Maak je game PC sneller met Predator DDR4

In principe heb ik een redelijk snelle game PC. Als processor een AMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor (24 CPUs) op 3.8GHz, een NVIDIA GeForce RTX 2060 grafisch kaart en in totaal 16 GB aan RAM. Niet slecht natuurlijk maar er is altijd ruimte voor verbetering. In dit blog ga ik de RAM die er nu inzit vervangen door 32GB Predator RGB DDR4 RAM (twee maal 16 GB) en een 1 TB SSD van ACER.

Waarom ACER / Predator? Omdat zowel ACER als Predator (een merk van ACER) gekend zijn in de markt voor Gaming PCs en onderdelen zoals Memory. Acer heeft een grote line up van gaming laptops, desktops en accessoires / randapparatuur.

Nauwkeurig klusje

Het is best een nauwkeurig klusje. Je moet namelijk je de PC openmaken en het bestaande geheugen er uithalen. De SSD schijf moet worden aangesloten op de drive controller. Niet iedereen voelt zich hier comfortabel bij, als jij dat ook hebt kijk dan of je bij een computershop deze update kan laten doen. Dat kost natuurlijk wel geld maar dan heb je niet de stress van het zelf doen.

In het verleden heb ik mijn eigen PCs vanuit onderdelen in elkaar gezet, dus ik durf het in principe wel aan.

Dit zijn de stappen voor deel 1:

  • maak een backup van je bios en update de bios naar de nieuwste versie
  • meet de snelheid van het oude geheugen (alleen voor dit artikel)
  • open de pc en vervang het geheugen
  • herstart de pc en maak aanpassingen in het bios indien nodig
  • start de pc en controleer of de PC goed werkt

Voor deel 2:

  • bekijk de configuratie van het bios voor wat betreft de drives en maak een kopie cq screenshots
  • open de PC en lokaliseer de aansluiting voor de de SSD schijf
  • plaats de SSD en sluit aan
  • pas de bios instellingen aan
  • test de PC

De reden dat ik het niet in een keer doe is dat ik zo per onderdeel kan kijken of het werkt in plaats van twee wijzigingen te gelijk door te voeren.

Backup van je bios

Net zoals Windows met regelmaat een update krijgt, is dat ook bij je moederbord het geval. Alleen je ziet het eenvoudig niet zo snel. Het moederbord maakt dat de PC na opstarten de randapparatuur start, controleert en eigenlijk zorgt dat je in kunt loggen op je PC. Normaal merk je daar niets van. Je kunt echter door tijdens het opstarten als de bios berichten op het scherm komen door middel van DEL of een functietoets in het bios komen.

Daar kan je ook een kopie maken van de instellingen in veel gevallen. Er zijn veel typen moederborden dus ik beschrijf alleen wat ik met mijn AORUS moederbord aan mogelijkheden heb. Het is niet noodzakelijk een backup te maken maar het is wel handig. Tevens heb ik de laatste versie van het bios gedownload van de site van AORUS voor mijn specifieke type.

Er is een mogelijkheid om via een server het bios te updaten, maar helaas kan de verbinding niet gemaakt worden. Ik maak een back-up op mijn C drive van het bios via Save to File en pak de zip file met de nieuwe versie uit op de desktop. Tevens zet ik het op een USB drive omdat ik dan er altijd bij kan. Nu komt het spannende deel.

In mijn geval krijg ik tijdens de update nog de vraag of ik een back-up wil maken van het bios. Dit hoeft niet zo te zijn bij jouw bios. Gelukkig ging alles goed. Een controle geeft aan dat ik inderdaad op de nieuwste versie zit,

Hoe snel gaat het nu?

Ik gebruik PassMark software om te zien hoe snel de RAM nu is. Een vrij flitsende ervaring (probeer het zelf maar eens waarbij de PC op allerlei punten worden beoordeeld. De hele test duurt enkele minuten. Wat blijkt, mijn geheugen is de zwakke schakel. Een zeer gemiddeld setje. Het geheugen haalt de performance omlaag met de score van 66%.

Ik haal de oude geheugen modules weg en insert de nieuwe. Ik neem de meest rechter en de derde bank, zoals het in de oude situatie ook was. Klik de banken er in en sluit het klemmetje aan de onderkant. Het past maar op een manier gelukkig.

Lege memory banken

Nu gaat gaan de DDR4 er in. In het bios zet ik de Extreme Memory Profile aan. Hierbij worden de instellingen met betrekking tot het geheugen geoptimaliseerd.

De Mermory Mark schiet omhoog van 66% naar 96%, een prachtige verhoging.

Stap 2: een nieuwe SSD erin

Een 2 Euro munt in te laten zien hoe groot de PCIe SSD is

Nu nog een nieuwe SSD plaatsen. Ook dit is toch eenvoudiger dan ik dacht. Ook hier is de setup afhankelijk van je eigen PC, in dit geval de combinatie kast (Sharkoon) en moederbord. Ik had geluk, er was nog een slot vrij was. Hoe weet je waar je de PCIe moet plaatsen? Dat vind je in de handleiding van je moederbord. Ook een geluk, de ventilator zat niet over de PCIe poort, anders had ik de ventilator moeten verwijderen en terug plaatsen.

PCIe aansluiting. Zichtbaar zijn de gaten voor de Standoff (110) waarmee de SSD met een schroefje vast in wordt gezet.

De Standoff schroef ik los en plaats hem op 80. De SSD gaat er in en met een schroefje draai ik hem vast. De SSD wordt zo geklemd en is nu klaar om te gebruiken. Ideaal om bijvoorbeeld FlightSimulator op te installeren.

Klaar (en het viel reuze mee!)

De SSD wordt herkend en ik zie in het configuratie scherm van mijn bootloader en het bios dat ik nu drie drives heb. Uiteindelijk heeft de hele installatie zo’n twee uur geduurd. Natuurlijk kan het sneller maar als je moet gaan kijken waar dingen horen en hoe dingen moeten worden gedaan dan kost dat nou eenmaal wat tijd.

Toch was het makkelijker om te doen dan ik dacht. Als je een beetje handig bent dan kan je het zelf ook doen, of je laat het doen. Mijn PC heeft als het ware een kleine facelift gehad en kan er weer een tijdje tegenaan.

Prijzen : Predator Apollo DDR4 2 x 16 GB (3600MHz) is nog niet in Nederland verkrijgbaar, bij Amazon US $299 , ACER FA100 1TB SSD PCIe bij Amazon US $124.99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts