Review: de Asus Fonepad 1

Review: de Asus Fonepad

Daar zit ik dan, met de Fonepad in mijn handen. Dus dit is een kruising tussen een tablet en een telefoon? Ik begin lichtelijk te grinniken. Het idee dat ik hiermee lekker ga bellen, vind ik bij voorbaat onrealistisch. Wellicht dat het later bijtrekt. Het testen ervan moet in iedere geval goed te doen zijn. Allereerst draait deze gadget op Android 4.1 (Jelly Bean) en is daarmee dus up-to-date. Een groot voordeel van Android als besturingssysteem is de toepasbare widgets op de homescreen waarmee je in één klap informatie binnenkrijgt. Top!

Screenshots_20130728_022719[1]Review: de Asus Fonepad 4

Eerste indruk

Wat mij direct opvalt is het formaat. Het past lekker in de hand, maar als ik het toestel naar mijn oor breng, ben ik toch wel erg bang dat het op een of andere manier uit mijn handen gaat slippen. En eerlijk is eerlijk: zo’n groot ding aan het oor ziet er ook echt niet uit. Om te lezen of lekker te ‘surfen’ – sorry voor dit ouderwetse woord – is het een ideaal formaatje. Het houdt lekker vast in de handpalm en zorgt ervoor dat je de e-books gemakkelijk wegleest. Het heeft dus twee kanten. De behuizing is vrij stevig dankzij het gebruik van aluminium. Daardoor voelt het wel erg kwetsbaar aan, dus een case voor deze tablet raad ik ten zeerste aan.

Specificaties

Het 7inch LCD-scherm ziet er goed uit. Wanneer ik in het zonnetje een e-book wil lezen, gaat dit heel gemakkelijk. De helderheid van het scherm past zich (indien je dit geactiveerd hebt) aan de hoeveelheid licht aan.

Van de camera hoef je echter niet veel te verwachten – of ben ik nu zelf te verwend met mijn 8MP in de telefoon? -. Aan de achterzijde zit een camera zonder flits van ‘slechts’ 3MP. De camera aan de voorzijde waarmee je kunt beeldbellen of eindeloos selfies maken, gaat voor 1.2MP. Verreweg niet briljant, maar in iedere geval genoeg om er lekker gebruik van te maken.

Het geheugen bedraagt 1GB en de opslag is 8GB of 16GB. Er is nog een mogelijkheid om een micro SD-kaart in te stoppen waardoor je het geheugen tot 32GB kunt uitbreiden. Waar ik overigens erg blij van word, is de kwaliteit van de accu. Tijdens het testen heb ik er geen simkaart in gestopt en was het continu verbonden via Wifi. Wanneer je weinig tot niks met het apparaat doet, duurt het ongeveer een week voordat de Fonepad weer in de oplader mag. Top! Ook wanneer je de tablet eindeloos gebruikt – daar is het immers voor -, gaat de accu langer mee dan de gemiddelde telefoon.

ASUS-Fonepad-01-290x307ASUS-Fonepad-Purple-camera-290x510

Apps

Asus heeft er een aantal standaard apps opgezet die zeker een toegevoegde waarde hebben. Zo kun je met Asus Story heel gemakkelijk maar professioneel een fotoboek/ -verhaal maken en delen. Asus Studio is ook een app waar ik erg tevreden over ben. Met deze applicatie kun je heel gemakkelijk foto’s bewerken, dat wil zeggen: kleuren aanpassen, tekstwolkjes plakken, tekst toevoegen, en ga zo nog verder. Met MyPaint maak je makkelijk sjablonen en (ansicht)kaarten. De app waar ik zelf erg gek op ben, is MyLibary. Met deze app kun je al je e-books en pdf’jes comfortabel lezen. Behalve dat ik het lekker vind lezen, kun je ook gemakkelijk aantekeningen maken en stukjes van de pagina knippen en opslaan. Wanneer je dus aantekeningen neerkalkt – een stylus is wellicht handig hiervoor -, krijg je de mogelijkheid om deze ook op te slaan als pdf. Wanneer je het bestand dus naar de computer stuurt, gaan de aantekeningen niet verloren. Ideaal! Ook kun je dus belangrijke zinnen onderstrepen. Voor de lerende student is dit wellicht een goed bruikbare feature. Boeken verwijderen of titels aanpassen gaat in het menu ook met een handomdraai. Een redelijk belangrijke optie, wil je het een beetje overzichtelijk houden. Met Movie Studio kun je weer video’s maken zoals je dat op de computer met Windows Movie Maker zou doen. Erg basic, maar prima als je de video simpel wil houden. Nadeel hierbij is wel dat de camera dus niet van hoge kwaliteit is en de video’s dus ook niet, tenzij je deze importeert. SuperNote Lite is een gave app voor alle notities. Niks typen, zelf schrijven en dat werkt dus veel lekkerder. Ook kun je ter verduidelijking foto’s toevoegen. Zie hier een filmpje om een impressie te krijgen.

http://www.youtube.com/watch?v=DQpvd-77oaI&feature=share&list=PLFDF5E656E76BA892

Pluspunten:

  • De mogelijkheden met deze tablet – ik heb het getest als tablet, want telefoneren vond ik geen doen – zijn eindeloos. Voor het lezen van artikelen is het handig, voor het bewerken van foto’s is het handig.
  • Je kunt het gemakkelijk gebruiken als e-reader.
  • De tablet is heel handig voor zakelijk gebruik dankzij de handige takenlijsten en memo-apps. Ook kun je zeer gemakkelijk aan de slag met de producten van Microsoft Office.
  • Het ligt lekker in de handpalm, tenzij je er mee gaat bellen.
  • Genoeg opslagruimte, zeker gezien de mogelijkheid om uit te breiden.
  • De prijs is zeker niet slecht voor een tablet van deze kwaliteit.
  • De batterijduur is zeer aangenaam.
  • De Fonepad is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt er direct mee aan de slag en je hebt snel door hoe het werkt.
  • Foto’s, video’s en andere bestanden kun je dankzij het Android-systeem makkelijk delen op andere apps.
  • Dankzij Google Play de mogelijkheid om heel veel extra applicaties erop te zetten.

Minpunten:

  • De tablet geeft pas notificaties wanneer je het ontgrendelt. Wanneer je het dus een paar uur niet hebt horen pingelen, betekent dat niet dat je geen berichten binnenkrijgt. Je moet de Fonepad dus eerst ontgrendelen voordat je alle ‘plings’ en ‘rings’ hoort.
  • Wanneer je de Asus Fonepad echt als telefoon wilt gebruiken, zal je toch een extra tasje moeten meezeulen. No way dat dit fijn in je broek zit – áls het al in je broek past -.
  • Het apparaat belt niet lekker. Het is gewoon te groot en te zwaar. Ik ben ook de hele tijd bang dat ik het uit mijn handen laat glippen.
  • Zonder internetverbinding heb je – evenals bij andere tablets – weinig aan dit ding. Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om met 3G en Wifi te verbinden.
  • Camera is aan de magere kant.
  • Het stand-by knopje aan de zijkant druk je te snel in tijdens het gebruik. Het was tactischer geweest om deze aan de bovenkant te plaatsen, zodat je het apparaat niet elke keer hoeft te ontgrendelen.

Al met al ben ik behoorlijk tevreden met deze Asus Fonepad. Je moet het bellen wel even vergeten en het gewoon als een tablet gebruiken. Zeker voor de prijs die Asus vraagt krijg je genoeg waar voor je geld. Een prima investering voor mensen die niet aan de relatief dure iPad willen.

De verkoopprijs voor de tablet ligt rond de €230 voor een variant met 16GB.

Related Posts
Review: Netgear Orbi 16
Lees meer

Review: Netgear Orbi

Met de Netgear Orbi lanceert Netgear een nieuwe oplossing voor thuisgebruikers om toch ook de dode hoeken van…

Review: Netatmo Windmeter

De Netatmo Windmeter is een goede aanvulling op het basisstation en Regenmeter, een must als je geïnteresseerd bent in hyperlokaal weer. Weerliefhebber Arjen testte de Windmeter.