Smartphone battle: G4, One M9, Glaxy S6 en iPhone 6

Battle of the flagships: welk vlaggenschip is de beste?

Smartphones komen en gaan maar welk vlaggenschip is nu het beste? De LG G4, HTC One M9, Samsung Galaxy S6 of toch de iPhone 6?

Elk jaar is er weer een mooie race te volgen tussen de smartphonefabrikanten. Wie levert er dit jaar het beste vlaggenschip af? In de afgelopen jaren zijn LG, Samsung, HTC en Apple een stuk dichterbij elkaar gekomen, waardoor een keuze niet makkelijk is. Wat zijn de sterke en zwakke punten? We bekijken verschillende specificaties die een smartphone kunnen maken en/of breken en kijken welke op papier de beste is van 2015.

Samsung Galaxy S6

vlaggenschip-samsung-galaxy-s6-black-frontDe nieuwe Galaxy-smartphones zijn de laatste jaren meer en meer de maatstaf geworden om high-end smartphones mee te vergelijken. Hiermee hebben ze de plaats ingenomen van de iPhone. Op 1 maart werden de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge gepresenteerd op het Mobile World Congress. Met de Galaxy S6 slaat Samsung een andere richting in na de – voor Samsung – tegenvallende resultaten van de Galaxy S5. Er is afgeweken van de bekende paden en men heeft de feedback van de gebruikers geprobeerd te vertalen in de Galaxy S6. Is het gelukt om weer op het goede pad te komen of is een ander vlaggenschip dit jaar de maatstaf?

We vergelijken de Galaxy S6 met de iPhone 6, LG G4 en HTC One M9 onder andere op het gebied van design, gebruikte materialen, processor, beeldscherm en de batterij.

Vlaggenschip: het design en de materialen

apple-iphone-6-frontWanneer we kijken naar ieder vlaggenschip zien we meteen een groot verschil. Elke telefoon heeft wel een element in het design dat de telefoon zijn eigen gezicht geeft. Ook de materialen verschillen enorm tussen de verschillende vlaggenschepen waardoor er voor ieder wat tussen zou moeten zitten. De Galaxy S6 is qua design helemaal vernieuwd om een meer premium gevoel te creëren. In plaats van plastic is nu een combinatie gebruikt van een metalen frame een een achterzijde van glas. Al met al een stijlvol en duurzaam design dat helaas wel wat weg heeft van de iPhone. Door bij de Galaxy S6 gebruik te maken van glas is de achterzijde wel gevoeliger voor vingerafdrukken en schade. Voor de iPhone 6 is ook afgeweken van het normale design. De telefoon is groter geworden dan zijn voorgangers (van 4″ naar 4.7″) maar de randen zijn ronder gemaakt en het design is slanker. Dit moet ervoor zorgen dat de iPhone 6 nog beter in de hand ligt. Verder heeft men het – succesvolle – design van de iPhone niet veranderd.

Bij HTC heeft men eigenlijk de zelfde gedachte gehad als bij Apple. Waarom een succesvol design veranderen? De One M9 is net als de One M8 (telefoon van het jaar 2014) opgetrokken uit een aluminium uni-nody wat zorgt voor een elegant design en een premium gevoel. Bij de G4 heeft LG gekozen om de keuze te geven tussen twee materialen voor de achterzijde namelijk plastic of een “premium” versie met leer. Verder onderscheidt de G4 zich door de Slim Arc (een lichte kromming van de display).

Processor, werkgeheugen en opslag

Wanneer we kijken naar de processor, het werkgeheugen en de opslag zien we dat de 4 vlaggenschepen worden verdeeld in 2 kampen. Namelijk die met een mogelijkheid om een SD-kaart te plaatsen en die zonder. De iPhone 6 en Galaxy S6 hebben beide geen SD-kaartslot maar zijn verkrijgbaar in verschillende varianten wat betreft interne opslag (zie onderstaande tabel. De LG G4 en HTC One M9 hebben beide de mogelijkheid het opslaggeheugen uit te breiden met een SD-kaart (tot 128 GB) maar komen alleen in een versie met 32 GB interne opslag. Wat betreft het werkgeheugen ontlopen de toestellen elkaar niet veel, alleen de iPhone 6 springt eruit met 1 GB werkgeheugen in plaats van 3 GB.

iphone6-galaxy-s6-lg-g5-htc-one-m9-specs-update

 

Wat betreft de processor moet de iPhone 6 het doen met een dual-core chip (1,4 GHz), heeft de LG G4 een hexa-core en beschikken de One M9 en Galaxy S6 over octa-core processors. Of de gemiddelde gebruiker hier veel van zal merken hangt af van de manier waarop de kernen worden aangesproken. Benchmarks laten hierin een duidelijker beeld zien. In deze YouTube-video wordt duidelijk uitgelegd welke het best presteert en waarom.

Beeldscherm & Accu

htc-one-m9-frontHet formaat, de helderheid en het soort scherm gaan vaak hand in hand met de accuduur. Een scherm met een hogere helderheid en een groot formaat vraagt immers meer stroom. Niet alle fabrikanten passen hierop de capaciteit van de batterij aan, waardoor sommige apparaten snel leeg zijn. Bij de Galaxy S6 is gekozen voor een 5.1 inch Super AMOLED-scherm (2560 x 1440 pixels) in combinatie met een 2550 mAh batterij die – voor het eerst bij de Galaxy-lijn – niet te verwijderen is. Er zijn wisselende verhalen over de accuduur van de S6, maar bij de meeste is duidelijk dat een dag op 1 lading niet gered wordt. Wel gaan er geruchten over een Galaxy S6 active die een grotere accu heeft namelijk 3500 mAh. Bij de HTC One M9 is een iets grotere accu aanwezig (2840 mAh), die niet te verwijderen is. HTC heeft met de One M8 laten zien dat een kleinere accu niet een minpunt hoeft te zijn. Als dit herhaald wordt met de One M9 zal deze de slag met de andere vlaggenschepen goed aankunnen. Het scherm van de HTC One M9 is net als in de One M8 5 inch Full HD (1920 x 1080 pixels). De iPhone 6 wordt gevoed door de kleinste accu in dit gezelschap (1810 mAh), die eveneens niet te verwijderen is, maar heeft ook een minder groot scherm van 4.7 inch (1334 x 750 pixels) dat gevoed moet worden. De LG G4 beschikt over de accu met de grootste capaciteit, namelijk 3000 mAh, maar zal ook meer stroom verbruiken door het 5.5 inch (2560 x 1440 pixels) scherm waarmee het is uitgerust.

Conclusie & Discussie

Natuurlijk blijft het kiezen van een smartphone voor het grootste gedeelte een kwestie van smaak gecombineerd met wensen op het gebied van specificaties. Kijkend naar de specificaties van ieder vlaggenschip zou mijn keuze vallen op de HTC One M9. Misschien een iets vertroebeld beeld omdat ik nu – bijna een jaar – een tevreden bezitter ben van de One M8. Neemt niet weg dat voor mij het design van de One M9 met de aluminium uni-body gecombineerd met het uitbreidbare geheugen de doorslag geven.

Heb je nog aanvullingen op het artikel of ben je het ergens niet mee eens laat dan even wat weten via de comments. Schaf je toch liever de Samsung Galaxy S6 aan? Neem dan even een kijkje op de pagina van T-Mobile voor meer informatie over prijzen en abonnementen.

Dit artikel is gesponsord door T-Mobile. Meningen zoals weergegeven in het artikel zijn hierdoor niet beïnvloed.

Related Posts