Zo ziet mijn Podcast opname-set eruit 1

Zo ziet mijn Podcast opname-set eruit

Binnenkort begin ik met een reeks audio- en video-opnames over Virtual Reality. Deze Vod- en Podcasts lijken misschien eenvoudig te maken met alleen een SmartPhone of hoofdtelefoon. Smartphones nemen namelijk in hoge resolutie op, waardoor het verleidelijk is om hiermee te filmen en de geluidskwaliteit voor lief te nemen. Deze week koos ik daarentegen toch voor een professionele geluidsopname set. In deze blog lees je waarom en uit welke apparatuur de set bestaat.

Mijn mobiele microfoon opname set, onder andere om video-opnames te maken met mijn smartphone, waar een microfoon aan verbonden is via de iRig Pre.
Mijn mobiele microfoon opname set, onder andere om video-opnames te maken met mijn smartphone, waar een microfoon aan verbonden is via de iRig Pre.

Opnemen met goedkope microfoons in hoge kwaliteit

Alvorens ik besloot te investeren in een microfoon set heb ik advies gevraagd bij een adviseur van een vertrouwde muziekwinkel. Aan hem legde ik uit in wat voor omgevingen ik op wil nemen en met welk doel. Dit bleek in hoge mate te bepalen wat voor apparatuur ik nodig had. Voor interviews in rumoerige omgevingen heb ik namelijk dynamische microfoons nodig, die gericht geluid opnemen en zo min mogelijk omgevingsgeluid. Voor PodCasts en groepsdiscussies geldt een ander criterium. Hiervoor is een betaalbare oplossing nodig om in rustige omgevingen op te nemen. In dit geval betreft het een Bi-Directionele USB condensator microfoon, die heel gevoelig is voor omgevingsgeluid en in hoge kwaliteit van vrijwel alle kanten goed geluid opneemt.

Het diafragma van een microfoon bepaalt in hoge mate hoe geluid wordt opgenomen. Deze afbeelding van Bi-directionele opnames komt vaak voor bij grotmembraan condensator microfoons, zoals één van de microfoons die ik aangeschaft heb.
Het diafragma van een microfoon bepaalt in hoge mate hoe geluid wordt opgenomen. Deze afbeelding van Bi-directionele opnames komt vaak voor bij grotmembraan condensator microfoons, zoals één van de microfoons die ik aangeschaft heb.  (Bron afbeelding)

Waarom een Pod- en VodCast opname set?

Belangrijkste aspect is voor mij dat ik in relatief hoge kwaliteit (eventueel live) buiten de deur op kan nemen, zonder te hoeven worstelen met stroom- en audio-kabels. Ik wil namelijk goed geluid hebben als ik een interview of impressie opneem tijdens een evenement. Daarnaast zal ik vanuit onze Virtual Reality startup (voor de geïnteresseerden: LAB4242) regelmatig video-opnames delen. De beeldkwaliteit van mijn Samsung Galaxy S6 smartphone is voorlopig voor evenementen meer dan voldoende om als camera te dienen. Met de 4K resolutie opnames ben ik namelijk zeer tevreden. Daarnaast heb ik een goede vriend die camera-man is en die mij regelmatig helpt bij het maken van opnames in een studio met behulp van een professionele film camera (Bij deze credits voor de De Groene Studio)

Kortom: mijn budget was niet hoog, maar ik wilde voor deze verschillende doeleinden natuurlijk wel van goede huize komen. Als ik straks bij klanten, gasten en/of evenementen op de stoep sta, moet het ook snel en zonder veel gedoe op te zetten zijn. Het uiteindelijke resultaat moet goed geluid opleveren zodat het prettig is voor luisteraars en kijkers.

Vragen om te stellen voor een goede Podcast microfoon-set

Dit zijn de vragen die ik aan de adviseur van de muziekwinkel stelde om tot de uiteindelijke opname-set te komen. Misschien komen deze jou ook goed van pas als je één of meerdere microfoons wil kopen voor video- en geluidsopnames:

 • Kan ik zelf met een microfoon voor de (smartphone-) camera staan om tijdens evenementen (lees: veel omgevingsgeluid!) goed stemgeluid op te nemen, zonder stroomkabels nodig te hebben?
 • Is het mogelijk om groepsdiscussies en interviews op te nemen, ook wanneer er veel omgevingsgeluid is, zonder teveel stroomkabels te hoeven gebruiken?
 • Is het mogelijk om eenvoudig te podcasten vanuit huis, op kantoor en/of op evenementen of bij gasten voor het afnemen van interviews, en dat in hoge kwaliteit?
 • Kan dit alles in één compacte  set die makkelijk en veilig te vervoeren is en die ook aangesloten kan worden op mijn laptop?

Flink wat vragen dus, die naar mijn weten door niet één ingebouwde smartphone microfoon allemaal positief kunnen beantwoorden.

De Mobiele Podcast opname-set

Bij deze een specificatie van mijn hele set, inclusief een toelichting waarom ik voor deze hardware gekozen heb:

  • Twee goede microfoons om interviews en discussies mee op te nemen, zonder veel omgevingsgeluid op te pikken; AKG Perception Live P5 dynamische zangmicrofoons. Ik moet met deze microfoons wel goed in de gaten houden dat gebruikers goed in de microfoons praat. Dat komt omdat het een zeer gericht gebied opneemt, waardoor omgevingsgeluiden als het ware tegengehouden worden. Dit is te danken aan het Varimotion-diafragma, dat tegen een stootje kan en de nodige geluiden door het bewegen van de microfoon kan filteren;
  • Een goede USB microfoon om thuis, op kantoor en bij klanten op te nemen; de Røde NT-USB microfoon v24 (B-stock). Dit is een hele gevoelige microfoon. Ik kan er mijn koptelefoon op aansluiten zodat ik goed kan horen wat voor omgevingsgeluid de microfoon opneemt. Om aan te geven hoe gevoelig de hoofdtelefoon is, hoor ik bijvoorbeeld mijn PC (die behoorlijk stil is) door mijn hoofdtelefoon. Dankzij twee volume-knoppen kan ik bepalen hoe gevoelig de microfoon opneemt. Er zit ook een mooie pop-filter bij, die voorkomt dat uitgesproken klanken zoals de ‘P’ en ‘B’ als harde ‘pop’ geluiden opgenomen worden;
  • Opnemen met mijn laptop op locatie; de Focusrite Scarlett 2i2 USB audio interface v33 (B-Stock). Deze compacte rode interface is gemaakt van lichtgewicht materiaal en heeft twee ingangen voor microfoons. Via USB sluit ik de interface aan op mijn laptop (of thuis). De twee microfoonkabels sluit ik erop aan en ik kan direct beginnen met het opnemen van een interview of discussie. Hij staat tevens op een mooi klein microfoon statief. Hiermee kan ik de microfoon ook nog kantelen mocht het nodig zijn. Leuke bijkomstigheid is dat ik hier ook mijn gitaarspel mee op kan nemen. Dus wie weet horen jullie binnenkort een nieuwe jingle bij mijn vlogs!
De onderste laag van mijn Stagg microfoon koffer met de AKG microfoons, Focusrite USB Audio interface en statiefjes.
De onderste laag van mijn Stagg microfoon koffer met de AKG microfoons, Focusrite USB Audio interface en microfoon statieven, plus microfoon ‘houders’.
 • Interviews makkelijk opnemen, zonder microfoons vast te hoeven houden: Twee Konig & Meyer 231 microfoon statiefjes. Kleine microfoon statieven van lichtgewicht materiaal. Enough said…
 • Mobiel opnemen met Microfoon voor de smartphone camera: de iRig Pre Microfoon interface voor Android en iOS. De iRig Pre sluit je aan via de hoofdtelefoon ingang aan een smartphone. De micrfoonkabel loopt van de microfoon naar het andere uiteinde van de iRig. Zodoende kan ik direct een video opnemen met goed geluid terwijl ik voor de camera sta. Ideaal voor tijdens een evenement als ik iets noemenswaardigs tegenkom dat ik meteen wil delen met mijn YouTube abonnees;
 • Veilig en makkelijk vervoeren van de set: Een Stagg SCF-serie transportkoffer met plukschuim. Deze koffer is vacuüm gesloten, niet al te zwaar (zo’n 2 kilo) en bevat handig plukschuim. Dit is een soort geperforeerd schuim waardoor je eenvoudig vormen op maat kan ‘plukken’. Zo zitten al mijn spullen stevig vast en beschermd in de koffer. Het is een stevige koffer voor materialen die waterdicht is. Ander pluspunt: Er kunnen ook hangsloten aan bevestigd worden;
 • Twee XLR microfoon kabels van 1 meter lang. Ik heb aan tafel niet heel veel ruimte nodig en des te minder kabels des te beter!
De bovenste laag van mijn koffer, met de iRig, kabels en één van mijn voeten :p Zoals je ziet is er nog ruimte vrij. Mijn Røde USB microfoon zit daarentegen in een draagtasjen. Wellicht stop ik in het vrije gedeelte nog een zaklamp je of extra batterij voor de iRig
De bovenste laag van mijn koffer, met de iRig, kabels en één van mijn voeten :p
Zoals je ziet is er nog ruimte vrij. Mijn Røde USB microfoon zit daarentegen al in een draagtasje. Wellicht stop ik in het vrije gedeelte nog een zaklampje of extra batterij voor de iRig

Prijskaartje

Uiteindelijk was ik voor alles zo’n 500 euro kwijt. Dat is mijns inziens niet veel geld voor een gehele set die perfect aan mijn zakelijke en persoonlijke wensen voldoet. Nu ga ik veel opnemen en ervaring op doen met Adobe Audition. Dit audio-software programma heeft handige presets speciaal voor PodCasts en video-opnames, waardoor ik eenvoudig geluid kan opnemen, editen en muziek in kan spelen. Ik sluit niet uit dat ik mijn opnames binnenkort met jullie deel op IntoGadgets, inclusief een toelichting op de manier waarop ik al mijn hardware gebruikt heb.

Related Posts