Review: Audioquest Dragonfly Red 1

Review: Audioquest Dragonfly Red

Het is niet onomstreden: je koptelefoon direct in je laptop of telefoon pluggen. Onder audiofielen is het al tijden een trend om hiervoor een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker te gebruiken. Zo’n versterker zou het geluid moeten verbeteren. Dit zou komen door de matige kwaliteit van de koptelefoonuitgang van je telefoon of laptop en de goedkope DAC (digitaal-analoog converter) waarmee vrijwel al deze apparatuur is uitgerust.

Van Audioquest kregen we de Dragonfly Red te leen. Dit is een kleine koptelefoonversterker met ingebouwde dac die je in de usb-poort van je laptop kunt steken. In ons geval gebruiken we de Dragonfly met een Apple Lightning USB-3 adapter om de iPhone 7 met de Audioquest te kunnen verbinden. Dit gaf geen problemen en werkte direct. Je kunt met deze adapter je telefoon ook nog op hetzelfde moment opladen, wat erg fijn is.

Review: Audioquest Dragonfly Red 3

De Dragonfly is er in twee versies. De goedkopere Dragonfly Black en de door ons geteste Dragonfly Red. De Black werkt alleen met je laptop en kost €99, de Dragonfly Red werkt ook met je telefoon en kost €199. Daarnaast zou deze rode versie beter moeten klinken.

Wat direct opvalt is de minimalistische benadering die Audioquest hier heeft genomen. De doos is al niet groot, maar de Dragonfly Red zelf is kleiner dan wij kennen. Denk aan een usb-stick en je hebt een goede indruk van het formaat. Dat kan toch niet werken? De echte audiofiel haakt misschien wel af bij zoiets kleins. Aan accessoires doet Audioquest niet. De Dragonfly Red komt alleen met een heel klein opbergtasje wat naar onze mening net zo goed weg gelaten had mogen worden.

Luisteren naar de Dragonfly

Dan het luisteren. We gebruiken hiervoor Spotify, simpelweg omdat daar al onze playlist in zitten. Vloeken in de audio-kerk, want niet lossless en daarom minderwaardig. Toch laat de Dragonfly best een grote verbetering horen. Het lijkt alsof stemmen wat minder rafelig over komen en als je echt tussen de muzikanten zit. Dit hadden we niet helemaal verwacht!

Het lijkt alsof de geluiden verder weg staan, links is echt links en rechts is echt rechts. Alsof je voor de nachtwacht staat, zo groot klinkt het ineens. Nou heb ik wel een aardige koptelefoon, maar ik kan me goed voorstellen dat met een echte high-end hoofdtelefoon het verschil nog beter te horen is.

Er lijkt veel meer diepte in het geluid te zitten en ook rust. Voor bij de heftige muzieksoorten die ik voor deze test heb geluisterd was dat meer dan welkom. Wat een werk ;). Bij klassiek en jazz hoor je beter dan het echte instrumenten zijn, terwijl bijvoorbeeld techno echt strak klinkt.

Streaming in high-res

Ik heb na Spotify ook nog even Tidal geprobeerd. Dat verschil is ook weer duidelijk te horen. Ik kan me goed voorstellen dat de Audioquest Dragonfly Red een soort gateway-drug is in de wereld van goed geluid. De manier waarop alles beter klinkt is verslavend en het compact formaat zorgt er voor dat je de Dragonfly eigenlijk overal mee naartoe kunt nemen. Ik heb de combinatie vooral met mijn telefoon getest en dat werkte prima. Je hoeft geen drivers te installeren, het werkt direct. Volgens Audioquest is dat ook met Android het geval.

De Audioquest Dragonfly Red is misschien niet de meest voordelige upgrade die je kunt doen, het is wel een hele fijne. Er zijn natuurlijk altijd duurdere en betere opties, zoals de Chord Mojo of de extreem dure en goede Chord Hugo maar dan ga je qua budget een hele andere kant op (respectievelijk €499 en €2190, holy moly!).

Met een beetje geluk testen we deze twee opper-dacs van Chord Electronics later dit jaar nog. Eigenlijk moeten we dan ook de audiospelers van Astell & Kern testen. Misschien ken je iRiver nog van vroeger. iRiver maakt nu onder de naam Astell en Kern een hele serie extreem goede en prijzige mp3-spelers. Dat zijn de concurrenten van Chord op dit moment, dus een mooie vergelijk voor in de toekomst!

Related Posts