Samsung Gear 2

Review: Samsung Gear 2

De Gear 2 is een smartwatch uit de meest recente lijn van Samsung. Deze echte eye catcher laat, na twee weken testen, toch een soort leegte achter. Niet alleen op mijn pols, maar ook zeker in het hart. Het kleine apparaatje is zeker niet zonder makken, maar op het moment dat ik deze wearable terug op de post moest doen naar Samsung was het afscheid toch even zwaar. Als liefhebber van elektronische gadgets wordt je dan ook gauw verliefd op de Gear 2, maar blijft er ook een gevoel achter van dat er meer in gezeten had voor Samsung en zijn slimme polsvriendje.

Samsung Gear 2

Gear 2 vs Gear 2 Neo

De afgelopen twee weken heb ik gebruik mogen maken van de Gear 2. Samsung heeft daarnaast de voordeligere versie de Gear 2 Neo op de markt gebracht. De Gear 2 Neo is een model met een kunststof behuizing en mist ten opzichte van de Gear 2 de camera. De camera op de Gear 2 heb ik echter niet of nauwelijks gebruikt omdat deze het kwalitatief moet afleggen tegen de camera in mijn smartphone.

Eye catcher

Voor diegenen die willen opvallen door middel van gadgets en accessoires is de Gear 2 wellicht een interessant stukje techniek om in huis te halen. In de twee weken dat ik met de smartwatch om mijn pols liep genoot ik van veel nieuwsgierige blikken en verontwaardigde draaiende koppen. Zelfs op de wat nattere dagen in deze heerlijke zomer kan er fier met de Gear 2 gepronkt worden vanwege de waterbestendigheid van deze smartwatch. Daarnaast is de Gear 2 te personaliseren door diverse kleuren polsbandjes aan te schaffen en de verschillende beschikbare thema’s voor het 1.63” scherm. Sowieso val je op dit moment erg op als smartwatchbezitter, want niet veel mensen lijken er een in bezit te hebben.

Puur gemak

Het grootste pluspunt van de Gear 2 vind ik het extra gemak wat wordt geleverd tijdens dagelijkse bezigheden waarop normaal naar de smartphone wordt gegrepen. Berichten die via Whatsapp, E-mail, SMS (ja het bestaat nog), Facebook, Twitter etc. binnenkomen worden feilloos ontvangen op de smartwatch. Daardoor is het niet meer nodig om wéér in je broekzak te moeten graaien tijdens het fietsen, boodschappen doen en andere onhandige momenten van de dag waar je handen vol zitten. Hetzelfde geldt voor het bellen. Zo hoefde ik niet hals over de kop een steile trap op te klauteren toen ik gebeld werd tijdens wat opruimwerk in de garage, maar kon ik via de ingebouwde speaker en microfoon in alle rust handsfree bellen en doorgaan waarmee ik bezig was.

Naast de communicatiefuncties zijn de voorgeïnstalleerde apps voor nieuwsmeldingen, het weer, de afstandsbediening en ‘zoek mijn apparaten’ (voor diegene die zijn spullen nog weleens verstopt) kleine handige toevoegingen die ik op de Gear 2 heb gebruikt. Dit alles wordt ondersteund door een bediening die zelfs de minder technisch begaafden onder ons binnen een paar minuten onder de knie kunnen hebben.

Het is wel jammer dat de Gear 2 regelmatig de verbinding met Bluetooth verloor waardoor ik meerdere malen per dag opnieuw de verbinding op moest zetten. Hierdoor werden ongemerkt sommige meldingen dus niet doorgezet naar de smartwatch. Na een keer herstarten van de Gear 2 of mijn smartphone ging dit weer een tijd goed. Daarnaast wordt een van de meest voor de hand liggende functies, de tijd aflezen, vaak belemmerd door een niet reagerende bewegingssensor. Het scherm van de Gear 2 moet oplichten wanneer een draaiende beweging met de pols wordt gemaakt, maar laat dit geregeld na.

Samsung Gear 2 Game     Gear 2 Weather

Sportmaatje

Ik geef het toe: de afgelopen jaren ben ik niet meer het sportieve wonder *ahum* wat ik vijf a zes jaar geleden nog enigszins was. Eigenlijk maak er tegenwoordig weinig tot geen tijd voor vrij. De Gear 2 wilde ik echter, met zijn diverse trainingsmogelijkheden, volledig kunnen testen. Het resultaat: stof van de sportschoenen vegen, Gear 2 om de pols en eerste paar kilometer hardlopen sinds tijden – je moet er wat voor overhebben.

Na het invullen van enkele persoonlijke fysieke gegevens, zoals de leeftijd en het gewicht, kon ik vrij gauw aan de gang. De Gear 2 bevat een hartslagsensor aan de achterzijde en is verder voorzien van een stappenteller, accelerometer en een gyroscoop. Deze houden snelheid en beweging bij. Nadat ik na een aantal kilometers lichtelijk oververhit de voordeur binnenstapte werden de gegevens van mijn rondje hardlopen, inclusief calorieverbranding, automatisch naar de S Health app op mijn Samsung smartphone geladen. Jammer genoeg lijkt de Gear 2 moeite te hebben met de juiste afstanden en snelheden meten. Zo heb ik volgens de Gear 2 op een snelheid van 48 km/u weten te rennen en werd het hardlooprondje qua afstand korter berekend dan dat deze in werkelijkheid was. Het missen van een GPS-antenne in de smartwatch is hier waarschijnlijk de boosdoener van en daarom lijken de hardloop-apps op een smartphone op dit gebied nog steeds het meest accuraat.

Gear 2 Training

Nog geen feilloos product

Hoewel ik veel plezier heb beleefd aan de Gear 2 zijn er toch een aantal mindere punten die ik niet onbenoemd wil laten. Waar ik voornamelijk mee zit is de minieme beschikbaarheid aan waardetoevoegende (Nederlandse) apps voor de smartwatch. Goede applicaties lijken er bijna niet te zijn en zijn tamelijk lastig te vinden. Ik heb het moeten doen met een aantal apps die nieuwsberichten inlaadden, een spelletje en een app die aansloot op mijn profiel van Foursquare. Daarnaast is de Gear 2 enkel te gebruiken met specifieke toestellen van Samsung. Ik kon met mijn eigen HTC One dus geen connectie maken met de Gear 2 en heb voor de testperiode gebruik moeten maken van de Galaxy S4 Zoom die ik van Samsung meegeleverd kreeg. Ook het laadblokje zorgde bij mij voor grote ergernis. Deze dient op de achterkant van de Gear 2 geklikt te worden, maar liet in mijn geval constant los met als resultaat dat ik soms anderhalve minuut bezig was om de smartwatch aan de lader te krijgen.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van de Gear 2.

  • 36,9 x 58,4x 10,0 millimeter, 68 gram
  • 1GHz dualcore processor
  • OS Tizen
  • RAM 512MB
  • 4GB ROM
  • 1,63” Super AMOLED scherm (320×320)
  • 315 mAh (2-3 dagen accuduur bij gemiddeld gebruik)
  • 2.0 Megapixel Autofocus

Conclusie

Al met al heb ik kunnen genieten van de Gear 2. Wie zou het nou niet leuk vinden om met een nieuwe wearable te mogen spelen? Toch lijkt de smartwatch van Samsung nog niet feilloos te functioneren en is er een gebrek aan applicaties die de gebruikerservaring een boost weten te geven. Voor €299,- (adviesprijs) haal je de Gear 2 in huis en daarvoor krijg je naar mijn mening een leuk extraatje voor je smartphone die voornamelijk handig is voor de communicatie, maar niet meer dan dat. Hoewel ik dus de charme inzie van de smartwatch ben ik dus nog niet overtuigd. Laten we hopen dat daar in de toekomst verandering in komt. Voor nu, wacht ik nog even met de aankoop van een dergelijk slim polsvriendje.

[bol_product_links block_id=”bol_551a7c8e9e959_selected-products” products=”9200000025902229,9200000025902179,9200000027008693″ name=”gear2″ sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 comments
  1. Goed stuk Menno! Maakt de Smartwatch tijdens het hardlopen geen gebruik van de GPS functie van je Smartphone? Of had je deze tijdens het lopen niet mee?

  2. Hoi Joost, deze had ik tijdens het hardlopen niet mee. Dit zou in principe niet nodig zijn met de ingebouwde stappenteller, accelerometer en gyroscoop. De smartwatch synct de gegevens tijdens het hardlooprondje namelijk achteraf met jouw smartphone.

Comments are closed.

Related Posts