5 drone-regels die je moet weten voordat je gaat vliegen 1

5 drone-regels die je moet weten voordat je gaat vliegen

Drones zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze zijn een geweldige manier om vanuit de lucht video’s en foto’s te maken en ze zijn bovendien erg leuk om mee te vliegen. Er zijn echter een aantal regels die je moet weten voordat je met je nieuwe drone een tochtje gaat maken. In deze blogpost bespreken we vijf van de belangrijkste drone-regels die je moet weten.

Vóór 31 december 2020 had elk EU-land zijn eigen regels voor drones. In Nederland mochten consumenten tot 120 meter hoog vliegen, maar in België niet. Daar mocht je als consument maar tot 10 meter hoogte vliegen en dat slechts boven eigen terrein. Dat er wat meer duidelijkheid en uniformiteit nodig was is wel duidelijk. Maar wat zijn de nieuwe regels?

1. Nieuwe indeling van drones in klassen

De belangrijkste verandering is de indeling van drones in drie categorieën:

– Open categorie drones: dit zijn de eenvoudigste drones, ook wel speelgoed genoemd. Je hebt geen toestemming nodig om met deze drones te vliegen.

– Specifieke categorie drones: dit zijn krachtigere drones die voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden. Je hebt toestemming nodig van de Nederlandse luchtvaartautoriteit (ILT) om met dit soort drones te mogen vliegen.

– Certified category drone: dit zijn de krachtigste en zwaarste drones. Je hebt altijd toestemming nodig van ILT om hiermee te vliegen, ook als je ze voor privédoeleinden gebruikt. Daarnaast moet je je aan een aantal aanvullende regels houden, zoals het hebben van een verzekering.

2. Maximale hoogte en afstand

De maximale hoogte waarop je met je drone mag vliegen is 100 meter. Deze regel geldt voor alle drones, ongeacht het gewicht of de klasse.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Als je bijvoorbeeld met je drone boven een mensenmenigte wilt vliegen, heb je speciale toestemming nodig.

3. Registratie bij RDW verplicht

Om in Nederland met je drone te mogen vliegen, moet je deze registreren bij de RDW. Je kunt dit online doen of bij een plaatselijk kantoor. Het registratieproces is snel en eenvoudig, en het kost slechts €23. Je moet minstens 18 jaar oud zijn om een drone te registreren. Als je dat niet bent, heb je toestemming van je ouders nodig.

Als je drone geregistreerd is, ontvang je een bewijs van registratie. Dit moet je bij je hebben als je met je drone gaat vliegen en aan de politie laten zien als ze er om vragen.

4. Theorie-examen bij drones zwaarder dan 250 gram

Als je drone meer dan 250 gram weegt, moet je een theorie-examen afleggen. Dit kan online. Het theorie-examen kost 35 euro en bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Je moet ten minste 24 vragen correct beantwoorden om te slagen.

Je kunt er voor kiezen om een praktijkexamen af te leggen. Dit is niet verplicht. Het praktijkexamen kost 150 euro en duurt ongeveer een uur. Tijdens het examen moet je laten zien dat je de drone veilig kunt besturen.

5. No-drone-zones

Daarnaast zijn er regels over waar je niet met je drone mag vliegen, zoals in de buurt van vliegvelden of boven grote mensenmassa’s. Een overzicht van alle plaatsen waar je niet met je drone mag vliegen vind je op de website van de Nederlandse luchtvaartautoriteit. Tot slot is het belangrijk om te weten dat je zelf aansprakelijk bent voor de schade die je drone veroorzaakt.

Wanneer gaan de regels in?

De nieuwe regels worden van kracht op 1 januari 2024. Dus als je van plan bent om met je drone in de EU te vliegen, zorg er dan voor dat je de regels kent voordat je opstijgt. Veel vliegplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
kodi-featured
Lees meer

Wat is Kodi (XBMC)?

Wat is Kodi nou eigenlijk? Kodi is een veelzijdige mediacenter-applicatie, beschikbaar voor verschillende platformen. Ok, maar wat kan ik er nu mee dan? Lees het in dit artikel.