Hoe cool is kinetisch zand? 1

Hoe cool is kinetisch zand?

Kinetisch zand? Heb je er al eens van gehoord? Kinetisch zand wordt ook wel magisch zand of kinetic sand genoemd. Met kinetisch zand kun je heerlijk binnen spelen, iets wat je met gewoon zand niet kunt vanwege de zandkorrels die overal blijven liggen in huis.

Je kent het wel als je kleine in de zandbak heeft gespeeld en zijn laarsjes uittrekt: Je huis ziet eruit alsof je zojuist een indoor beachparty hebt gegeven.

Kinetisch zand plakt alleen aan zichzelf. Kinderen kunnen er urenlang mee spelen, en ouders vinden het voornamelijk super omdat het geen rommel geeft. Dit zand valt door zijn unieke samenstelling niet uit elkaar; geen zandkorrels door het hele huis dus! Je kunt kinetisch zand kopen in de speelgoedwinkel, maar ook zelf maken; een superleuk knutselwerkje voor de kids!

Kinetisch zand biedt enorm creatieve mogelijkheden; er zijn een heleboel leuke YouTube-filmpjes over dit zand te vinden. Maar laat ons jou eerst vertellen wat kinetisch zand precies is en waarom het zo tof is! 

Wat is kinetisch zand?

Dit magische zand is geschikt voor kinderen en een oplossing voor ouders die niet blij zijn wanneer hun kind, dat in de zandbak heeft gespeeld, binnenkomt met zijn kleding vol met zand en per ongeluk hier en daar een bergje korrels laat liggen.

Met kinetisch zand echter, speel je zonder zandkorrels achter te laten. Het heeft heel eigenaardige eigenschappen, voelt gek aan en het zand plakt gewoon aan elkaar.

Kinetisch zand is eigenlijk gewoon echt zand waar een bindmiddel aan toegevoegd is. Gek genoeg ontstaan er daardoor allemaal ‘losse draadjes’ die aan elkaar blijven kleven.

Het bestaat uit natuurlijke materialen; voor 98% uit gewoon schoon speelzand en voor 2% uit bindmiddelen. De structuur van het zand is los, ietwat luchtig, maar toch ook weer stevig.

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees verder waarom kinetisch zand zo leuk is!

Waarom is kinetisch zand leuk?

Kinetisch zand is super zacht zand dat aan elkaar plakt en te koop is in allerlei gave kleurtjes. Je kunt het gebruiken om mee te bouwen, ‘kleien’, kneden en vormpjes te maken.

Misschien wil je zelfs zandkastelen bouwen van bijvoorbeeld roze of paars kinetisch zand! Dit speelgoed zand droogt niet uit zoals klei, blijft aan elkaar kleven en voelt ‘levend’ aan als je ermee speelt; zand waarmee je van alles kan.

Je kunt kinetisch zand vinden van verschillende merken en in een hoop kleuren; daarnaast kun je ook accessoires erbij kopen. Je kunt er stevige vormpjes mee maken, maar als je er goed in knijpt, valt het weer uit elkaar. Spelen met kinetisch zand stimuleert en ontwikkelt de fijne motoriek van kinderen.

Kinetisch zand is bovendien een heerlijk zacht en echt heel kneedbaar zand. Heel leuk voor je kinderen om mee te spelen, maar zeker ook een fijn middel voor jou, om na een lange werkdag even mee te ontstressen.

Dit speciale, magische zand – in tegenstelling tot echt zand – voor binnen is dus geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Door zijn consistentie is het perfect om zandkastelen of zandtaartjes mee te bouwen en na het spelen ruim je het zo op!

Magic sand plakt alleen aan zichzelf. Wanneer jouw kind is uitgespeeld, is dit magische zand eenvoudig op te ruimen.

Het zand kan in een bak of emmer worden gedaan en worden opgeborgen, het liefst luchtdicht.

Wat zijn de voordelen van kinetisch zand ?

Is je kind toe aan nieuw speelgoed? Kinetisch zand is over het algemeen goed om lekker creatief mee te zijn en helpt de fijne motoriek van kinderen te ontwikkelen.

Je geeft je kids gewoon wat magisch zand en laat ze lekker hun gang gaan. Er kan zoveel mee worden gedaan; bouwen, boetseren, gewoon lekker erin knijpen of door de handen laten rollen.

Het is lastig te omschrijven, dus eigenlijk moet je dit gewoon uitproberen om te snappen hoe cool dit magische zand is. Alle pluspunten van kinetic sand:

 • Maakt geen vlekken
 • Geen zandkorrels in huis
 • Niet giftig
 • Plakt alleen aan zichzelf
 • Stimuleert creativiteit (je maakt er leuke bouwwerken mee!)
 • Stof- en allergievrij, antibacterieel, glutenvrij
 • Plakt niet aan handen of kleding
 • Makkelijk op te ruimen
 • Geschikt voor kinderen met allergieën (tarwe- en glutenvrij)
 • Het droogt nooit uit
 • Kinetisch zand is al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar
 • Open ended speelgoed? *

Minpunt van kinetic sand:

 • Zand dat vochtig is geworden kun je het beste direct weggooien zodat het de rest – dat goed aan elkaar kleeft – niet ‘besmet’.
* Open ended speelgoed

Om nog terug even terug te komen op open ended speelgoed; bij deze vorm van spelen mogen kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan, het is een vorm van spelen zonder regels of een echt doel.

Fantasie staat in deze spelvorm helemaal centraal, en dat is heel erg goed voor de ontwikkeling van kinderen! Het spel kent geen limieten en je kind heeft de kans om te spelen zoals hij dat zelf wil, zonder dat een volwassene zich ermee bemoeit.

Open ended play vergroot de cognitieve skills, kinderen leren keuzes maken en ze voelen zich sneller geïnspireerd.

Kinetic sand is een goed voorbeeld van open ended speelgoed!

Het beste kinetische zand en accessoires 

Magisch zand kun je van veel verschillende merken kopen. Het makkelijkst shop je kinetisch zand natuurlijk gewoon online. Je kunt verschillende accessoires erbij kopen of simpelweg een complete set aanschaffen.

Er zijn heel veel sets met toffe accessoires te koop waarmee het spelen met dit kinetisch zand nóg leuker wordt. Zie hier onze zeven beste kinetische zand speelgoed sets:

Glitterset kinetisch zand

Dit kinetisch zand komt uit Zweden en komt in drie originele glinsterende pasteltinten. De drie hersluitbare vormpjes hebben elk 113 gram kinetic sand in de lieflijke kleuren lichtblauw, lichtroze en paars.

Bekijk dit product op Amazon.nl

Dino kinetic sand kit with sandbox moulds & tools

Deze speelset bestaat uit kinetisch zand, dinosaurus speelgoed, vormpjes en een opvouwbare zandbak. Je krijgt er 600 gram van dit speciale zand bij en maar liefst 39 verschillende accessoires, om een echte dinowereld te creëren. Voor de Jurassic Park fans.

Bekijk dit product op Amazon.nl

Kinetic sand Crash’em cars

Ontwerp jouw eigen unieke race auto van kinetisch zand en race ermee over de baan. Op het moment dat de auto’s tegen elkaar botsen, vallen ze uit elkaar! Deze speelset komt met 3 kleuren kinetisch zand (3x 85 gram). De doos is aan de binnenkant gedecoreerd waardoor je ‘in de doos’ kunt spelen!

Bekijk dit product op Bol.com

National Geographic Speelzand

Negenhonderd gram felgroen, magisch speelzand van National Geographic! Het speelgoed komt met zes leuke kleine vormpjes en is verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Bekijk dit product op Amazon.nl

Goliath super sand Monstertruck kinetic sand

Een tien-delige speelgoed set met Monstertrucks, waarbij je jouw eigen piste creëert. Je krijgt vierhonderd gram zand met autovormpjes erbij, zodat jouw truck over heel wat (zand)auto’s kan jumpen. Geschikt voor stoere kids.

Bekijk dit product op Bol.com

Spinmaster Paw patrol kinetic sand set

Kinderen kunnen Marshall, Chase en Rubble zelf uit dit speciale zand maken. De set komt met 3 hondenvormpjes, 340 gram zand in blauw, rood en geel en een Rider poppetje van karton, en dat alles in een leuke speeldoos.

Bekijk dit product op Amazon.nl

Set met Coole effecten

Kinetic Sand transformeren met 10 verschillende accessoires en bijna een kilo aan zand. Kneed, schep, snijd en rasp dit kinetisch zand. De achtergrond en telefoonhouder maken het simpel om je eigen video’s te maken.

In deze set vind je rood en blauw zand, een sliertenmaker, rasp en modelleergereedschap.

Bekijk dit product op Amazon.nl

Alle producten uit ons lijstje zijn overigens veilig en niet giftig.

Kinderen en creatief spelen

Kinderen willen graag spelen en daarbij rommel maken. Ze hebben er behoefte aan om op allerlei manieren hun fijne- en grove motoriek te ontwikkelen, net als hun sociale vaardigheden.

Het spelen met kinetisch zand is een prima manier om thuis kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek én met hun sociale vaardigheden. Samen met een vriendje aan een projectje bouwen is leuker dan alleen.

Het zintuiglijk spel dat kinetisch zand oplevert, is een heel belangrijk detail van dit speelgoed. Het spelen van zintuiglijke spelltjes werkt niet alleen rustgevend, maar kan ook helpen om zenuwverbindingen te bouwen in de hersenen, waardoor kinderen later met meer gemak complexe leertaken kunnen voltooien.

Denk hierbij aan tegenstellingen als droog/plakkerig, warm/koud, hard/zacht. Het is ontzettend leuk om het zand zelf te maken met kinderen; ze zullen zand, maizena en afwasmiddel moeten afmeten en mixen.

Maar hoe maak je zelf kintisch zand? Het recept volgt hieronder:

Hoe maak je zelf kinetisch zand?

Leuk en makkelijk al die kant en klare producten, maar je wilt misschien graag zelf aan de slag en er samen met de kinderen een leuke knutselmiddag van maken.

Wat je nodig hebt, is allereerst schoon speelzand, dat is verkrijgbaar bij de speelgoedwinkel. Wij meten 125 gram speelzand af. Als je meer wilt maken, verdubbel je gewoon de ingrediënten, maar maak het de eerste keren liever in kleine hoeveelheden.

Strooi het zand in een kom en voeg een halve theelepel maizena bij het zand. Zorg ervoor dat de twee bestanddelen goed gemengd zijn en dat je de maizena niet meer ziet.

In een aparte kom mix je het afwasmiddel met een beetje water tot het water gaat schuimen. Maak veel belletjes.

Voeg dit in kleine schepjes toe aan de bak met zand en maizena. Het liefst schepje voor schepje. Je kunt, als het wat droog aanvoelt, een klein beetje meer water toevoegen.

Het kinetic sand is nu klaar. Play time!

Wat kun je doen met kinetic sand?

Met kinetic sand kun je urenlang spelen. Niet alleen blijft het voor kinderen een uitdaging, omdat het onbegrijpelijk blijft hoe het zand aan elkaar hecht, maar je bouwt met kinetic sand ook de mooiste dingen.

Eigenlijk heeft het oneindig veel functies. Wat kun je ermee in het kort:

De mooiste sculpturen maken

Met zand of bakvormpjes werken

Kleien

Snijden

Zagen

Erop slaan en modelleren met een (speelgoed)hamertje

Steeds weer opnieuw gebruiken

Kleuren mengen

Magic sand versus gewoon zand

Het magische zand lijkt op regulier zand, maar dat is het helemaal niet! Wij zetten de verschillen voor jou op een rijtje:

 1. Kinetisch zand is zand voor binnen, regulier zand is gemaakt voor buiten.
 2. Magisch/kinetisch zand plakt alleen aan zichzelf, terwijl gewoon zand aan kleding en aan de handen van je kind plakt en in de schoenen blijft zitten.
 3. Dit zand is makkelijk op te ruimen, terwijl gewoon zand overal blijft liggen en dat lastig schoonmaken is.
 4. Kinetisch zand is lekker om te kneden en is te vergelijken met klei. Je kunt het snijden of pletten zonder dat het uit elkaar valt, terwijl een vormpje gemaakt van gewoon zand snel breekt of uiteen valt.
 5. Stopt je kind kinetisch zand per ongeluk in de mond? Geen punt, er zitten geen stoffen in die giftig zijn en je kleine kan er geen wormen van oplopen; dat kan bij gewoon speelzand helaas wel.

Conclusie

Noem het zoals je wilt; kinetisch zand, kinetic sand, of magic sand.. Uiteindelijk is het allemaal hetzelfde. We hebben het over echt, gekleurd zand, bestaande uit zandkorreltjes die aan elkaar plakken. Het is uiterst geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en jippie, het zand plakt niet aan kleding en handjes.

Het is een leuke en schonere vervanging van klei, met geweldige eigenschappen: je kunt het kneden, pletten, vormen, maar bijvoorbeeld ook snijden. Dat maakt dit zand geschikt voor creatieve kids, maar buiten dat werkt het kneden ervan kalmerend en stressverlagend (ook voor volwassenen!)

Verder is het heel makkelijk op te ruimen, veroorzaakt kinetisch zand geen vlekken en is het absoluut niet giftig.

Wij vinden kinetisch zand daarom het leukste speelgoed van dit moment!

Veel gestelde vragen kinetisch zand

Waaruit bestaat dit kinetische zand nu?

Kinetisch zand bestaat voor 98% uit gewoon (schoon) zand en de overige 2% zijn bindmiddelen die het zand een luchtige structuur geven zonder dat het aan stevigheid verliest.

Je kunt er stevige vormpjes mee maken en als je er daarna in knijpt, valt het weer uit elkaar.

Waar komt speelzand uberhaupt vandaan?

Zand bestaat uit kleine korreltjes mineraal kwarts. Speelzand is gereinigd, fijn zand dat bindt met elkaar. Dit soort zand vormt het grootste ingrediënt van kinetisch speelzand (98%).

Grove zandsoorten binden niet en zijn niet geschikt om bijvoorbeeld zandtaartjes mee te bakken.

Waarom blijft mijn kinetische zand aan mijn handen plakken?

Als je handen zweten of nat zijn, kan het kinetische zand aan je handen blijven plakken. Zodra je handen weer droog zijn, veeg je het zand er trouwens ook zo weer af.

Zorg er het liefst voor dat je handen droog zijn wanneer je er mee speelt.

Is kinetisch zand populair?

Kinetisch zand (ook wel magic sand, magnetisch zand of kinetic sand genoemd) is al een aantal jaar ontzettend populair. Met dit magische zand kun je namelijk de leukste vormpjes maken, kleien, bouwen en nog veel meer.

Het bestaat uit natuurlijke materialen. Kinetic sand is stof- en allergievrij, antibacterieel en glutenvrij.

Waarom droogt kinetisch zand nooit uit?

Kinetisch zand kan wel enigszins uitdrogen. Je kunt dat voorkomen door het luchtdicht te bewaren. Denk dan bijvoorbeeld aan een afsluitbare bak of een plastic zak. Mocht het toch een beetje uitdrogen, dan kun je gewoon een klein beetje water toevoegen.

Er zijn verschillende conserveringsmanieren voor kinetisch zand, maar lees altijd even de gebruiksaanwijzing op het pak.

Is kinetisch zand veilig?

Ja, kinetisch zand is veilig. Het moet namelijk aan de Europese veiligheidseisen voor speelgoed voldoen. Uit onderzoek en testresultaten is gebleken dat er geen reden is om meer marktonderzoek te doen, omdat kinetisch zand gewoon heel goed scoorde. De stoffen die het bevat zijn niet giftig.

Kun je gekleurd kinetisch zand scheiden nadat het is gemengd?

Nee, gemengd kinetisch zand van verschillende kleuren kan onmogelijk weer worden gescheiden in afzonderlijke kleuren. Het is daarom soms verstandig om de kleuren niet samen te gebruiken.

Welke kleuren kinetisch zand heb je allemaal?

Er zijn allerlei kleuren kinetisch zand, en soms komen er weer wat nieuwe kleurtjes op de markt. De kleuren die blijkbaar het meest worden verkocht zijn bruin, blauw, groen, paars, roze en oranje. Ook zijn kleuren met glitters erg populair.

Related Posts