Aftershokz Bluez 2S

Review: Aftershokz Bluez 2S headphones

Thijs testte een koptelefoon die het geluid via je botten doorgeeft. Is dat raar? Ja. Werkt het? Ja! Lees er alles over in deze review.

In het geweld van de vele in- en on-ear headphones is de Aftershokz Bluez 2S een buitenbeentje. Deze headphones laten je oren met rust en werken via ‘bone conduction’. Oftewel, ze geven het geluid door via je botten.

“Werkt dat?”, was de eerste vraag die bij mij opkwam. Maar ook vragen over de kwaliteit van het geluid en het draagcomfort. Ik was zeer benieuwd en heb ‘m ook door een vriend laten testen. Twee ervaren meer dan een.

Aftershokz Bluez 2S unpacking

Unpacking

De Aftershokz Bluez 2S zit in een fraai vormgegeven doos, die je openmaakt als een kadootje. In de doos, naast de headphones, micro-usb-oplaadsnoer, 2-jaar garantiekaart, opberghoesje, handleiding en een extra elastieken band voor meer draagcomfort. En niet te vergeten, twee reflecterende stickers.
De handleiding is met teksten als “Hoewel de hoofdtelefoon macht recht kan hebben uit de doos..” en “De batterij is ontworpen om het leven duren tot het product.” zowel hilarisch als overduidelijk door een vertaalcomputer tot stand gebracht. Minpuntje? Ach, wie leest er nog een handleiding.

De Bluez 2S weegt slechts 41 gram, is IPS-5 zweetbestendig en is voorzien van eigenschappen om het geluid zo optimaal mogelijk te maken (PremiumPitch+ Stereosound, LeakSlayer en pre-set equalization).

Functies Bluez 2S

Het pairen met je Bluetooth-device doe je door de power-knop twee seconden ingedrukt te houden. De koppeling komt snel tot stand. Naast de power-knop zijn ook de volumeknoppen achter het rechteroor geplaatst. Tussen de power- en volumeknoppen zit de usb-aansluiting. Daarnaast heeft de Bluez 2S een multifunctionele toets voorop de linker ‘oor’-schelp. Met deze mft kun je nummers pauzeren/afspelen en doorzappen naar het volgende nummer. De mft gebruik je ook voor het aannemen van telefoontjes.
Met de volumeknoppen kan je ook de batterijstatus controleren en de equalizer aanpassen. Er zijn 2 EQ-settings; normaal en extra bas, maar het verschil is niet heel groot. Tot slot, de batterij van de Bluez 2S is binnen twee uur opgeladen en is dan goed voor zes uur gebruik.

Aftershokz Bluez 2S buttons
Aftershokz Bluez 2S mft

Muziek luisteren

Het is even wennen, zo’n koptelefoon die niet op of in je oren zit. Maar als je dan gewend bent, valt op dat het geluid van de Aftershokz Bluez 2S dik in orde is. Ik had verwacht dat het geluid anders zou klinken, scheller of juist dof, doordat het via je botten wordt geleid. Maar dat was helemaal niet zo. Ook ging ik er, onterecht, van uit dat anderen konden ‘meegenieten’ van mijn muziek, maar niets van dat.
Een vriend testte hem tijdens het hardlopen en was er zeer over te spreken. De koptelefoon bleef prima op zijn plek (en hij testte hem nog zonder de extra elastieke band!). Bijkomend voordeel van deze koptelefoon is dat je oren vrij zijn, waardoor je omgevingsgeluiden (auto’s, fluitende vogeltjes) nog wel waarneemt. En dat is een absolute prĂ©.

Mijn mening over de Aftershokz Bluez 2S

Aftershokz Bluez 2S op hoofd

Over het algemeen ben ik zeer te spreken over deze botgeleiding-headphones. Positief verrast door de kwaliteit van het geluid en het draagcomfort, met als bijkomend voordeel dat je oren vrij blijven en je dus ook het omgevingsgeluid meekrijgt.
Nadeel van een koptelefoon als deze, die in je nek ligt, is dat je er niet lekker mee kunt liggen of achterover leunen omdat hij dan naar voren wordt gedrukt. En ook onder een fietshelm vond ik ‘m niet heel lekker zitten. Desondanks, en ook omdat mijn vriend heel enthousiast was, krijgt hij een 4-sterrenbeoordeling.

Prijs en beschikbaarheid

De Aftershokz Bluez 2S is verkrijgbaar in vier kleuren; zwart, rood, metallic groen en neon groen. De Amerikaanse adviesprijs is $ 99,95, maar daarvoor is hij in Nederland niet te krijgen. Ik vond ‘m online onder andere bij Futurumshop en bol.com.

1 comment
  1. Vraagje: hebben jullie deze ook getest met een (zonne)bril? Ik vraag me af of dat lekker zit…

Comments are closed.

Related Posts