Review: Kobo Aura One 1

Review: Kobo Aura One

Mike testte de Kobo Aura One, een e-reader. Leest ie lekker, voor wie is hij bedoeld? Je leest het in deze review!

Met de Kobo Aura One heeft Kobo een nieuw paradepaardje. De beste manier om een e-reader te testen is natuurlijk een aantal boeken verslinden, dat heb ik dus ook gedaan voor deze review.

Links de Kobo Aura One, rechts de Kobo Glo HD
Links de Kobo Aura One, rechts de Kobo Glo HD

Formaat

Wat als eerste opvalt bij de Kobo Aura One is het formaat, hij is enorm groot vergelijken bij het gangbare model van ze, de Kobo Glo HD van 6″. En ook nog een slag groter dan de vorig jaar verschenen Kobo Aura H2O. De Kobo Aura One is namelijk 7,8″ wat op papier niet zo’n groot verschil lijkt, maar in werkelijkheid past de Glo HD bijna 2 keer in de Aura One.  De Aura One heeft de grootte van een gemiddeld boek, dit betekent dus ook dat je minder hoeft om te slaan.

In het begin had ik wat moeite met het formaat, mede omdat de randen van de Aura One niet zo groot zijn en je dus soms wel ongewenst de pagina omslaat. Maar na de One een tijdje in gebruik te hebben ben je daaraan gewend en leest het grotere formaat vooral heel erg prettig.

Omdat de Aura One ligt is (slechts 220 gram) en voorzien van een ruwe achterzijde ligt hij prima in de hand en heb je de randen aan de voorzijde ook niet meer nodig als steun (iets wat bij mij wel het geval is met de Kobo Glo HD).

img_1867

Waterdicht

Een feature die de Aura One van de H2O heeft overgenomen is de waterdichtheid, je kunt ‘m dus risicoloos meenemen in bad of naar het zwembad. Hiervoor heeft Kobo wel enkele concessies gedaan, zo is het resetpinnetje verdwenen en hebben ze eveneens afscheid genomen van de mogelijkheid het geheugen van de e-reader uit te breiden met een geheugenkaartje (gelukkig is hij voorzien van 8 GB, ruim afdoende lijkt me). De enige poort op de Kobo Aura One is nu de USB-poort en deze lijkt waterdicht, hij heeft in ieder geval mijn tests op waterdichtheid probleemloos doorstaan. De Aura One is aan te zetten via een knop aan de achterzijde (ook een wijziging voor waterdichtheid), deze is ook op de tast direct te vinden, een flinke verbetering vind ik ten opzichte van de schuifschakelaars op andere modellen.

img_1877
Zonder blauwtinten

Licht in het duister

Uiteraard kan op de Kobo Aura One de verlichting niet ontbreken en ook deze is verbeterd ten opzichte van eerdere modellen. Zo heeft de Aura One 9 witte leds ten opzichte van 4 in de oudere modellen wat een evenrediger licht verspreidt over de e-reader. Daarnaast heeft de One ook extra leds om het blauwe licht te filteren, een feature die Apple bevoordeeld ook in iOS heeft zitten aangezien blauw licht de aanmaak van melatonine (en dus je nachtrust) kan verstoren. In de Kobo Aura One resulteert dit in een soort oranje/rode gloed. Het lezen in het donker bij deze gloed gaat prima. In de instellingen kun je aangeven hoe laat je bedtijd is, de e-reader zal hier rekening mee houden en op het juiste moment automatisch switchen naar het nachtlicht.

Een andere nieuwe feature met betrekking tot het licht betreft een automatische instellingen van de helderheid. Hiervoor wordt de helderheid bepaald aan de hand van een lichtsensor die bovenin de e-reader zit. Dit werkt meestal goed, maar ik merkte soms wel ongewenst gedrag als je per ongeluk even het licht van de sensor blokkeerde. Ook is de snelheid waarmee het licht automatisch geregeld wordt wat traag, je merkt dat duidelijk wanneer er geswitched wordt in lichtsterkte. Maar het grootste deel van de tijd werkt de functie zoals verwacht en zie je dus niet meer licht dan nodig. Uiteraard zijn beiden functies (automatisch licht en “nacht”-licht) ook volledig zelfs te regelen via de instellingen. Een apart knopje voor licht (zoals bij de Kobo Glo) is echter niet langer aanwezig. Het sliden langs de linkerzijde van de pagina om de lichtsterkte te regelen werkt hier uiteraard ook.

Lezen

De belangrijkste feature blijft natuurlijk het lezen. De resolutie en ppi (pixeldichtheid) van de Kobo Aura One zijn gelijk aan die van de Kobo Glo HD met 1872×1040 en 300 ppi. Dit zorgt ervoor dat de Aura One haarscherp is en in combinatie met alle andere toevoegingen, zoals het nachtlicht maakt dit het lezen op de Kobo Aura One een erg prettige ervaring.

De software op de Aura One is gelijk aan de overige modellen die ze voeren en iedereen met ervaring met Kobo weet dus direct waar alles te vinden is. Maar ook iemand die geen ervaring heeft met Kobo Plus kan zo aan de slag, de interface voor de primaire functies is eenvoudig.

Ruwe achterkant met aan/uit-knop
Ruwe achterkant met aan/uit-knop

Conclusie

De Kobo Aura One is met een adviesprijs van 229,99 euro niet goedkoop en misschien ook niet direct geschikt als instap-e-reader. Maar voor een doorgewinterde lezer of iemand die echt de beste e-reader op de markt wil is dit zeker een aanrader.

Related Posts
Review: JBL E40 BT 21
Lees meer

Review: JBL E40 BT

Je loopt eens door de winkel en denkt: “Misschien moet ik weer eens kijken naar een nieuwe koptelefoon”.…