Intogadgets.nl
Intogadgets.nl
  • Gadgets
  • Gaming
  • Domotica
  • Lifestyle
  • Blog
Home Nieuws Wat is malware en hoe bescherm je je hiertegen?
  • Nieuws

Wat is malware en hoe bescherm je je hiertegen?

  • Ambra
  • 19 november 2020

Malware heeft waarschijnlijk al een derde van alle computers wereldwijd geïnfecteerd, en kost bedrijven elk jaar weer triljoenen euro’s of dollars. Deze schadelijke code is overigens niet alleen beperkt tot besturingssystemen; miljoenen websites op het internet bevatten namelijk ook kwetsbaarheden waardoor deze al snel het doelwit worden van malware.

Helaas vertoont de algemene toename van cybercriminaliteit geen enkel teken van vertraging. In 2014 alleen al werden er dagelijks bijna één miljoen nieuwe stukjes malware vrijgegeven. De meeste hackers vertrouwden hierbij op oude technieken om mogelijk nieuwe bedreigingen te creëren.

De cyber bedreigingen worden vandaag de dag steeds geavanceerder en naarmate het webverkeer alsmaar blijft toenemen en er steeds meer apparaten online komen, wordt het aantal malware aanvallen uiteraard ook steeds groter.

Malware op een computer

Als men het over malware heeft, dan zijn dit veelal minuscule, kwaadachtige programma’s die aan een besturingssysteem, ander programma of bestand van een computer gekoppeld zijn.

Zodra dat kwaadachtige programma of bestand geactiveerd wordt, wordt zo ook de malware infectie gestart. Wanneer malware een computer infecteert, kan het simpel wachtwoorden of gegevens stelen en toetsaanslagen, corrupte bestanden en spam e-mailcontacten registreren. Daarnaast kan het zelfs de geïnfecteerde machine compleet overnemen en zich via elektronische bijlagen, downloads of links verspreiden.

Gelukkig zijn er veel antivirusprogramma’s beschikbaar die diverse soorten malware detecteren en zich tegen de meeste typen kunnen verdedigen.

Malware op een website

Een ander type malware, website malware, wordt misschien niet zo vaak besproken, maar is evenzo doordringend en verraderlijk. Maar hoe komt deze malware op een website? Welnu, met behulp van speciale website malware kunnen aanvallers ongemerkt een website binnensluipen, hier gevoelige klantgegevens stelen, soms het uiterlijk van een website wijzigen en in het algemeen de reputatie van een gerenommeerd bedrijf en hun resultaten behoorlijk schaden.

De algemene malwaretypen

Er bestaan verschillende soorten malware, waarvan sommigen vaker voorkomen dan anderen. We sommen hier enkele typen op die jij thuis of op het werk zou kunnen tegenkomen.

Een virus

Een computervirus is een zelfreplicerend stukje kwaadaardige code. Het is één van de meest gebruikte vormen van malware geworden, die zich via verschillende methoden kan verspreiden. Je kunt hierbij denken aan een e-mailbijlage, een directe download of wanneer deze kwaadaardige code zich verstopt in een opslagmedium, zoals een USB stick.

Een virus hoeft zich overigens niet enkel tot een computer te limiteren, want ook mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn niet immuun voor virussen.

Een trojan of Trojaans paard

De toepasselijke naam ‘trojan’ is een stukje malware die specifiek ontworpen is om haar slachtoffers te doen geloven dat het hier om een legitiem programma gaat. Eenmaal gedownload en uitgevoerd, zal een Trojaans paard eerst achter een ogenschijnlijk normaal ogende applicatie of service draaien, om zo lang mogelijk onontdekt te blijven om vervolgens haar echte doel te bereiken: het stelen van belangrijke gebruikersinformatie of het kopiëren van bestanden.

De ad- en spyware

Hoewel adware als een type malware wordt beschouwd, is het eerder vervelend dan kwaadaardig. Dit type programma geeft namelijk ongewenste advertenties weer die moeilijk te verwijderen zijn, zoals lastige pop-ups die ofwel onmogelijk te sluiten zijn of die gelijk weer op het scherm verschijnen kort nadat de gebruiker deze heeft gesloten.

Spyware, daarentegen, is wel degelijk schadelijk. Want zoals de naam al doet vermoeden, bespioneert het de activiteiten van een gebruiker en kan het zo heel gevoelige gegevens exfiltreren.

De ransomware

Als laatste behandelen we hier de beruchte ransomware. Ransomware is één van de meest bekende vormen van malware geworden. Zoals de naam al in het Engels doet vermoeden, is ransomware een soort afpersingsmalware die heel stilletjes in het systeem van een gebruiker binnendringt met als doel belangrijke bestanden te versleutelen.

Deze vaak gevoelige bestanden worden vervolgens pas aan de gebruiker teruggegeven als deze een bepaald bedrag contant betaalt of cryptogeld overhandigt.

Het is één van de meest populaire vormen van malware gebleken, gezien de mogelijkheid om voor de aanvallers een hoog investeringsrendement te genereren, zeker als de gegevens cruciaal voor het slachtoffer zijn. Het nieuws staat dan ook bijna dagelijks vol met berichten van succesvolle ransomware aanvallen.

Hoe je malware van jouw computer kunt verwijderen

Preventie is in de meeste gevallen de allerbeste strategie om jouw pc (of ander apparaat) vrij van malware te houden. Mocht jouw apparaat desondanks toch geïnfecteerd raken, dan zijn er vaak nog voldoende mogelijkheden om van de malware af te komen.

Hoewel de handmatige verwijdering van malware mogelijk is, is dit zelfs voor ervaren computergebruikers een behoorlijk ingewikkeld proces. Toch zijn er uiteindelijk manieren om jouw computer weer naar een normale, werkende staat terug te brengen.

Anti-malware software

Wil jij jouw computer optimaal beschermen, denk dan aan anti-malware software. Deze software beschermt de gebruiker tegen een mogelijke vernietiging van de infrastructuur, een financiële ondergang, het verlies van gegevens en meer. Dit alles door middel van geavanceerde anti-malware technieken die de malware detecteren, insluiten en vernietigen.

Ambra

Intogadgets.nl
  • Over intogadgets.nl
  • Bloggen voor intogadgets.nl
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Privacy Statement
  • Contact
Alles over je favoriete gadgets

Input your search keywords and press Enter.