Review: Netgear Orbi 1

Review: Netgear Orbi

Met de Netgear Orbi lanceert Netgear een nieuwe oplossing voor thuisgebruikers om toch ook de dode hoeken van de woning van wifi te voorzien. 

Netgear wil met de Netgear Orbi het aanleggen van een goed wifi-netwerk in je huis zo eenvoudig mogelijk maken. Idealiter zou je een 2e accesspoint in huis ook willen voorzien van een eigen bedraade verbinding maar dat is in de meeste gevallen niet mogelijk of op z’n minst erg lastig. De reeds bestaande oplossing maken daarom vaak gebruik van de aanwezige wifi om deze verder te verspreiden, helaas heeft dit als nadeel dat de bandbreedte vanaf de extender gehalveerd wordt.

Netgear’s oplossing

Om dat probleem op te lossen heeft deze oplossing van Netgear een directe wifi-verbinding tussen de router en de satelliet, maar op een ander kanaal dan de wifi-verbinding die je als gebruiker aangeboden krijgt. In theorie betekent dat dus dat de satelliet een virtuele vaste lijn met de router heeft met een maximum van 1,7Gbs. De router en satelliet creëen een soort van mesh-netwerk waardoor je overal (zowel voor 2,4Ghz als 5Ghz) de zelfde netwerknaam (SSID) krijgt.

Review: Netgear Orbi 3

De router en satelliet die onderdeel uitmaken van het Orbi-systeem zijn fraai vormgegeven, maar redelijk fors. Uiterlijk is er ook geen verschil tussen de router en satelliet afgezien van het feit dat de router een WAN-poort heeft en 3 gewoon netwerk-poorten en de satelliet 4 gewone netwerk-poorten.

Het opzetten van de Netgear Orbi is kinderlijk eenvoudig, er is een speciale app voor maar die heb ik niet gebruikt. Maar zelfs zonder app kostte het me niet al teveel moeite de Orbi’s goed in te stellen. Het connecten van beide apparaten is domweg een kwestie van beiden aanzetten, na enkele minuten vindt de satelliet de router en is de connectie geregeld.

Review: Netgear Orbi 5Ik heb zelf de router als accesspoint ingesteld, het meest gangbaar in Nederland denk ik aangezien de meeste mensen reeds een router van hun provider krijgen. En niet elke provider is gecharmeerd van het gebruik van een eigen router direct op hun netwerk. De interface van de Orbi zelf is de standaard van Netgear, niet al te veel poespas en opsmeuk, maar prima bruikbaar.

Review: Netgear Orbi 7

Gebruik

Wifi is zo’n onderdeel in huis wat eigenlijk gewoon hoort te werken en bij voorkeur dus op elke hoekje in huis. Dat gaat met de Orbi vrijwel altijd goed maar ik merkte wel dat toch niet alle hoeken even goed bereik hadden. Nu heeft de Orbi geen draaibare antennes dus veel verder dan de hele unit draaien kom je niet en gezien de grootte is dat niet altijd een handige mogelijkheid. Wat me tevens opviel was dat de plekken waar je ongeveer even ver (of even dichtbij) beide units zit je device soms moeite kan hebben te kiezen welke hij moet gebruiken en je daardoor soms geen of een erg beperkte snelheid bereikt. Overigens hierbij wel de kanttekening dat dit natuurlijk ook met eventuele andere stoorzenders of constructies in huis te maken kan hebben. De genoemde oppervlaktes, afstanden en snelheden genoemd door Netgear zijn berekend aan de hand van zendvermogens en dus niet gebaseerd op actuele meetwaardes. Het is tevens mogelijk om meer satellieten te koppelen met de router om het netwerk nog verder te vergroten.

Wat ik ook enorm handig vind zijn de netwerk-poorten achterop de satelliet, hierdoor lukte het me om wired devices op een lastige plek aangesloten te krijgen zonder enorme kabels te hoeven trekken.

Conclusie

Al met al is de Netgear Orbi een prima systeem om eenvoudig snel wifi te krijgen in je woning en voor een normale woning zal de basisset ook prima volstaan. De netwerk-poorten op de satelliet zijn ook een fijne en bruikbare toevoeging. De prijs van 441 euro is stevig, maar daarvoor koop je wel een solide eenvoudig op te zetten systeem waar je jaren mee vooruit kunt.

 

 

Related Posts
Maak kans op 1 van de 2 TP-LINK 10400 mAh powerbanks 9
Lees meer

Maak kans op 1 van de 2 TP-LINK 10400 mAh powerbanks

TP-LINK geeft via intogadgets.nl 2 powerbanks weg voor Vaderdag. Met deze hoge capaciteit powerbank (10400 mAh) kun je een tablet helemaal opnieuw opladen en je smartphone tot wel 5 keer! Kijk snel hoe je kans maakt op deze powerbank.