Review: Canon EOS 1200D 1

Review: Canon EOS 1200D

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Ik ben een beginner op het gebied van DSLR-fotografie (Digitale Single Lens Reflexcamera). Het doel van deze review is dan ook om andere beginners mee te nemen in de wereld van spiegelreflexcamera’s. Een review van pro’s is leuk, maar als beginner wil je weten of een camera ook voor jou geschikt is. Vandaag een review van de Canon EOS 1200D.

canon eos 1200d

Verpakking

Na het uitpakken van de camera, de lens en overige informatiematerialen kwam direct het eerste minpuntje aan het licht. Bij de camera worden 2 CD-ROM’s meegeleverd met software voor beeldbewerking e.d. Aangezien mijn MacBook geen CD-sleuf meer heeft, kon ik deze CD-ROM’s niet gebruiken. Gelukkig heeft Canon deze software ook beschikbaar op haar website, echter kost het de nodige moeite (kliks) voordat je deze software hebt gevonden en kunt downloaden.

1200d doos
eos 1200D en lens

Welke lens heb ik gebruikt?

Helaas was de EF-S 18-55 mm lens niet beschikbaar en heb ik de Canon EOS 1200D getest met een EF-S 60 mm Macro USM lens. Dat is geen probleem, maar voor een allround fotograaf raad ik toch de 18-55 mm lens aan, dit is een gangbaar model en legt de ‘standaard’ foto’s beter vast dan een zoomlens.

De EF-S 60 mm Macro USM lens is geschikt voor het vastleggen van details. Ik heb mij tijdens deze review dan ook voornamelijk bezig gehouden met het fotograferen van details, zoals het fotograferen van bloemen, bijen, kikkers e.d.

Gebruiksvriendelijkheid

De Canon EOS 1200D is een basismodel voor DSLR-fotografie. De camera beschikt over 18 megapixels en is ook geschikt voor Full HD video-opnamen. Wanneer je de automatische instellingen gebruikt stelt de camera zelf scherp (en hoef je dus niet aan de lens te draaien) en maakt de camera prima foto’s. Wil je meer invloed op het eindresultaat dan kun je de instellingen veranderen. Je hebt de keuze uit verschillende profielen, bijvoorbeeld een portretmodus, een profiel voor het fotograferen van flora en fauna en een modus om bewegende beelden snel achter elkaar vast te leggen. Wil je ook hier nog meer controle over hebben, dan kun je kiezen voor een compleet handmatig in te stellen profiel. Echter raakte ik daarbij in het begin verstrikt in de mogelijkheden en schoot ik compleet zwarte foto’s.

Hierdoor kwam ik erachter dat het verstandig is om eerst te experimenteren met de (hulp)profielen. Het kost behoorlijk wat uurtjes voordat je de camera en al zijn mogelijkheden onder de knie hebt en de hulpinstellingen zorgen ook voor uitstekende beelden (zie onderstaande foto’s).

Bij met eos 1200d
kikker met eos 1200d

Design + opties

De body ligt lekker in de hand en ziet er solide uit. Echter stuitte ik vrij snel op een probleem. De optical-knop om de afstand tot een object aan te geven, is een dermate priegelig tandwiel. De knop doet breekbaar aan en is slecht te bedienen, zeker als je wat grotere vingers hebt. Ik heb deze knop dan ook zo veel mogelijk proberen te vermijden, aangezien dit voornamelijk voor irritatie zorgde. Daarnaast is het fotograferen vanaf het display niet aan te raden. Zodra de zon op het display schijnt wordt het lastig om mooie foto’s te schieten. Ik heb het display met name gebruikt om vastgelegde beelden terug te kijken, wat prima werkt. Het display toont de foto’s met hoge kwaliteit en je kunt goed zien of een foto gelukt is of niet. Overigens werd ik bijzonder blij van de snelheid van de camera. De tijd tussen het maken van verschillende foto’s is bijzonder kort, waardoor je direct door kunt schieten.

Verder biedt de camera verschillende opties om met filters te werken. Dit is een aardige optie, maar niet meer dan dat. Zeker Photoshop-gebruikers zullen hier hun neus voor ophalen. Mijn voorkeur gaat uit naar het schieten van ‘normale’ beelden en deze beelden later te bewerken met hiervoor geschikte software.

Conclusie

De Canon EOS 1200D is een leuke, prima spiegelreflexcamera voor beginnende fotografen. Met name de hulpinstellingen zorgen ervoor dat je op een leuke manier het fotograferen onder de knie kunt krijgen. Daarnaast is dit model betaalbaar en krijg je voldoende kwaliteit voor het geld dat je betaald hebt. De meer ervaren fotografen zullen deze camera links laten liggen.

Wil je graag fotograferen met filters en/of de foto’s direct uploaden naar sociale media als Facebook en Instagram, dan raad ik je deze camera niet aan. Voor die doeleinden zijn prima digitale camera’s te koop voor minder geld.

Prijs & Beschikbaarheid

Zowel de Canon EOS 1200D als de EF-S 60 mm Macro USM lens zijn in verschillende (web)winkels te krijgen. De adviesprijs van de body is €349 en de adviesprijs van de lens (EF-S 60 mm Macro USM) is €508. De adviesprijs van de EF-S 18-55 mm lens is beduidend lager, namelijk €305.

Related Posts