Vraag en Antwoord: de toegevoegde waarde van een smartwatch

Anja vraagt:

Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van de Smartwatch zoals een Pebble? Het lijkt mij meer een verlengstuk van je telefoon zodat je je smartphone in je tas kan laten zitten en toch steeds op de hoogte wordt gehouden van je rss feeds, berichten en eventueel binnenkomende telefoontjes….

Mettin antwoordt:

Leuke vraag en zeker relevant om je af te vragen wat je eigenlijk met de nieuwste speeltjes moet. Of ze echt wat toevoegen aan je leven is discutabel. Ik weet van mezelf dat ik mijn eerste smartphone ‘handig’ vond. Tegenwoordig is hij zelfs onmisbaar, maar er zijn een paar ongewenste bijwerkingen. Ik betrap mezelf (en anderen) er vaak op teveel bezig te zijn met mijn feeds te checken op momenten dat het eigenlijk ongepast is.  Zeg nou zelf: hoe belangrijk is het om te weten dat je oud-collega die je al 2 jaar niet hebt gezien naar de Apenheul is met zijn kind, terwijl je gezellig uit eten bent?

Ik denk dat juist het asociale element van smartphones weggenomen kan worden door de smartwatch. Terwijl ik dit schrijf ben ik bezig met een review van een smartwatch (waarover later meer). Ik merk dat ik minder vaak mijn telefoon uit mijn zak pak omdat hij weer eens loopt te trillen. Dit vind ik zelf erg fijn, want ik kan me er erg storen als mensen constant op hun telefoon kijken.

Als ik aan het werk ben vind ik het vaak wel weer vervelend. Ik heb meestal mijn telefoon op mijn bureau liggen. Als er dan een e-mailtje binnenkomt, krijg ik een notificatie op mijn computer, telefoon én horloge. Best een overkill, dus de volgende stap is dat hij een GPS-module krijgt en notificaties uitzet afhankelijk van je locatie. Ook handig om je kinderen in de gaten te houden trouwens, een kinderhorloge met gps module!

Andere kant hiervan is dat als mensen niet weten dat je horloge een smartwatch is, ze je constant op je horloge zien kijken. Daardoor kunnen ze denken dat je je verveelt en weg wilt. Als ze het wel weten kan het net zo asociaal overkomen als op je telefoon kijken.

Als ik van elk bericht in mijn RSS-feeds een melding zou krijgen zou ik gillend gek worden. Melding van een appje, dat je gebeld wordt of een agenda-herinnering is iets wat erg fijn werkt. Je kunt dus wel je telefoon soms in je broekzak of tas kan laten zitten. Als je iets belangrijks verwacht kijk je op je horloge of dat het is en anders lekker laten rinkelen. Voor de vrouwen is het een voordeel dat je minder telefoontjes zult missen omdat je telefoon in je tas rond zwerft en je het niet hoort als hij overgaat.

Wat een fijne bijkomstigheid is bij sommige modellen is dat je je muziek ermee kunt bedienen. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak Airplay van mijn telefoon naar versterker en kan met het horloge de muziek pauzeren. Vaak erg fijn moet ik zeggen. De functionaliteiten van de watch lopen per model erg uiteen. De Pebble is open-source er daarop kan je eigenlijk dus alles doen wat je zelf wilt (als je kan programmeren ;))

Al met al vind ik het een fijn apparaat om te hebben maar een echte noodzaak is er natuurlijk niet. Dat is bij veel nieuwe elektronicaproducten zo tijdens de lancering. Hoe nodig vond men de TV toen die voor het eerst gelanceerd werd? Of de mobiele telefoon? De grote consumentenelektronica jongens hebben een nieuwe markt gevonden/gecreëerd en proberen zo weer een extra hapje uit je portemonnee te nemen. Of je ze die geeft is aan jezelf.

Noodzaak is er denk ik niet, maar dat weten we pas zeker over een jaar of 3 als de smartwatch wat meer geïntegreerd is in de samenleving.

2 comments
  1. Op dit moment, je schrijft het zelf ook al, biedt een smartwatch eigenlijk geen echte toegevoegde waarde. Je mail zie je op je pc binnenkomen en de telefoon zit meestal in je broekzak waar je die ook voelt trillen of afgaan. Waarom dan ook nog een smartwatch die niets extra kan dan de telefoon die je toch altijd bij je hebt?

    Dat is ook het probleem van de huidige smartwatch; er is geen ‘killer feature’ waar je die echt voor nodig zou hebben. De markt is dus heel klein en eigenlijk alleen gadget liefhebbers lopen er mee. Het is afwachten of Apple vanavond inderdaad de iWatch introduceert en wel die killer feature heeft waardoor we ons (net als bij de introductie van de iPhone en iPad) na enkele maanden gebruik ons afvragen “hoe hebben we ooit zonder kunnen leven?”

Comments are closed.

Related Posts
Lees meer

Review: VTech Kidizoom Action Cam

De VTech Kidizoom Action Cam is een actiecamera voor kinderen van 5-12 jaar. Mike, en zijn kinderen, testten de actioncam onder andere op een spacescooter. Check de video!