Review: Google Nexus 5 (by LG) 1

Review: Google Nexus 5 (by LG)

Eind deze maand brengen Google en LG een rode variant van hun Nexus 5 uit in de Benelux. De telefoon is (in het zwart) in Nederland beschikbaar sinds november 2013. We zijn inmiddels alweer een paar maanden verder. Is de Nexus 5 nog steeds een premium telefoon die bij de tijd is, of probeert LG met het “charme offensief” van een rode telefoon een alweer ietwat verouderd toestel opnieuw onder de aandacht te brengen?

Nexus-5-Overview-transparent
De zwarte variant, zoals ik hem getest heb

 

Specs

Het toestel is uitgerust met een Qualcomm® Snapdragon™ 800 processor, 16GB geheugen, een 5 inch (eigenlijk 4,95″) Full HD IPS-scherm en draait op Android 4.4, KitKat, de nieuwste versie van het Android OS.

Eerste indruk

De telefoon is licht, erg mooi en bloedsnel. Nergens haperingen, lag of wachten. Ook in vergelijking met andere high-end smartphones voelt de Nexus 5 sneller aan.

Vanilla

Hij is voorzien van Vanilla Android. Dat betekent dat het de Android is zoals Google bedoeld heeft en dat er door LG geen schil over de gebruikerservaring is gelegd. Android in zijn meest pure vorm dus. Dit is erg positief. Zo heb je een consistente user-interface, zitten er geen onnodige apps op de telefoon (bloatware) en is de hoeveelheid ruimte die het operating system nodig heeft beperkt. Omdat het een Nexus-toestel betreft heb je tevens altijd de meest recente Android-versie. Je hoeft niet te wachten totdat een leverancier zijn eigen versie uitbrengt. Vanilla Android heeft t.o.v. wat sommige leveranciers toevoegen één nadeel naar mijn mening, en dat is een detail: Er is geen quick setting om rotation-lock in en uit te schakelen. Bij de meeste toestellen kun je zelf de tiles instellen, maar niet bij Vanilla Android.

SONY DSC
Hij ligt heerlijk in de hand. De tiles van het quick-settings menu zijn niet aanpasbaar

 

Look…

Het design is superstrak, er zitten geen onnodige frutsels op. Dit is een voordeel, de looks zijn subliem, maar ook een nadeel. Het gebeurde mij nogal eens dat ik voor het slapen gaan, in het schemerdonker, niet wist wat boven of onder was. Dat is lastig als je de USB-lader wil aansluiten.

Nexus-5-Speakers-en-USB-transparent
Speakers en micro-USB aansluiting

 

De Nexus 5 is voorzien van een groot scherm, toch is het toestel goed met één hand te bedienen. Dit komt door de kleine bezel (rand) en omdat de standby- en volumetoetsen aan de zijkanten zitten. De voorkant van het toestel is bijna alleen maar scherm, afgezien van een kleine rand boven en onder, maar deze vallen weg in het ontwerp.

Nexus-5-Standby-knop-transparent
De standby-toets zit aan de zijkant (boven het SIM-kaart slot)


Er wordt gebruik gemaakt van on-screen toetsen. Persoonlijk vind ik dat een groot voordeel, omdat deze worden verborgen als je bijvoorbeeld een video kijkt en kunnen worden aangepast aan de hand van de context. Eventueel nadeel kan zijn dat de knoppen ten koste gaan van de ruimte op het scherm.

Ten slotte zit er aan de voorkant een klein opstaand randje. Dit zie je eigenlijk niet, maar kun je wel voelen. Dat betekent als je je telefoon laat vallen op de voorkant, hij niet op het glas terecht komt. Goed dus!

..and feel

Het toestel voelt ontzettend fijn. Hij is gemaakt van een zacht soort kunststof, voelt een beetje rubberig. Dit maakt hem prettig om vast te pakken, hij glijdt niet snel uit je handen en je kunt hem gerust overal neerleggen, hij zal niet krassen. Het is minder premium dan bijvoorbeeld een HTC One, die van metaal is, maar in de dagelijkse praktijk wel prettiger. Hij voelt robuust aan.

Hardware

Ik had van vrienden en collega’s al gehoord dat de Nexus 5 geen goede accuduur zou hebben. Ik vind dit in de praktijk meevallen en ben wel tevreden. Niets bijzonders over te zeggen. Als je ‘m redelijk vaak gebruikt, inclusief bluetooth, social media, etc. dan haal je het einde van de dag.

Is er dan geen enkel nadeel te noemen? Jazeker wel, de speakers. Het geluid dat uit de Nexus 5 komt is functioneel, maar niet te best. Handsfree bellen, filmpjes kijken, muziek over de speakers? Ik zou externe speakers aanraden als het even kan.

Verder was mijn exemplaar voorzien van 16GB storage. Google biedt natuurlijk diverse cloud-diensten (drive, G+, Play music) waar je je media kunt bewaren en vandaan kunt streamen. Soms wil je echter ook gewoon dingen op je toestel zelf zetten. Ik vind 16GB weinig en zou graag het dubbele zien (die versie bestaat overigens).

Resumé

LG en Google komen nu met een nieuwe rode versie van een telefoon die al een paar maanden oud is. Is dat nodig, om de Nexus 5 weer onder de aandacht te brengen en de verkoop te stimuleren? Nee. Mijns inziens is de Nexus 5, ook al is hij 4 maanden oud, nog steeds een actuele high-end premium smartphone. Het is leuk dat er een rode komt voor de afwisseling en een breder aanbod, maar het was niet nodig geweest.

Zoals je wellicht merkt ben ik volledig verknocht aan deze telefoon en zou ik hem iedereen aanraden, zeker gezien het prijskaartje van nog geen € 400,- zonder contract.

Ga ik hem zelf kopen? Nee, ik had “helaas” al een HTC One gekocht in juni, toen er nog geen Nexus 5 was. Wat ik wel zeker weet is dat ik nu ga wachten op de Nexus 6 voordat ik mijn telefoon vervang.

Voordelen

  • Strak, snel en licht;
  • Vanilla Android, zonder bloatware en rommel;
  • Altijd de laatste software.

Nadelen

  • Geluid van de speaker is niet OK;
  • Geen voelbare herkenning van boven en onder, wat leidt tot mislukte USB-inplugpogingen.
  • Ik moet hem terugsturen naar LG 😉

[koopgids product=”Google Nexus 5″]

Related Posts