Hoe dicht is waterdicht nou eigenlijk? 1

Hoe dicht is waterdicht nou eigenlijk?

Veel smartphones en speakers zijn tegenwoordig waterdicht. Niet altijd loopt de fabrikant ermee te koop, want er zitten best wat haken en ogen aan. Maar hoe zit het precies? We leggen het even voor je uit.

Steeds meer fabrikanten van smartphones bieden tegenwoordig toestellen aan die waterdicht zijn. Je wordt lekker gemaakt met commercials en plaatjes die het toestel in een waterige toestand tonen. Dus denk je: hee das handig voor op vakantie in het zwembad! Maar zo simpel ligt het niet helemaal. Even wat uitleg over waterdichtheid van smartphones.

Allereerst, hoe waterdicht is waterdicht? Veel fabrikanten melden in specificaties niet de exacte waterdichtheid. Die is namelijk te beschrijven in een afkorting, namelijk IPxx, waarbij de xx meestal een cijfer is. Hoe hoger het cijfer, hoe waterdichter het toestel. Dit geldt overigens niet alleen voor smartphones, maar bijvoorbeeld ook voor speakers die tegen stof of water kunnen. Want deze code staat niet alleen voor waterdichtheid, maar ook voor stofdichtheid.

braven-waterproof

Ga je dus kijken naar een waterdichte smartphone of waterdichte speaker, kijk dan in de specificaties naar het IP-nummer. De IP-code staat voor international protection ratingHet eerste cijfer achter de IP geeft een rating (schaal) aan voor het aanraken van het toestel en  indringen ervan met een voorwerp. Het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen vocht. Dus, daar is je waterdichtheid. Wat betreft de bescherming tegen stof, het eerste cijfer, zul je vaak toestellen tegenkomen met een 5 of 6 (het hoogste) als IP-cijfer, waarbij de 5 staat voor ‘beschermd tegen stof, voldoende om de werking niet te hinderen’ en de 6 voor ‘volledig aanrakingsveilig en dus goed afgesloten voor stof’. Het tweede cijfer voor vochtdichtheid is bij de meeste toestellen nu 6 of 7, maar je ziet ze ook al vaker met een rating van 8. Bij 6 kun je er gerust water op sproeien met 100 liter per minuut en dan blijft het toestel bruikbaar, bij 7 kun je het toestel onderdompelen tot 30 minuten onder maximaal 1 meter water. Sommige toestellen zijn nu voorzien van een 8, waarbij je goed moet opletten wat de fabrikant opgeeft als omstandigheden waarbij het toestel nog bruikbaar is. En helaas ontbreekt het daaraan vaak, dus kun je beter uitgaan van de maximale vochtbestendigheid van de code daaronder.

Zelfs met alle voorzichtigheid van dien, moet je nog steeds oppassen. Sony waarschuwt zelf dat je het toestel beter niet onder water kunt gebruiken, ook al staat erbij dat het waterdicht is. In de handleidingen van de toestellen staat dit ook. Je recht op garantie kan nog steeds vervallen als je toestel kapot gaat door waterschade. Al wordt het in dit geval vrij lastig, omdat je volgens het IP-certificaat het wel moet kunnen en Sony er ook mee adverteert.

Als je je nieuwe waterdichte toestel dus echt onder water wilt gebruiken, controleer dan goed of alle klepjes echt dicht zijn en dicht blijven. Plak ze desnoods met watervaste tape even af.

Wil je echt onder water met je toestel? Doe dat dan met een waterdicht hoesje eromheen. Dan weet je zeker dat er niks aan de hand is. Dan is het toestel ook beter bestand tegen zout water (zee), chloor (zwembad) en andere chemicaliën. Want hoe waterbestendig het toestel ook is, chemicaliën zijn er sowieso niet goed voor. Durf je het toch aan om zonder hoesje in het zwembad of de zee te duiken met je toestel, spoel hem dan heel goed af met normaal water na gebruik!

Ik heb zelf overigens een Sony Xperia Z3 en die heb ik meerdere keren in een vissenkom gegooid ter demonstratie dat ‘ie echt waterdicht is, onder de douche meegenomen, viezigheid ervan afgespoeld en dat was allemaal geen probleem tot dusver. Bedenk echter dat het per toestel en type kan verschillen, bouwkwaliteit is tenslotte nooit helemaal consistent.

Related Posts
Wat is een URL 11
Lees meer

Wat is een URL

‘URL’ is de afkorting van ‘uniform resource locator’. Het is een term die je vast wel eens hebt…