fbpx
Price:
1050 euro

Reviewed by:
Rating:
4
On 12 februari 2014
Last modified:8 oktober 2017

Summary:

De laptop is erg licht, de batterij gaat langer mee dan verwacht, en ik mis hem nu al als reisgenoot naar beurzen als de CES.

Als je veel reist, zakelijk of privé, en je laptop wilt meenemen dan is het belangrijkste in veel gevallen het gewicht. Hoe lichter hoe beter. Daarnaast is het lekker als de batterij een lange tijd meegaat, zeker als je een lange reis moet maken.  Je wilt tenslotte niet al na twee uur op een intercontinentale vlucht je laptop dicht moeten klappen omdat de batterij leeg is.

Bijzonder gebruik

Een keer per jaar ga ik naar Las Vegas, naar de grote consumenten elektronica beurs CES. Daar maak ik in 5 dagen video’s en korte artikelen. Het principe is simpel: rondlopen – video opnemen – video uploaden – inloggen – schrijven – online zetten, en dat tussen de 40 en 60 keer, het aantal video’s wat ik zo’n beetje per beurs maak.

Portege_Z30-A_02 klein

Wat ik daarom naast een laag gewicht belangrijk vind is het  snel opstarten en afsluiten van de laptop en natuurlijk de lange batterijduur. Idealiter ga ik alleen met statief, HD-cam en laptop op stap. Geen kabels en voedingen mee, dat is alleen maar extra gewicht in mijn rugzak.

Natuurlijk is dit een bijzondere vorm van gebruik maar geeft wel een test hoe het systeem presteert.

Zegen voor je rug

Portege_Z30-A_08

Het is een groot verschil, de 1.2 kg van de Toshiba tegen de 3.1kg van mijn eigen (te grote) laptop. Naast het gewicht is er ook de afmetingen van het scherm 13.3″ of 17,4″. Dat is toch een 10 cm minder diagonaal. Heb ik dat gemist? Nee niet echt. Natuurlijk is het een kleiner scherm, maar je hebt toch een prima beeld (met een interne resolutie van 1366 x 768 pixels).

Uitrusting

De Portege heeft o.a. 3 USB-poorten (3 x 3.0, een met Sleep en Charge), een externe monitoraansluiting, HMDI-out poort, microfoon / koptelefoon, RJ-45 aansluiting, multicard (o.a. SD-kaart) lezer, smartcard reader en webcam met microfoon. Wat ik altijd nog bijzonder vind, sowieso bij alle superlichte notebooks, hoe je dit allemaal in het apparaat krijgt. Want daarnaast zit er nog een 128 GB solid state drive (SSD) in, 8 GB intern geheugen en een batterij die het volgens opgave van de leverancier zo’n 12 uur meegaat. Oh, ja en dat alles met een gewicht van 1.2 kg.

Geen ultrabook

De protege is geen ultrabook omdat hij niet aan alle voorschriften voldoet die Intel (de bedenkers van de ultrabook-standaard stelt). Is het daarom een mindere laptop? Nee dat niet. De Ultrabook-standaard is een set met eisen die door Intel worden opgesteld en waar steeds nieuwe eisen aan worden toegevoegd. De laatste stand van zaken zie je hieronder staan. Voldoe je niet aan alle eisen, mag je het geen ultrabook noemen. Maakt het de Portégé daarom tot een slechte computer? Nee, alleen geen ultrabook.

[slideshare id=28130358&doc=ultrabookfactsheet2013-131111150809-phpapp02&type=d]

Opvallend lange batterijduur

De vlucht naar Las Vegas is minimaal een uur of 12. In het verleden was de batterij zo’n beetje rond de hoogte van IJsland leeg. Tot mijn grote verbazing kon ik de gehele vlucht de laptop gebruiken. Ik heb daarbij niet de laptop constant gebruikt, maar het afgewisseld met lezen en uit het raam kijken. Zelf het kijken van drie afleveringen van Red Dwarf die ik had meegenomen maakte geen grote deuk in de beschikbare batterijduur. Zeker als je deze instelt om zuinig te zijn gaat het apparaat echt lang mee.

Ik durfde het ook gewoon aan om zonder oplader naar de CES-beurs te gaan in de wetenschap dat ik zonder een probleem een dag kon werken (zeker als je werken – rondlopen op de beurs afwisselt). Zelfs twee dagen achter elkaar zonder opladen was geen probleem.

Snel, sneller, snelst

De Portégé start snel op, tenminste dat vind ik. Binnen 30 seconden start de laptop op als deze volledig is afgesloten. In slaap of sluimer stand varieert het een beetje uit mijn test maar tussen de 8 en de 18 seconden is de PC weer beschikbaar. Dit wordt natuurlijk mede mogelijk gemaakt door de SSD die razendsnel de data ophaalt. Met de 8GB RAM werkt het systeem al heel snel, maar als je wilt dan kan je het geheugen uitbreiden naar 16GB. Ook de SDD kan worden vervangen door een 256GB versie. Maar met de standaard SSD en geheugen werkt het systeem prima.

Waarom zakelijk?

De Portégé valt bij Toshiba onder de zakelijke laptops. Dat zal misschien iets met de prijs te maken hebben. Iets mee dan € 1.000,- is stevig aan de maat. Aan de andere kant, voor een qua specificaties vergelijkbare laptop betaal je toch ook al gauw  € 650,-. In dit geval betaal je dus duidelijk iets meer voor veel minder (gewicht). Als ik het van te voren had geweten dan had ik de keuze gemaakt voor de Toshiba i.p.v. mijn huidige Acer.

Soms heb je na de vakantie heimwee naar je vakantieoord. Ik heb heimwee naar mijn medereiziger, de Toshiba Z30.

De Toshiba is online te koop voor ongeveer € 1.050,-, bijvoorbeeld bij Alternate.

De laptop is erg licht, de batterij gaat langer mee dan verwacht, en ik mis hem nu al als reisgenoot naar beurzen als de CES.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*