fbpx

Wetenschappers zijn soms net mensen. Je geeft ze een iPhone en een blender en voor je het weet loopt alles uit de hand.

De wetenschappers in kwestie noemen het zelf uiterst serieus een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de inhoud van je iPhone. Als wij ons vervelen pakken we liever de Switch er bij, maar je kunt natuurlijk ook de blender aan slingeren. In de video hieronder zie je wat er precies gebeurde.

In het voordeel van de wetenschappers spreekt wel dat ze ook echt onderzoek hebben gedaan naar de materialen waar je telefoon uit is gemaakt. Een groot deel blijkt gewoon ijzer te zijn. Een klein deel echter bestaat uit zeldzame metalen als zilver, goud en cobalt. Deze metalen komen maar heel beperkt voor in de natuur en zijn daarom duur.

Als je ze al kunt krijgen, want ook dat begint steeds lastiger te worden. Denk aan de accu’s in elektrische auto’s, waardoor de vraag naar zeldzame aardmetalen steeds groter wordt.

Het is dan ook geen slecht idee om eens goed te kijken naar mogelijkheden om deze zeldzame materialen te recyclen. We kopen met z’n allen steeds meer gadgets (jeeeh voor gadgets) en dat kunnen wij natuurlijk begrijpen als de beste. Toch is het handig om hier over na te denken, anders zitten we straks zonder de nieuwste iPhone.

Ook je iPhone in de blender laten vallen? Kijk dan eens naar een iPhone XS van KPN. Misschien krijg je er wel een paar mooie latex handschoentjes bij đŸ™‚

By the way: nog even en we halen onze zeldzame metalen uit langsvliegende kometen en van Mars, dan speelt dit probleem natuurlijk niet meer!