55PUK7150-12-featured

Review: Philips 55 inch 4K UHD LED-TV met Android getest

Eind vorig jaar mocht ik al aanwezig zijn bij de presentatie van Philips waarbij de nieuwe lijn van TV’s met Android TV gepresenteerd werd. Nu is het dus tijd voor een review van een van de modellen: de 55 inch 4K UHD LED-TV.

Philips 55 inch 4K UHD LED-TV: in het kort

55PUK7150-12-reallifeDe 55 inch 4K UHD LED-TV is uitgerust met de nieuwste versie van Ambilight, heeft een 4K Ultra HD display met 3D mogelijkheden en werkt op 800 Hz. De TV word geleverd met Android 5.1 Lollipop als besturingssysteem en 16 GB opslag welke uit te breiden is met behulp van USB en onder de motorkap is een Quad-core processor aanwezig.

Philips-55-inch-4K-UHD-LED-TV-lampjeVoor het afspelen van multimedia is er ondersteuning voor verschillende videoformaten (AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1 en HEVC) en verschillende formaten voor ondertitelindelingen (.SMI, .SRT, .SSA, .SUB, .TXT en .ASS). Voor het luistern van muziek is onder steuning aanwezig voor AAC, MP3, WAV, WMA (versie 2 tot versie 9.2) en WMA-PRO (v9 en v10). Bekijk je graag foto’s op je TV dan kan je gebruik maken van verschillende ondersteunde beeldweergaveformaten (JPEG, BMP, GIF, JPS, PNG, PNS, BMS en MPO).

55PUK7150-12-connectionsHet design van de TV is in mijn ogen erg goed uitgevoerd. De TV iet er ondanks zijn 55 inch – een behoorlijke lap TV – elegant en mooi uit. Aan de achterzijde zitten netjes alle aansluitingen weggewerkt net als een behoorlijke woofer en de Ambilight installatie. Ook de speaker aan de voorzijde ziet er netjes uit en zorgt er niet voor dat de TV minder afgewerkt oogt.

Het lampje in het midden van het scherm gaat aan wanneer je de TV activeert, helaas blijft dit lampje wel continu – iets te vel – branden wat ik tijdens het kijken van een film storend vond. Een optie om dit lampje uit te kunnen schakelen zou erg fijn zijn.

Ultra HD & Ambilight

Philips-55-inch-4K-UHD-LED-TV-displayIk moet toegeven dat ik altijd wat sceptisch ben als producenten met nieuwe resoluties, beeldkwaliteit en upgrades voor kenmerkende features komen. Ultra HD is wat mij betreft een enorme goede stap vooruit. Het beeld is scherp en helder. Bij het uitzoeken van een nieuwe TV zou ik het beschikken over UHD als een van de vereisten neerzetten in het vervolg. De resolutie van de TV is ook goed voor het gebruik met een mediacenter – mijn huidige Samsung heeft hier wat meer moeite mee – wat een pluspunt is voor mensen die b.v. een Shuttle PC of Rasberry Pi willen aansluiten.

55PUK7150-12-roomAmbilight is al een weer wat oudere maar mooie techniek die Philips door de jaren heen is blijven door ontwikkelen. De TV die ik heb mogen reviewen is uitgerust met de nieuwste versie die beschikt over verschillende instel mogelijkheden. Zo kan je kiezen tussen de modus Levendig – waarmee je de intensiteit te verhoogt – of kies de Game-modus voor extra levendige actie. Wilt je liever een romantische en rustigere ervaring kies dan de sereniteit van de Comfort-modus. Bij het gebruik vond ik de levendig modus eigenlijk het best geschikt voor het kijken van films. De Game-modus heb ik niet bekeken door het ontbreken van leuke games op Android en het niet hebben van een console.

Android & Remote

Philips-55-inch-4K-UHD-LED-TV-android-tvAndroid op een TV, wederom was ik sceptisch door mijn eerdere ervaringen met de zogenaamde “Smart” platformen die leveranciers meeleverden aan hun systeem. De uitvoering van Android op de TV is erg goed. De bediening verloopt vloeiend en programma’s stotteren bij mij geen moment. Ook het bereiken van de instellingen voor de TV zelf gaat heel erg makkelijk en is overzichtelijk meegenomen in de layout. Jammer genoeg zijn er weinig apps die op dit moment beschikbaar zijn voor het gebruik op TV’s. Natuurlijk zijn de nodige multimedia apps (Netflix, HBO en anderen) aanwezig maar bijvoorbeeld leuke en goed te spelen games zijn nog schaars. Dit is iets wat denk ik nog moet gaan komen naarmate meer TV’s uitgerust zullen worden met Android als besturingssysteem.

55PUK7150-12-remoteIk noemde als het feit dat de bediening van de TV vloeiend verliep, dit is om heel eerlijk te zijn maar een halve waarheid. Wanneer je alleen door de apps wil bladeren en films wil starten is het allemaal erg goed geregeld maar zodra je wil gaan typen met het keyboard aan de achterzijde gaat het wat mij betreft een beetje mis. De toetsen reageren niet helemaal lekker en drukken moeilijker in.

Gelukkig is de bediening prima te doen met de voorzijde van de afstandsbediening gecombineerd met het on-screen keyboard. De voorzijde heeft in mijn ogen alle benodigde knoppen wat het keyboard aan de achterzijde overbodig maakt. Wat ik wel een erg leuke feature vind op de afstandsbediening is de “Netflix-knop” waarmee meteen de app voor Netflix gestart wordt en je klaar bent om verschillende flims, series of comedyshows te bekijken.

Conclusie, prijs en verkrijgbaarheid

De Philips 55PUK7150 (affiliate link)/12 UHD LED TV is een mooie en goed uitgevoerde TV. Voor mij persoonlijk is 55 inch een iets te groot formaat maar smaken verschillen hierin natuurlijk. De prijs is voor mij net iets te hoog maar is in lijn met gelijkwaardige TV’s van andere leveranciers. De uitvoering en bediening van Android op de TV is ook erg goed uitgevoerd en verloopt soepel, toch mis ik de meerwaarde door het ontbreken van een goede hoeveelheid apps. Dit is overigens iets waar Philips weinig tot geen invloed op heeft. In de verpakking zitten naast de TV 4 Passive 3D-brillen, een afstandsbediening, 2 AAA-batterijen, een tafelstandaard, een voedingskabel, een snelstartgids en een brochure met wettelijk verplichte informatie en veiligheidsgegevens. Als optionele accessoires is het mogelijk een 3D-bril (PTA417) en een Gameset met 3D-bril (PTA436) aan te schaffen.

Ben je dus op zoek naar een nieuwe – 55 inch grootte – TV dan is de Philips 55PUK7150 iets voor jou.

[bol_product_links block_id=”bol_570ab6994c1a0_selected-products” products=”9200000045536728″ name=”55PUK7150″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”740″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts