Review: Google Chromecast 1

Review: Google Chromecast

Google heeft met de Chromecast een apparaatje gelanceerd waarmee je online content naar je TV kunt streamen. Voor een paar tientjes kun je de Chromecast al in huis halen. Graag deel ik mijn bevindingen.

BV9VdLfIUAADZVN

De Chromecast is de mediaspeler van Google in de vorm van een HDMI-stick die je direct in je TV steekt. Hij ziet eruit als een soort USB-stick. Je kunt hem vervolgens aansturen vanaf je tablet, telefoon of Chrome browser om online content op je TV te bekijken.

Installeren

De eerste keer dat je de Chromecast aansluit moet je ‘m verbinden met je wifi-netwerk, daarvoor kun je een speciale app gebruiken (zie hieronder). Na het koppelen van je Chromecast voert hij eerst een update uit, zodat je beschikt over de meest recente software-versie.

Om je Chromecast gemakkelijk te kunnen installeren, beheren en instellen kun je de Chromecast-app installeren op je telefoon. Deze app is echter nog niet in de Nederlandse Play Store beschikbaar. Gelukkig kun je de APK hier downloaden: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2410660

De Chromecast is nu nog niet via de officiële kanalen in Nederland verkrijgbaar. Als je er een weet te bemachtigen (ik heb er €27,- voor betaald, meegenomen door een collega uit de VS), dan kun je ‘m wel gewoon volledig gebruiken. De verwachting is dat de Chromecast aan het eind van dit jaar wel in Nederland te verkrijgen is.

Content

Op dit moment kun je video vanuit Netflix, Youtube en Google Play streamen. Daarbij wordt er direct vanaf de online bron gestreamd naar je TV en heb je de bediening op je telefoon of tablet. Dit werkt heel erg snel en soepel.

Er zijn verschillende partijen bezig om hun apps ook geschikt te maken voor de Chromecast, zoals Uitzending gemist (NPO), Plex en Vevo. Daarmee wordt de inzetbaarheid van de HDMI-stick een stuk groter.

Een andere handige mogelijkheid is het streamen van de inhoud van een browsertab. Daarvoor installeer je eerst de Google Cast-plugin voor Chrome. Dankzij deze plugin kun je de inhoud van je browser, inclusief eventuele video’s, direct op je TV bekijken. Dit gaat echter iets minder vloeiend dan een directe stream, omdat alles via je computer loopt.

Conclusie

De Chromecast is veelbelovend. Hij is snel, heel gemakkelijk in gebruik en zeker niet duur. Jammer is alleen dat hij nog niet officieel in Nederland te krijgen is en dat het aanbod van apps waarmee hij werkt nog klein is. Dat is echter een kwestie van tijd. De Chromecast zelf en de werking ervan zijn super.

Related Posts