Met Eye-Fi kan je camera weer een tijd mee 1

Met Eye-Fi kan je camera weer een tijd mee

Als je op dit moment van plan bent om die oude digitale camera weg te gooien omdat deze geen wifimogelijkheid heeft om de foto’s door te sturen, wacht dan even. Met een Eye-Fi SD-kaart en een app op je smartphone of tablet kan je draadloos je foto’s en video’s oversturen.  Zo gaat je camera nog jaren mee. Eye-Fi_mobi-8-16MB_cards

Wat is het?

Eye-Fi Mobi is SD-kaart voor je camera (foto of video) die naast opslag ook de mogelijkheid heeft om een wireless hotspot te creëren, waarmee jouw smartphone / tablet (Android of IOS) of computer (PC of Mac) de opnames draadloos kan downloaden. Heel concreet: met de Eye-Fi geef je jouw toestel Wi-Fi. De kaarten zijn class 10, de hoogste snelheid, voldoende voor Full HD opnames.

De Eye-Fi is net zo groot als een normale SD-kaart (dus niet microSD) en kan dus in principe in ieder standaard SD-slot.

Hoe werkt het

Het in gebruik nemen van de Eye-Fi kaart is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je moet doen is het kaartje in je camera stoppen en de bijbehorende app downloaden (Android of iOS) of het programma (Mac of Windows).

x-rayDe SD-kaart wordt geleverd met een activation code. Dit is niet een of andere nare ‘je mag dit programma maar op een apparaat gebruiken’, maar eigenlijk gewoon de code die je gebruikt om de wireless hotspot die de kaart creëert te benaderen vanaf je smartphone of computer. Heb je de kaart in het apparaat gestopt en de app of programma geïnstalleerd en de code ingevoerd dan gaat eigenlijk alles vanzelf.
De chip met (1) is de processor die nieuwe foto’s herkent, (2) is de Wi-Fi chip en (3) de SD chip. De (4) voegt extra opties aan het menu toe van sommige camera’s.  De Wi-Fi is  802.11 b/g/n, 2.4 GHz.
Op Android wordt automatisch nieuwe foto’s van de camera gedownload. Op de PC moet je dat handmatig doen. De foto’s komen vanzelf op je scherm te staan.
Het aan het werk krijgen op de PC is wel een klusje. Vervelend is dat de PC contact moet maken met het wireless netwerk van de Eye-Fi kaart en dat, als je niet via een kabel online bent, je netwerkverbinding met het internet tijdens de transfer verbroken is. Ook kan je problemen krijgen met firewall en virus/security software.

Snelheid

Lezen gaat met een minimum snelheid van 10MB/s  (max 13MB/s), schrijven met minimum van 10 MB/s (max 23 MB/s).  De transmissiesnelheid hangt af van jouw Wi-Fi netwerk.

Hou er wel rekening mee dat alleen JPG en  niet alle videoformaten worden ondersteund, zie de site van Eye-Fi.

Meerdere kaarten

De app en het programma op PC/Mac ondersteunt meerdere kaarten die eenvoudigweg kunnen worden toegevoegd. Je kunt natuurlijk maar van een kaart te gelijk downloaden.

Omdat je een wireless hotspot opzet vanuit je camera wordt er natuurlijk wel meer energie verbruikt. De hotspot werkt tot een meter of 10 in de omtrek. Helaas zijn er geen gegevens over het extra energieverbruik door de camera.

Alternatieven

De Eye-Fi Mobi is gewoon een heel slimme gadget waarmee je je camera (foto of video) zonder wi-fi kunt upgraden en er nog jaren plezier van kunt hebben. Je kunt je afvragen of het niet makkelijker is om gewoon een stekker te gebruiken om de opnames te downloaden, dat wordt tenslotte gewoon bij je camera geleverd. Nog een alternatief: je gebruikt een card reader of, als je PC een ingebouwde reader heeft gebruik je die. 

Daar zit wat in en voor velen is dat misschien wel genoeg. Maar met de Eye-Fi card heb je gelijk een backup op je mobiel en hoef je zelf niets of bijna niets te doen. Daarnaast, als je met een GoPro opnames maakt dan zit deze vaak in een luchtdichte behuizing. De opnames bekijken kan je alleen maar als je de camera eruit haalt en aan de PC aansluit. Dan zie je het gemak van Eye-Fi, nu staan ze automatisch erop.

Een andere groep gebruikt misschien alleen nog maar de smartphone voor foto- en video-opnames. In dat geval heb je de Eye-Fi niet nodig, de smartphone kan het allemaal zelf.

My Eye-Fi

De Eye-Fi is niet alleen een handig gadget om snel je opnames (automatisch) over te zetten. Daarnaast is het mooie, vanuit het perspectief van duurzaamheid, dat je de levensduur van je elektronica verlengt. Mijn twee jaar oude Samsung-camera maakt foto’s met een resolutie van 10 megapixels, meer dan genoeg voor mijn toepassingen (vakantiefoto’s en foto’s voor intogadgets). Mijn GoPro gebruik ik vaak in de waterdichte casing en dan is het gewoon enorm handig om draadloos de opnames over te zetten. Het is jammer dat het niet tijdens de (video) opnames is maar pas na de opnames.

Kijk wel even op de site van Eye-Fi of jouw camera compatibel is.

Kosten

Eye-Fi Mobi SD Kaart 8GB: +/- € 50 , 16GB: +/- € 70, 32GB: +/- € 90, onder andere bij Bol.com.

Related Posts
Review: Wacom Inkling 5
Lees meer

Review: Wacom Inkling

Wacom often has cool gadgets; their pen tablets are widely known and widely used. Now they have launched…
Activeon CS action cam
Lees meer

Review: Activeon CX actioncam – topper!

Thijs had de luxe om de Activeon CX action cam te testen tijdens mtb-ritjes en hij dropte hem ook even in de vijver. En, ondanks zijn valpartij, is hij enthousiast over deze action cam die de concurrentie met Go Pro aan kan.