Review: Philips 284E5QHAD - 28 inch, vol levendige kleuren 1

Review: Philips 284E5QHAD – 28 inch, vol levendige kleuren

De Philips 284E5QHAD is een enorme monitor. Dankzij 28 inch breedbeeld moet deze monitor zowel professionals als particulieren aanspreken. Veel schermen naast elkaar openen, of gewoon Full HD (1080p) films kijken en gamen. Het is één van de grootste modellen op de markt op dit moment.

Met 14 Watt stereogeluid lijkt ook de audio aardig voor elkaar. De monitor heeft 2 HDMI-aansluitingen en 1 VGA-poort. Usb-poorten zijn niet ingebouwd.

Als stokpaardje jubelt Philips de Mobile HD Link-technologie (MHL) om content van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets Full HD te tonen op het scherm. Dit gaat via een speciale MHL-kabel, die HDMI naar mini-usb verbindt. Hierdoor wordt je mobiele apparaat ook opgeladen terwijl het aangesloten is op de monitor.

Philips_284E5QHAD

Strak van buiten

Of deze monitor er spectaculair uitziet? Ik weet het niet, de behuizing is niet zo heel belangrijk aangezien je toch vooral naar het beeldscherm kijkt. De Philips 284E5QHAD monitor is zwart en heeft een vrij hoekig uiterlijk met een ronde voet.

De randen rondom het scherm zijn niet al te smal. Daardoor lijkt de monitor niet zo subtiel. Zeker omdat de behuizing bij flatscreen-televisies steeds maar smaller worden, verwacht ik dat eigenlijk ook bij een monitor als deze. Kort door de bocht: deze Philips monitor heeft een beetje een ouderwets design.

Multi-domain vertical alignment-technologie (MVA)

Dit nieuwe beeldscherm is uitgerust met zogenaamde ‘multi-domain vertical alignment’-technologie (MVA). Het is een dure term voor extra levendig en helder beeld en een 176 graden brede kijkhoek (zowel horizontaal als verticaal). Het ziet er allemaal prachtig uit, maar de Philips 284E5QHAD springt er echt niet uit ten opzichte van andere monitoren.

Daarbij testte ik de monitor met een MacBook Pro Retina. Zo strak, scherp en kleurrijk als mijn eigen laptop is dit scherm zeker niet. Maar goed, misschien ben ik verwend en vergelijk ik nu Apples met peren…

De Mobile HD Link-technologie is niets meer dan 2 HDMI-aansluitingen op de achterkant van de monitor. De gebruiksaanwijzing geeft tot mijn grote verbazing zelfs 2 opties. Óf je sluit je mobiele apparaat direct op de monitor aan óf op je computer. Pardon?

De Philips 284E5QHAD heeft in ieder geval geen bluetooth of wifi aan boord. Je sluit je smartphone of tablet via een niet standaard meegeleverd MHL-kabeltje (HDMI naar mini-usb).

2 x 7 watt stereo-geluid

Dan de audio, 2 x 7 watt is natuurlijk niet bijster veel, maar dat wil niet zoveel zeggen. De gemiddelde gebruiker heeft voor multimedia natuurlijk een setje speakers en eventueel een subwoofer aangesloten, waardoor de ingebouwde speakers overbodig zijn. Met die gedachte zijn ze waarschijnlijk ook ingebouwd, meer dan acceptabel klinken ze namelijk niet. Het geluid mist lage tonen en klinkt wat blikkerig.

Vooral interessant vanwege prijs en beeldformaat

Volgens de bijgeleverde documentatie is de Philips 284E5QHAD “uitermate geschikt voor het weergeven van foto’s, films en games en surfen op internet, maar ook voor veeleisende programma’s op het gebied van grafisch design.”

Daar is geen woord van gelogen. Ik heb het allemaal geprobeerd en het werkt vlekkeloos. Maar is dat wel zo bijzonder? Is het eigenlijk niet gewoon wat je als consument mag verwachten van een moderne monitor? Het is zeker geen monitor met bijzondere eigenschappen of prestaties.

Hij doet qua beeld wat je van een goede monitor mag verwachten, maar niet meer dan dat. Als je enige eisen hebt qua geluidskwaliteit dan kun je de ingebouwde speakers vergeten. Ook de MVA-, en MHL-technologie waarmee de monitor is uitgerust voegen weinig toe.

De Philips 284E5QHAD is vooral interessant vanwege zijn prijs en beeldformaat. Deze 28 inch monitor is te koop vanaf €269,-. Veel 27 inch monitoren zitten in dezelfde prijsrange. Wil je graag veel monitor voor een redelijke prijs? Dan haal je met de Philips 284E5QHAD een aardige monitor in huis.

Related Posts