kodi-featured

Wat is Kodi (XBMC)?

Wat is Kodi nou eigenlijk? Kodi is een veelzijdige mediacenter-applicatie, beschikbaar voor verschillende platformen. Ok, maar wat kan ik er nu mee dan? Lees het in dit artikel.

Veel mensen zullen Kodi nog kennen onder de oorspronkelijke naam XBMC. Even heel plat gezegd is Kodi een mediacenter-applicatie waarmee je verschillende vormen van media kan bekijken. Maar wat is het nu precies en wat kan ik ermee? We hebben de verschillende functies even voor je op een rijtje gezet.

Wat is Kodi?

kodi-logo-dark

Kodi was eerder bekend onder de naam XBMC, een afkorting voor Xbox Media Center. De naam XBMC komt van het eerste platform waarvoor het ontwikkeld is. In eerste instantie was Kodi ontwikkeld als mediaspeler-applicatie voor de eerste generatie Xbox. Inmiddels heeft de applicatie het oorspronkelijke platform verlaten en is die inmiddels beschikbaar geworden voor o.a. Android, iOS, Windows en Mac.

Kodi geeft je de mogelijkheid om videos, muziek, podcasts en andere digitale media bestanden – lokale bestanden, van de NAS en van het internet – af te spelen. Dit alles is gegoten in een gebruikersvriendelijke schil. Het mooie aan Kodi is dat het een open source (GPL) programma is wat ontwikkelaars de mogelijkheid geeft toevoegingen – add-ons – te maken die de functionaliteit nog verder uitbreiden.

Wat kan ik zoal met Kodi?

Kodi kan verschillende taken voor je uitvoeren en kan overweg met een behoorlijke reeks aan verschillende codes. Hieronder even een overzicht met de bijbehorende codes en bestandsformaten.

MUZIEK: Voor het afspelen kan je gebruik maken van onder andere AAC, MP3, FLAC, OGG, WAV of WMA bestanden. Ondersteuning voor cue sheets, smart playlists en tagging support zorgen ervoor dat je de ultieme controle hebt over je muziekcollectie.

Films/Series: Kodi biedt ondersteuning voor de standaard formaten en streambare online media zoals ISO-bestanden, H.264, HEVC en WEB. Kodi geeft je naast de ondersteuning voor de formaten ook de mogelijkheid films posters, fan-art, disc-art, trailers en acteur informatie te downloaden. Hierdoor weet je precies welke film je bekijkt, wie er in meespeelt en hoe de dvd-hoes eruit ziet.

kodi-series-view

Foto’s en plaatjes: Importeer je foto’s vanaf je lokale opslag, NAS of van het internet en geef deze op verschillende manieren weer. Het starten van een slideshow, sorteren of het filteren van je foto’s kan allemaal met behulp van de afstandsbediening.

PVR en live-tv
Kodi geeft je de mogelijkheid om tv te kijken geheel vanuit Kodi zelf. De PVR en live-tv functie werkt met een aantal verschillende populaire backend programma’s waaronder MediaPortal, MythTV, NextPVR, tvheadend, VDR en Windows Media Center.

Add-ons en skins voor Kodi

Zoals eerder aangegeven kan je de functionaliteit fors uitbereiden door gebruik te maken van Add-ons. Deze Add-ons zijn beschikbaar voor onder andere muziek (o.a. Spotify, Soundcloud, DI.fm), video (o.a. 9GAF.tv, CNET Podcasts, Netflix) maar ook skins. Deze skins geven te de mogelijkheid om het uiterlijk van Kodi naar je hand te zetten. Een lijst van de verschillende Add-ons kan je vinden op addons.kodi.tv en voor hulp bij de installatie van Add-ons kan je hier terecht.

Hoe kom ik aan Kodi?

Kodi is geheel gratis te gebruiken voor o.a. Android, iOS, Windows, Mac en natuurlijk de Nvidia Shield. Je kan de installatiebestanden vinden op kodi.tv/download/ of maak gebruik van deze stap-voor-stap instructievideo die je uitlegt hoe je Kodi installeert en instelt:

https://www.youtube.com/watch?v=XeZr_SibuUY
Related Posts