RX1RII

Sony introduceert RX1RII compactcamera

Sony breidt zijn assortiment van Cyber-shot RX compactcamera’s uit met de full-frame DSC-RX1RII en primeurt met een optisch variabele low-pass-filter.

Sony breidt zijn assortiment van Cyber-shot RX compactcamera’s verder uit met de full-frame DSC-RX1RII. Deze camera biedt de hoogste beeldkwaliteit van alle Sony compactcamera’s tot nu toe.

De RX1RII is voorzien van een ZEISS Sonnar T 35mm F2 lens en de autofocusfunctie reageert 30% sneller dan zijn voorgangers uit dezelfde Cyber-shot reeks. Bovendien kent het apparaat een optisch variabele low-pass-filter. Dit filter kan ingesteld worden op ‘uit’, ‘hoog’ of ‘standaard’. Daarmee heeft het Japanse bedrijf een primeur in de wereld van de compactcamera’s.

Mooie plaatjes schieten met 42 megapixels

RX1RII compact cameraDe ZEISS fixed lens met interne shutter zorgt voor de nodige scherpte van het plaatje en  de sensor met 42,4 megapixels voor een resolutie waar je, voor compactcamera begrippen, U tegen zegt. Ook de ISO-waardes pikken een graantje mee: 100 – 25600 en is uitbreidbaar tot 50 – 10240 voor stilstaand beeld. In het apparaatje zelf is de bekabeling vernieuwd, waarmee je nog sneller achter elkaar foto’s kunt maken. Dat gaat bijna 4 keer sneller dan het oudere broertje, de RX1R.

Nieuwe autofocus-techniek

Met de RX1RII introduceert Sony een nieuwe autofocus-techniek, die ze Fast Hybrid AF noemen. Dat houdt in dat het toestel 399 punten bevat, die ongeveer 45% van het oppervlak bedraagt. Daarnaast zijn er nog 25 contrastpunten toegevoegd, die ervoor zorgen dat de Autofocus-functie vlotjes reageert. Ook is de ‘volg’-functie verbeterd, wat maakt dat bewegende objecten gevolgd kunnen worden.

Variabele low-pass-filter

RX1RII compact cameraAls eerste compactcamera is de RX1RII uitgerust met een variabel instelbare low-pass-filter. Fotografen kunnen hiermee handmatig de balans in resolutie, golven en kleur aanpassen. Het filter is instelbaar in drie standen: uit, hoog en standaard. Als de resolutie je lief is, kies je voor ‘uit’. Als je een balans wilt tussen de resolutie en het verminderen van moiré, ofwel een golfpatroon, en overdadige kleuren kies je voor ‘standaard’. ‘Hoog’ kies je als je de nadruk wilt leggen op het verminderen van golfpatronen en kleuren. Het is tevens mogelijk om een voorbeeld te zien van het filter, vóór het schieten van de foto.

Andere vermeldenswaardige zaken zijn het fijne grote en draaibare scherm aan de achterkant en de mogelijkheid video’s op te nemen in HD 1920×1080 met een framerate 60p, 30p of 24p. Ook zit er WiFi op, waarmee je de foto’s naar je smartphone kunt halen.

Prijs en beschikbaarheid Sony DSC-RX1RII

De Sony RX1RII compactcamera verschijnt in december 2015 en kent een adviesprijs van € 3500.

Related Posts