Teufel Real Blue NC 1

Teufel Real Blue NC

Misschien komt de naam Teufel je niet helemaal bekend  voor  maar het is toch een bekend audio merk uit Duitsland. Teufel verkoopt met name online haar producten. Kan je een speaker kopen zonder deze  gehoord te hebben? Ja dat kan je, zoals je ook hardloopschoenen kunt kopen online, kleding en eigenlijk alles wel. Teufel bewijst dit al jaren door primair online te verkopen.

Heeft Teufel dan helemaal geen winkels? Nee, er zijn brandstores in Duitsland zoals die in Berlijn in het beroemde Bikini gebouw in de buurt van Bahnhof Zoo. Daarnaast wordt gebouwd aan een groot aantal brandstores in Europa. Onlangs testte ik de Rockster, een beest van een speaker, zowel qua geluid als qua gewicht. Nu is de beurt aan de Real Blue NC een draadloze (Bluetooth) koptelefoon met ANC (Active Noise Cancellation).

Real Blue NCTeufel Real Blue NC 3

Als je kijkt naar de koptelefoon zelf dan lijk je erg veel op zijn voorganger Mute 2 BT (die we hier ook al hebben gereviewed). Daarmee bedoel ik dat de case waarin de koptelefoon zit sprekend lijkt op die van de Mute, inclusief het kleine zakje met de oplader kabel de optionele audiokabel en de dubbele stekker voor het entertainment systeem oudere type vliegtuigen zoals de Boeing 747 waarmee de KLM nog op bepaalde trajecten vliegt.

Maar toch zijn er een aantal dingen duidelijk anders bij de Real Blue NC. Een van de zaken waar ik persoonlijk erg blij mee ben is dat de knoppen nu bediend konden kunnen worden vanaf de oorschelp door middel van veeg beweging. volume omhoog en volume omlaag zijn beweging vanuit het midden naar boven of naar beneden en volgende en vorige trek hetzelfde maar dan in het horizontale vlak. Alles natuurlijk vanaf een oorschelp, in dit geval de rechter. We kennen deze functionaliteit van bijvoorbeeld de high-end Sony ANC koptelefoons.

Op links zit alleen de ANC On / Off knop, op rechts zit de Aan/Uit knop, Bluetooth pairing knop en, verscholen onder een afdekklepje, de aansluiting voor micro-usb voor het opladen en de micro jack aansluiting.

Teufel Real Blue NC 5
Teufel Mute 2 BT (links) en Teufel Real Blue NC (rechts)

Het is een z.g. ‘Over Ear’ koptelefoon waarbij de luidsprekerschelp volledig over het oor gaat.  Wat opvalt is dat er meer dan voldoende instelmogelijkheden zijn, zowel aan de band aan de bovenkant als bij de schelpen zelf. De schelpen kunnen 90° gedraaid worden waardoor ze haaks op de band komen te staan. Daarnaast zijn ze ook nog inklapbaar zodat koptelefoon nog kleiner wordt. Het draag comfort is goed, net als bij de voorganger. Je kunt langere tijd de koptelefoon dragen zonder dat het oncomfortabel wordt. De verstelbaarheid van de beugel maakt dat het ook voor mensen met een groter hoofd (of petje) lekker zit.

Batterij

Een van de zaken die verschrikkelijk belangrijk zijn bij draadloze koptelefoons is natuurlijk de  batterijduur. op de koptelefoon wordt deze aangegeven door middel van een gekleurde led. Door kort op de aan uit knop te drukken gaat alert belanden als deze 2 seconden groen is dan ligt het batterijniveau tussen de 60 en 100%. Bij Oranje is dit tussen de 20 en de 60% en bij een rode kleur tussen de nul en de 20%. Volgens opgave van Teufel kan bij gebruik in Bluetooth mode met ANC gedurende 20:00 uur de koptelefoon wordt gebruikt. Op sommige IOS en Android modellen kan je het percentage batterij op je telefoon zien. De batterij is niet verwisselbaar zoals bij het vorige model. Je kunt tot 30 uur luisteren op een volle lading met Bluetooth volgens Teufel. Opladen duurt een paar uur, afhankelijk natuurlijk van de ontlading van de batterij.

Geluid

Het geluid is goed te noemen. Natuurlijk hangt het van je verbinding af als je aan het streamen bent maar als je mobiele verbinding goed is kan je zowel via Bluetooth als bekabeld goed muziek luisteren. Voor heel veel mensen is muziek luisteren geen wetenschap maar iets wat je voor je  plezier doet. Daarmee bedoel ik dat de exacte prestaties eigenlijk ondergeschikt zijn aan het feit ‘dat het lekker klinkt’. De Noise Cancellation kan worden uitgezet door middel van een knop. Omdat ANC het beste werkt op monotone geluiden (probeer het maar eens in een vliegtuig) heb je er minder aan bij pratende mensen. Zet je  ANC aan zonder veel omgevingsgeluid dan hoor je duidelijk dat het geluid wat gemoffeld  wordt. Toch haalt het wel veel van het achtergrond geluid weg.

Teufel Real Blue NC 7

Vernieuwing

Lijkt de Real Blue NC op zijn voorganger? Ja en Nee. Als je kijkt naar de ‘opbergdoos’ van de koptelefoon is deze exact het zelfde als bij de Mute. Zelfde vakje voor de kabeltjes als bij de voorganger. Het is een verbetering dat de bediening op de rechter oorschelp zit voor harder / zachter en volgende / vorige nummer. Als je met de kabel verbonden bent met bijvoorbeeld je mobiel werkt de bediening op de oorschelp niet. Het is wel even wennen aan de bediening op de schelp. Toch is het beter dan op zoek gaan naar de knopjes harder / zachter.

De bediening is zo geavanceerd dat je als je op de schelp drukt en vasthoudt, je een Google Voice commando kan geven. Bijvoorbeeld ‘Google, speel Beethoven’. Je kunt ook een telefoontje opnemen of neerleggen met de bediening op de schelp.

Wat jammer is, is dat de koptelefoon maar met een Bluetooth device kan verbinden. Ik heb vaak op kantoor de koptelefoon op en dan ook mijn mobiele telefoon ernaast liggen. Je kunt wel door de Bluetooth knop 5 seconden ingedrukt houden overschakelen van de ene naar de andere verbinding maar dat werkt niet helemaal optimaal. Ik was in staat om over  te schakelen van de ene verbinding naar de andere maar terug lukte niet meer.

Conclusie

Net zoals zijn voorganger is de Real Blue NC een prettige en complete koptelefoon met een goede prestatie.  De bediening op de oorschelp die we onder andere ook zien o.a. bij de high-end modellen van Sony werkt goed maar is even wennen voordat je moeiteloos van het ene naar het andere nummer gaat en harder en zachter zit.

Op dit moment is de koptelefoon te koop voor 199 EUR waardoor deze qua prijs in het midden segment zit. Qua prestaties daar wel boven maar wel onder het topsegment ANC koptelefoons. Dat is ook niet verwonderlijk omdat deze qua prijs makkelijk richting de 350 EUR gaan, wat zeker een verschil is wat niet iedereen wil overbruggen.

Wat mij betreft een goede keus en, dat is het leuke, een keus waar je je ook geen buil aan kunt vallen. Omdat je 8 weken retourrecht hebt, kan je als de koptelefoon niet bevalt, deze binnen de periode  weer terugsturen. Dat maakt de drempel voor mensen toch net weer een stukje lager is.

 

Related Posts