Review: Huawei Ascend P6 1

Review: Huawei Ascend P6

Huawei. Hoe-ha-waai. Hoe spreken we dat uit? Geen idee. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na wat research blijkt dat ze in gadget-walhalla China een grote speler zijn. Deze status willen ze hier uitbreiden en het vlaggenschip wat daarvoor moet gaan zorgen is de P6.

Zelf ben ik een iOS-gebruiker van het eerste uur en vond het erg leuk om een Android-toestel te testen. Het eerste wat mij opviel toen de P6 uit het doosje kwam is dat hij wel erg op de iPhone 5 lijkt. Dat is ook niet gek, want Huawei wil concurreren met Apple. Om te kijken of dat gelukt is testte ik de camera, de snelheid, hoe hij werkt als mediaspeler, hoelang ik hem kan gebruiken op een dag zonder op te laden en gaf ik een kritische blik aan het ontwerp.

De camera

De camera is erg netjes en naar mijn weten erg in lijn met de camera’s van de hedendaagse smartphones. Verstand van fotograferen heb ik niet. Ik klik op mijn onderwerp om te focussen en zorg dat ik niet tegen de zon in schiet. Dan krijg ik toch nog dit kiekje uit de telefoon. Wat op 100% zoom toch nog een aardig level van detail meekrijgt.

Filmen doet hij ook aardig. Ik filmde een ander bloemetje in de wind en ging dichterbij staan om te kijken hoe en of hij scherp zou stellen:

http://www.youtube.com/watch?v=QU3wwCuOIYM

(vergeet niet even op 720p te klikken) Je ziet dat hij het aardig aankan, en nadat ik dichterbij kom met de camera heeft hij ongeveer 1.5 seconde nodig om scherp te stellen, en dat doet hij dan goed. Ook als de wind het bloemetje even uit beeld blaast en hij weer terug komt is hij nog scherp.

De camera-app is vrij uitgebreid, met opties als automatische verbetering van niet-zo-scherpe foto’s, Instagram-achtige filters, een burst mode (foto knop ingedrukt houden om constant te fotograferen) en HDR-fotografie.

Snelheid

Om te kijken hoe snel de processor is (waar flink mee geadverteerd wordt, op elke poster/banner staat “1.5 GHz Quadcore processor”) speelde ik EA’s Real Racing 3. Dit spel speelde ik al op mijn iPhone 5 dus de prestaties waren goed te vergelijken. RR3 is een racegame met 3D-graphics die heel netjes zijn voor een telefoon. Al bij het opstarten van het spel was te merken dat het laden vele malen langer duurde dan op de iPhone. Tijdens het racen kwam dit terug in haperende graphics waardoor ik soms een bocht net te laat inzette.

Na het toestel ongeveer een week in gebruik te hebben kwam ik er achter dat de telefoon zijn processorkracht limiteert om zo batterijen te besparen. Deze kracht kun je zelf hoger en lager zetten. Een slim trucje natuurlijk, maar ik heb liever dat de telefoon dit automatisch doet. Apps zouden een seintje moeten geven aan de telefoon “Ik heb veel rekenkracht nodig! Help!”. Dit is natuurlijk meer een kritiek punt op Android, maar het moet toch gezegd worden. Na het aanzetten van het voedingsplan “Normaal” reageerde RR3 veel beter en laadde alles sneller, alleen nog niet zo snel als op de iPhone, maar zeker goed genoeg. Het racen zelf gaat net zo soepel.

Mediaspeler

Video: Het duurde even voor ik doorhad hoe ik vanaf een Mac video op het toestel kreeg (voor de lezer die ook in de knoop zit: je moet Android File Transfer installeren). Op een pc wordt de telefoon gezien als een USB-stick en kun je er dus makkelijk dingen op zetten. Als testfilm zette ik een .mkv bestand erop en deze speelde zonder problemen af in de standaard speler van Android. Erg makkelijk dus.

Muziek: dat luister ik altijd via Spotify, dus ik zou niet weten hoe de standaard muziekspeler is. Muziek luisteren via Spotify gaat prima. Het geluid wat uit de speakers komt is redelijk, maar blijft blikkerig klinken (meer over de speaker verderop bij design). Ik vind het erg prettig dat de controls voor Spotify gewoon terugkomen in de notification center, en dat je daar ook je huidige nummer kunt bekijken. Wat ik erg mis is de optie om Spotify via DLNA af te kunnen spelen (waar ik erg fan van ben, zoals je kunt lezen in mijn vorige post).

Batterij

Helaas ben ik van deze telefoon het minst te spreken over de batterij. Het kwam zelden voor dat ik een hele dag zonder op te hoeven laden heb gered. Android geeft je een duidelijk inzicht in welke apps hoeveel van je batterij gebruiken en ik kwam erachter dat een app/process “Mediaserver” een hele hoop van mijn batterij afsnoept. Niet erg, als ik zou weten wat het is of hoe ik hem af kon sluiten. Helaas weet zelfs Google niet hoe dat moet en mag ik blij zijn als ik het na een nacht opladen volhield tot een uur of 9 ‘s avonds. Ik denk dat de batterij dus wel vrij goed is, alleen was er een app die mij leeg at. Erg irritant, maar niet echt een mankement van de telefoon denk ik.

Software

Ik ging een weekendje weg. Als ik alleen de navigatie van de P6 had gehad was het een week geworden. Het toestel kwam geleverd met Google Maps en dat werkte altijd prima op de iPhone, dus ik ging ervan uit dat de P6 hier ook geen problemen mee zou hebben. Helaas was hij vaak erg traag met mijn huidige positie bijwerken, daardoor hebben we een afslag of twee gemist. Of dit een probleem van de P6, mijn provider, Android of Google Maps is durf ik alleen niet te zeggen.

Design

De P6 moet concurreren met de iPhone 5. Een deel van de tactiek daarin is denk ik om de toestellen erg op elkaar te laten lijken zodat mensen per ongeluk een P6 kopen in plaats van de iPhone 5. Hij ziet er mooi uit, maar er zijn een paar foutjes gemaakt.

Zo zit de koptelefoon-uitgang linksonder aan de zijkant. Dit was erg irritant tijdens het muziek luisteren, want de kabel van mijn koptelefoon stak daardoor in mijn been. Ook is het lastig vasthouden met je linkerhand als de koptelefoon ingeplugd is. Verder zit de ingebouwde speaker voor muziek op een gekke plek: achterop aan de onderkant.

Als je hem neerlegt wordt het geluid er niet echt beter op. Muziek afspelen terwijl je hem in je hand heb klinkt ook niet, want het weerkaatst op je hand of wordt gedempt door je hand. Het klinkt dus aardig, als je hem neerlegt op tafel met het scherm naar beneden. Handig.

Dit is een voorkeurs-dingetje maar naar mijn mening is het scherm te groot (4,7 inch). Met één hand vasthouden en op knoppen in de bovenste hoeken drukken is er niet bij, want dan verlies je je grip. Ik hou mijn telefoon altijd zo vast: pink eronder, middel en ringvinger aan de zijkant voor stevigheid en bedienen met de duim. Geen probleem. Tot ik dus een knop in moet drukken in de linkerbovenhoek. Dan moet ik vergrijpen en verlies ik grip. Ik ben nogal een onderweg-tijdens-het-lopen gebruiker dus dat vond ik niet veilig aanvoelen.

Tijdens mijn review periode kreeg ik positieve reacties als ik hem uit mijn zak haalde. Mensen hadden reclames en posters gezien en vonden het een mooi toestel. Hij is ook erg dun (6.18mm) en licht (120 gram). Door zijn formaat voelt deze lichter dan de iPhone 5 (112 gram).

Eindoordeel:

Is de P6 (€396,-) een waardige concurrent voor de iPhone 5 (€615,-)? Ja. Met een verschil van €219,- in het achterhoofd. De P6 heeft ook nog 8Gb minder interne opslag (wel uitbreidbaar) dus als je daar €10,- voor rekent kom je nog op een verschil van €209,- euro uit. De P6 is mooi, snel, maakt mooie foto’s en is (nu nog in ieder geval) niet een telefoon die iedereen heeft. Hij is alleen net iets minder snel dan de iPhone 5, en de batterij is iets slechter. Als je overdag geen mogelijkheid hebt om hem op te laden is het misschien niet het toestel voor jou. Als je een net Android-toestel wilt kopen voor een redelijke prijs zou ik hem zeker aanbevelen.

3 comments
 1. (H)waah-wee. Zo spreek je dat uit, bij benadering. Ze hebben er zelfs een keer een video over gemaakt:
  http://www.androidcentral.com/how-pronounce-huawei-official-way

  WAH-way op z’n Engels dus, met de klemtoon op de eerste lettergreep.

  Interessant trouwens over dat power management, dat is typisch iets wat je lang niet altijd in reviews tegenkomt. De positie van de hoofdtelefoonaansluiting is wmb al genoeg reden om ‘m niet te kopen, maar dat zal iedereen voor zich kunnen uitmaken 🙂

 2. @David: Ja die power was erg irritant. Ik heb er dik een uur naar gezocht en geen oplossing gevonden. Ik weet niet of het een Android of een Huawei dingetje is dus zoals ik al zei. Benieuwd of iemand anders het probleem ook heeft. Positionering van de koptelefoon aansluiting is niet echt slim, maar zou geen dealbreaker zijn voor mij.

  Bedankt voor de tutorial =)

 3. heb de Huawei P6
  ben zeer tevreden over de telefoon.
  vindt het een mix van samsung en iphone.
  Maar…………. de batterij is niks !
  leg de telefoon als ik naar bed ga (tussen 24:00 En 01:00 uur) weg met 70% batterij.
  Als wakker wordt zit er nog geen 16% meer in ( 8:30 uur)
  groot nadeel !
  terwijl toestel zelf super is erg jammer !

Comments are closed.

Related Posts