Review: Mio Cyclo 505 HC - complete fietscomputer 1

Review: Mio Cyclo 505 HC – complete fietscomputer

Thijs reed weer wat rondjes op de fiets en liet zich daarbij assisteren door de Mio Cyclo 505 HC, met hartslagmeter en cadansmeter. Was het wat?

Als fervente wielrenner en mountainbiker is het altijd weer een voorrecht om de nieuwe fietsgadgets te mogen reviewen. Dit keer ontving ik de Mio Cyclo 505 HC, een fietscomputer met hartslagmeter en cadanssensor. 

Wat zit er in de doos?

In de doos van de Mio Cyclo 505 HC vind je allereerst de fietscomputer zelf en een ‘bedankt voor het kopen van een Mio product’-briefje. Daaronder vinden we:

 • Quick start guide;
 • Netstroom adapter;
 • USB/mini-usb lader;
 • Hartslagriem;
 • Cadans/snelheidsensor;
 • Fietsmontagekit.

In de guide wordt uitgelegd hoe je de cadans/snelheidsensor monteert. Als je dit hebt gedaan en de hartslagriem omdoet zoekt de Mio via ANT+ connectie met beide sensoren. Een knipperend icoontje in het scherm geeft aan dat de connectie gemaakt wordt. Als dit gelukt is, heb je de mogelijkheid om de sensoren een aangepaste naam te geven.

De Cyclo 505 HC heeft een 3-inch scherm, is uitgerust met ANT+ en wifi en is voorzien van een touch-/kleurenscherm. Hij is 61 x 103 x 19.6 mm groot en weegt 129 gram. De batterij gaat volgens Mio 12 uur mee en is binnen enkele uren volledig opgeladen.
Wat ook gelijk opvalt is dat de Mio prettig in de hand ligt en gebruiksvriendelijk is.

cyclo505-uk-angle1

Op weg met de Mio Cyclo 505 HC

Na opladen is de Cyclo 505 HC direct bruikbaar, want de Europese kaarten zijn al voorgeïnstalleerd. Vanuit het startscherm heb je 6 menukeuzes, die ik hieronder toelicht.

Dashboard

De eerste keuze is Dashboard. In het eerste scherm vind je alle actuele gegevens van je trip, zoals je snelheid, afstand, hartslag en cadans. De gegevens die je hier ziet kan je in ‘Settings’ naar eigen wens invullen. Ik vond het prettig om zowel hartslag als cadans in beeld te hebben tijdens mijn weekendje fietsen in Zuid-Limburg (check Strava voor de route).

Het scherm links van het eerste scherm is de kaart. Hierop wordt ook de navigatie weergegeven als je een route hebt ingeprogrammeerd. Een scherm naar rechts is ook aanpasbaar en had ik ingesteld op hellingspercentage, hoogte en totale stijging. Vanuit ieder scherm kan je de opname van je fietstrip starten.

Met de home-button kom je weer terug op het startscherm.

Navigeren

De navigatie gebruik je om een route te volgen. Dit kan een route zijn naar je vastgelegde thuisadres, een ingevoerd adres, een punt op de kaart, coördinaat, een gekozen Point-of-Interest (POI) of het begin van je route. Het meest gebruik zal ik echter maken van de optie ‘Tracks’. Hiermee kan je een route ophalen die je via je pc als gpx-bestand hebt overgezet. Je krijgt hiermee direct inzicht in het hoogteprofiel, de lengte, het totaal aantal hoogtemeters en het gemiddelde hellingspercentage.

Om de route te starten zie je de afstand tot de track (bij benadering). Om de route te starten druk je op ‘Go’. Je krijgt dan de optie om aan te geven of je naar het startpunt van de route of een punt waarop je het snelst op de route zit. Nogmaals op GO en je route gaat van start. Je komt in het Dashboard vanaf waar je ook je route kunt opnemen met de rode opname knop.

Tijdens het rijden waarschuwen piepjes je voor afslagen. Bij 250 en 150 meter voor een afslag hoor je één piepje, bij 60 meter twee.

Suprise Me

De verrassingsrit is bedoeld om je, naar eigen wens, 3 alternatieve routes te bieden vanaf je startpunt. Dat kan in een lus zijn of naar een eindpunt toe. Bij de lus kan je ervoor kiezen welke afstand je wilt afleggen of hoe lang je bij een bepaalde snelheid wilt fietsen. De Mio legt je dan 3 keuzes voor.

Mio Cyclo 505 hc surprise me Mio Cyclo 505 hc surprise me Mio Cyclo 505 hc surprise me

Training

Bij het menu training kan je op vijf manieren een training doen:

 • Af te leggen afstand (bij een gemiddelde snelheid);
 • Tijd (bij een gemiddelde snelheid);
 • Te verbranden hoeveelheid calorieën;
 • Op hartslag-zone;
 • Op vermogenszone.

Bij de eerste twee varianten is het mogelijk om dit te combineren met de Surprise Me-functie.

Mio Cyclo 505 hc dashboardGeschiedenis

Hier vind je de gereden tracks met alle bijbehorende data. En je kan vanuit hier hetzelfde rondje nog een keer rijden.

Instellingen

Bij instellingen kan je de Mio Cyclo naar eigen wens invullen. Een handige optie vind ik de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken. Zo heb ik een race en mtb-profiel aangemaakt, waarin ik rekening houd met de verschillende omtrekken van de banden. Ook kan je in zo’n profiel je hartslagzones en vermogenszones vastleggen. Verder vind je in de instellingen route opties (wel/niet onverharde wegen of kasseien etc.), koppeling met sensoren en telefoon, schermverlichting en het type kaarten. En, als je een duurdere fiets hebt dan ik, kan je ‘m koppelen aan je Shimano Di2-sensor.

Ook handig is dat je je dashboard helemaal naar eigen wens kunt inrichten. Tot slot vind je hier ook de mogelijkheid ‘Wifi-sync’. Hiermee kan je zonder kabel tracks van en naar je MioShare-account up/downloaden. Geen gedoe met kabeltjes, altijd fijn.

Mijn ervaring met de Mio Cyclo 505 HC

Ik heb de Cyclo 505 HC op verschillende momenten en manieren gebruikt. Tijdens een fietsweekend in Limburg heb ik op de eerste dag een gpx-track ingeladen die we van onze gastheer ontvingen. We werden vrij soepel naar een punt op de route geleid, vanaf waar we aan de slag konden. De aanwijzingspiepjes werkten, zodra ik eraan gewend was, prima en het leuke is dat je allerlei extra info kunt bekijken, zoals de afstand tot en aankomst bij de volgende klim. Dat was best lekker, want na een gezellige nacht met te weinig slaap, kon ik die extra motivatie wel gebruiken! Wil je onze trip terugzien, check dan mijn Strava.

Tijdens een andere rit heb ik de Mio alleen gebruikt voor de registratie van mijn rit en voor wat extra motivatie bergop door in mijn dashboard de cadans weer te geven, met als uitdaging om die constant te houden.

Mijn eerste ervaringen met de Cyclo 505 HC zijn zeer positief. Hij werkt snel en eenvoudig en is qua functionaliteit uitgebreid en naar eigen wens in te stellen. Dat er zowel een cadans- als een hartslagmeter bijgeleverd zijn maken de 505 HC een compleet pakketje. Wat mij betreft een aanrader!

Prijs & beschikbaarheid

De Mio Cyclo 505 HC is onder meer te koop bij Futurumshop, Bol.com en Coolblue en heeft een adviesprijs van € 309.

Related Posts
WIN: 2x iTuneskaart met 25 euro tegoed 10
Lees meer

WIN: 2x iTuneskaart met 25 euro tegoed

Liedjes kopen op iTunes kost geld, en je moet met je creditcard betalen. Door via iTuneskaart.nl een kaart te kopen, hoeft dat niet meer met je creditcard. Sinterklaas verloot 2x een iTunes Gift Card van 25 euro. Kijk hoe je kans maakt!