemiddelde lezer van belang zijn. Dit dan ook vanuit het perspectief van de thuisgebruiker die een lekker grote monitor wil hebben maar niet de beurs ver wil open trekken.

voldoende scherm ruimte in Eclipse, echter in grafische modus moeten aanpassingen worden gedaan
voldoende scherm ruimte in Eclipse, echter in grafische modus moeten aanpassingen worden gedaan

Je hebt een mooie resolutie maar het is niet automatisch zo dat alle programma’s er goed mee omgaan. Eclipse (ontwikkel omgeving voor o.a. Java) gaat niet altijd even goed en zal je moeten instellen om plezier te hebben van de resolutie. Excel en Powerpoint gaan prima, ook naast elkaar.

Powerpoint en Excel naast elkaar
Powerpoint en Excel naast elkaar

Conclusie AOC Q3279VWF

Ik denk dat de conclusie duidelijk is. De AOC is een goede monitor tegen een goede prijs. Natuurlijk zijn er monitoren die beter scoren op bijvoorbeeld kekke vormgeving of een curved look maar daar hangt een ander prijskaartje aan. Dit is een monitor die niet specifiek bedoeld  is voor gamers (en ook niet zo is gereviewed) maar waar je wel op gamen kan. Echter de meest fanatieke spelers zullen waarschijnlijk ook opteren voor een andere monitor die helemaal is geoptimaliseerd op hun systeem.

Voor thuis en werk is deze monitor een prima keuze en voor 199 Euro heb je  een monitor die je werk omgeving duidelijk verbeterd.