Review: Bang & Olufsen BeoSound 8 1

Review: Bang & Olufsen BeoSound 8

Even geen idee waar je je vakantiegeld aan uit gaat geven? Ik heb wel een suggestie: de Bang & Olufsen BeoSound 8 is een bijzonder kekke luidspreker/docking-station. Komt tevens met prijskaartje van 830 euro. Of het dat waard is? Even doorlezen dus…

Echt klein is-tie niet. Ik had hem kleiner verwacht en het was dus even slikken toen de pakketbezorger mij de enorme doos overhandigde. Gelukkig is de BeoSound 8 ook niet heel zwaar, dus uiteindelijk viel het mee. Wat nog wel even wat hoofdbrekens kostte was het vinden van een gezichte plek. Na wat herindelingen en opruimwerkzaamheden is het dan toch gelukt. De BeoSound 8 heeft wel drie weken staan pronken in mijn huiskamer.

Uiterlijk

Wat direct opvalt zijn de ronde kegelvormige luidsprekers. Aan de achterkant van aluminium, best stijlvol. Aan de voorkant een lapje stof, in het zwart, maar hij is er ook in het wit en nog vier felle kleuren zoals rood of roze. Als je hem niet ophangt (want dat kan) dan vind je nog pootjes onder de kegels, om de boel in balans te houden. Nu weten we allemaal dat Bang & Olufsen nogal van de vormen is, en dit past dan ook uitstekend binnen het assortiment. Goed, als je zelf erg van de vierkantjes bent, dan is dit uiteraard niets voor jou, maar als je denkt dat rond het nieuwe vierkant is en het aanzien van jouw strakke huiskamer wat kan verbeteren, dan zou ik hem zeker overwegen. Zeker omdat je de kleur kunt matchen aan die van je gordijnen of de bank, bijvoorbeeld. Staat lekker consistent.

Er zit een afstandsbediening van aluminium bij. Deze is rond en heeft ook een soort standaardje waardoor het ding goed blijft staan. In het midden zit een klein led-lichtje om aan te geven dat de afstandsbediening actief is. De enige knopjes die erop zitten zijn voor Volgende en Vorige en Volume omhoog en Volume Omlaag, net als op de bediening van het apparaat zelf. Het zijn geen touch-knopjes, maar je moet ze echt indrukken.

Kleine notitie: de bediening is wat mij betreft wat matig. Ik had het handig gevonden als ik ook kon shuffelen en kon bladeren door mijn muziek etc. Kortom: meer gebruikmaken van de functies die in de muziekspelers zitten.

Geluid

Waar het om draait bij zo’n dik apparaat als dit is natuurlijk het geluid. Is het geluid ook die prijs waard? Wat mij betreft niet helemaal. Tenzij je van een flinke bas houdt. Qua bereik van het geluid heb ik niets te klagen. Ik denk dat de onder- en bovenburen er evengoed van konden genieten als de buren twee huizen opzij. Om maar even te duiden dat het geluid best ver draagt, zelfs met volume op redelijk minimaal niveau. Geschikt voor grote ruimtes dus.

De bas vond ik hierbij helaas wat buiten proportie. Hoewel de resonantie heel beperkt was, en dat is een goed ding, anders staat het hele meubel eronder mee te trillen, was de bas echt heel sterk aanwezig. Nummers waarbij ik eerder de bas iets te subtiel aanwezig vond, klonken nu alsof de bas iets teveel van het goede was. En dat stoorde mijn muziekbeleving wel enigszins. Veel nummers klonken daardoor wat donker. De hoge tonen waren ook wat uit balans daardoor, vond ik.

Over het algemeen klonk het niet slecht, begrijp me niet verkeerd hier, maar ik vond het wat uit balans. Maar daarom zei ik al: als je van een flinke bas houdt, zit je met deze speakers heel goed.

Functies

Behalve dat de BeoSound 8 een docking-station is, kun je hem ook als luidspreker aan je pc hangen of verbinden met een mp3-speler. Praktisch als je geen Apple-apparaatje hebt ;-). Wat ook fijn is, is dat de AUX-aansluiting aangesloten kan worden op de AirPort-Express. Dat heb ik verder niet getest, want ik heb niet zo’n ding. Op de achterkant zit een switch om het geluid af stellen op verschillende posities van het apparaat, bijvoorbeeld aan een muur, in een vrije ruimte of in een hoek. Dit om te voorkomen dat de muren mee gaan trillen.

Tot slot heb je de optie om er een USB-stick aan te hangen. Deze bedien je ook zonder zicht met de afstandsbediening of de bediening op het apparaat.

Conclusie

Stijl kost geld. Dat kennen we van Apple en Bang & Olufsen is nog zo’n merk waar je nu eenmaal centjes voor mee moet brengen. Die stijl is duidelijk prima bij de Beosound 8. Er zitten tevens wat technische handigheidjes op, zoals de switch die zorgt voor een juiste instelling bij hoeken, wanden of vrije ruimtes. Het geluid draagt heel ver, maar vond ik zelf wat donker naar mijn smaak, veroorzaakt door een fors zware bas. Ik ben er nog niet over uit of die 830 euro dan gerechtvaardigd vind. Wat vind jij?

Pluspunten

  • Ziet er goed uit
  • Makkelijk in gebruik
  • Aansluitingen voor usb en AirPort-Express
  • Mooie bijpassende afstandsbediening
  • Geluid draagt ver

Minpunten

  • Te zware bas
  • Te weinig bedieningsopties
  • De prijs…

Mocht je dit apparaat toch helemaal te gek vinden, dan kun je hem onder andere kopen in de webshop van Bang & Olufsen.

2 comments
  1. De equalizer op je iapparaat kan de bas lager zetten, het is juist lekker om de bas open te knallen en niet het hele apparaat het begeefd zoals velke goedkoper docks !

  2. Nou, begeven doet ie het zeker niet! Maar ik vind daardoor het geluid in zijn algemeenheid gewoon wat dof klinken. En de equalizer gebruiken kan uiteraard, maar hij moet het gewoon zonder geklooi ook netjes doen, vind ik. Een goeie bas is fijn, maar het moet niet overheersen.

Comments are closed.

Related Posts