Google Chromecast kopen 1

Google Chromecast kopen

Ben je het zat om geen smart tv in huis te hebben? Geen probleem, je kunt tegenwoordig namelijk een Chromecast kopen. Het gebruik van een Google Chromecast is een van de meest eenvoudige en goedkoopste manieren om slimme technologie naar jouw tv te brengen.

Met dit wonderlijke, kleine apparaatje kunnen we Netflix, Amazon Prime en andere streaming apps bekijken vanuit het comfort van onze smartphone. Dit kunnen dus foto’s zijn, video’s, muziek en apps. Een Chromecast kan bijvoorbeeld ook worden geïnstalleerd met Kodi streaming software.

De Google Chromecast bestaat al enige tijd, maar elke nieuwe versie is weer ongekend populair. Niet zo vreemd natuurlijk, aangezien je beeldkwaliteit er steeds weer enorm op vooruitgaat!

Vanaf nu kun je de Chromecast met Google TV kopen. Het apparaatje kun je dan gebruiken om op een tweede of derde televisie in huis naar programma’s te kijken. Deze nieuwste Chromecast van Google kun je bedienen met een afstandsbediening.

Hij zo betaalbaar dat je misschien wel een Chromecast wil kopen voor elke tv in huis! Wij zullen jouw alle details erover onthullen.

Wat is een Chromecast?

Google Chromecast maakt van jouw gewone tv een heel slimme tv; stream films en tv programma’s in prachtige HDR beeldkwaliteit thuis. Het apparaatje is eigenlijk niet veel meer dan een betaalbare upgrade voor jouw televisie, in de vorm van een Wi-Fi ontvanger die je in de HDMI aansluiting van je tv kunt steken.

De allereerste Chromecast stamt uit 2013, maar die basisversie is de afgelopen jaren enorm verbeterd. De grootste verschillen tussen de diverse type Chromecast modellen zitten in de resolutie.

Voordelen van een Chromecast

Een nieuwe Chromecast kopen? Het is zeker de moeite waard. Gaat het om je allereerste Google Chromecast? Lees hieronder dan wat exact jouw voordelen zijn:

 • Je breidt jouw gewone tv uit. Zo maak je bepaalde apps beschikbaar op deze televisie, denk aan Pathé thuis, Videoland; al jouw favoriete entertainment streamen.
 • Een betere beeldkwaliteit.
 • Stabielere verbinding.
 • Goedkoop in aanschaf.
 • Geen extra afstandsbediening vereist, het idee van het apparaat is dat het streaming tussen diverse devices mogelijk maakt.
 • Eenvoudige installatie.

Geschiedenis Chromecast

In 2013 werd generatie 1 van de Google Chromecast uitgebracht. Een interessant apparaatje dat je in je tv plaatst en je door wifi de mogelijkheid hebt om verschillende content te streamen. Google heeft sindsdien de volgende types Chromecast aan ons geïntroduceerd:

Generatie 1: juli 2013 t/m september 2015
Generatie 2: september 2015 t/m september 2018
Chromecast Audio: september 2015
Ultra: november 2016
V3: oktober 2018
Chromecast met Google TV: oktober 2020

Straks leggen we uit wat je met de nieuwe Chromecast van Google kan.

Welke is de beste Chromecast?

Er zijn, zoals eerder genoemd, verschillende versies te koop: de Google Chromecast 3, de Chromecast Ultra en de Chromecast met Google TV zijn de drie meest recente, deze werken op iedere tv of monitor met een HDMI-aansluiting. Ze verschillen voornamelijk in beeldkwaliteit.

De Chromecast V3 ‘de 3e generatie’, biedt 1080 x 1920 pixels; de Ultra met zijn 2160 x 3840 pixels biedt echter de mogelijkheid om Ultra HD en HDR kwaliteit (4K) video’s af te spelen, indien jouw beeldscherm dit ondersteunt. Deze Chromecast werkt ook met iOS.

De Chromecast met Google TV verdient een apart stukje, het is immers de nieuwste. Lees hieronder verder.

Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV is verkrijgbaar in drie zoete kleuren: wit, roze en babyblauw. Het apparaatje is gewoon een dongle met korte HDMI-kabel.

Met deze beste Chromecast kun je over 6.500 Android TV-apps beschikken en hij biedt jou Dolby Vision HDR en ondersteunt Dolby Atmos sound. Hij heeft een snelle respons quad-coreprocessor, 2 GB RAM en 8 GB opslagruimte, maar er blijft maar 4,5 GB over voor app-opslag, want het systeem zelf gebruikt al zo’n 3,4 GB.

Hij wordt geleverd met een spraakafstandsbediening en kan worden geconfigureerd om de stroom en het volume van de tv te regelen, dus je hebt maar één afstandsbediening nodig.

Voorheen moesten Chromecast gebruikers hun telefoon gebruiken als afstandsbediening.

Mogelijkheden van de nieuwe Chromecast

Chromecast met Google TV is het bijgewerkte streamingapparaat dat de originele Chromecast vervangt en zijn mogelijkheden zijn enorm. Deze dongle levert jou HDR10, HDR10+, 4K ultra HD, Dolby Vision HDR en Dolby Atmos geluid. Je kunt streamen wat je maar wilt, inclusief Apple TV+.

De Chromecast is ook handig als je geen smart tv hebt die met de Ziggo Go-app overweg kan. Met de Chromecast kun je programma’s kijken via de Ziggo GO TV-app (wel met abonnement).

Live kijken, maar ook programma’s tot 7 dagen terug, zenderlijsten maken en de online tv-gids checken. Je hoeft nu niet meer naar het apparaatje te streamen vanaf je smartphone of laptop, zoals bij de voorgaande Chromecasts.

Hoe sluit ik een Chromecast aan?

Het aansluiten van een Chromecast is helemaal niet moeilijk. Je plaatst hem in de HDMI poort van je televisie of beeldscherm en je stopt de adapter in een voedingsbron (het stopcontact of in de USB aansluiting van jouw tv).

De Chromecast maakt gebruik van wifi, je hebt dan ook de Google Home App nodig; deze open je om het nieuwe apparaat toe te voegen. Ga naar chromecast.com/setup. Maak op je telefoon, tablet of laptop verbinding met hetzelfde wifi-netwerk als op je tv.

De Chromecast met Google TV-configuratie

Het instellen van dit apparaat is ook eenvoudig; sluit de Chromecast aan op een vrije HDMI-poort van je tv en kijk of deze voldoende kracht heeft. Krijg je een foutmelding? Sluit dan de wandadapter aan.

 • De afstandsbediening zou automatisch moeten koppelen
 • Open je Google-account (of maak er eindelijk eentje aan)
 • Open de Home-app op je telefoon (of je kunt de spraakafstandsbediening gebruiken)
 • Laat de Woning-app de camera van je telefoon gebruiken om de QR-code op het tv-scherm te scannen
 • Er wordt verbinding gemaakt en je doorloopt een paar stappen
 • Vervolgens zie je ‘Hier instellen is voltooid’: het systeem is gereed

Officieel in Nederland?

Het nog niet officieel in Nederland uitgebrachte nieuwe Google Chromecast apparaatje werkt prima in ons land, maar er ontbreken enkele features die wel in het buitenland beschikbaar zijn. Zo werkt de Google Assistent minder goed en geeft hij je niet altijd content suggesties.

Bij de reguliere Chromecast, die wel officieel in Nederland wordt verkocht, heb je geen interface en moet je alles vanaf je smartphone of tablet naar je televisie streamen.

Voor- en nadelen

Google TV met meegeleverde afstandsbediening heeft zoveel voordelen. Hij is super uitgebreid en beschikbaar via de Google Assistent 3-knop op de afstandsbediening.

Voordelen

Je kunt hem vragen een bepaald type film te zoeken, of je zoekt op titel of bijvoorbeeld acteur in de hoofdrol. Je kunt zelfs een maaltijd bestellen, als je hem vraagt ​​naar restaurants bij jou in de buurt.

Nagenoeg alle streamingbronnen zijn beschikbaar, Netflix en YouTube hebben natuurlijk hun eigen knoppen op de afstandsbediening.

Navigatie is eenvoudig, omdat je niet door meerdere lagen met menu’s en submenu’s hoeft te gaan.

Je kunt Bluetooth-technologie gebruiken om een koptelefoon of jouw draadloze gamecontroller te koppelen met deze Chromecast, maar de afstandsbediening regelt het koptelefoonvolume niet.

Je kunt nog steeds video’s en foto’s van je telefoon naar de tv casten en dit systeem ondersteunt ook nog steeds jouw Google Foto’s-album als screensaver.

Google TV geeft prioriteit aan jouw betaalde services bij het aanbevelen van kijkopties.

Nadelen

De Chromecast ondersteunt pass-through Dolby Atmos-geluid, maar decodeert Atmos niet. Netflix vereist dat helaas wel voor surround-geluid.

Zijn navigatie is niet perfect geïntegreerd met elke streaming-app, en sommige apps staan je niet toe om de functie ‘Verder kijken’ te gebruiken, dus als je een film stopt en weer terugkomt, moet je wellicht zoeken waar je was gebleven.

Let op: Elke app kan verschillende interne navigatieknoppen hebben, de afstandsbediening heeft verschillende effecten in iedere app.

Apps installeren vanuit de Google Play Store is ook mogelijk, maar de winkel kan moeilijk te vinden zijn, de makkelijkste manier is om te vragen ‘Open Play Store’.

Conclusie

Zeker waar voor je geld! De Chromecast met Google TV is een heel mooie en snelle streamingoplossing. Met zijn handige (voice control) afstandsbediening is dit apparaat compleet en veel gemakkelijker te bedienen dan zijn voorgangers. Maar als je toch liever vanaf je mobiele apparaat cast, kan dat ook.

Zijn super uitgebreide app-bibliotheek, beeld en audio van topkwaliteit en zijn enorm brede scala aan streamingbronnen maken dat hij met kop en schouders boven zijn concurrenten uitsteekt.

Related Posts