Review: Toshiba Chromebook, een vederlichte krachtpatser 1

Review: Toshiba Chromebook, een vederlichte krachtpatser

Het is even wennen als je voor het eerst een Chromebook opent, welk besturingssysteem je ook gewend bent. Dat een Chromebook alleen Chrome heeft wist ik al, maar het is toch even gek. Als je erover nadenkt is de browser voor de meeste mensen het enige wat nodig is tegenwoordig. Muziek luisteren kun je via een dienst als Spotify, films kijk je via Netflix, documenten opmaken via Google Drive, iCloud of Office Online. E-mail doet het uiteraard ook gewoon en via Dropbox kun je gewoon bij al je bestanden. Vandaar dat Google een paar jaar geleden met Chrome OS kwam. Nu is Toshiba daar ook op in gaan spelen met zijn Chromebook. 

Om een goede beoordeling van een machine te kunnen geven vind ik dat je altijd in je achterhoofd moet houden voor wie hij gemaakt is en wat de vraagprijs is. Bijvoorbeeld: van een wekker van €20,- heb je andere verwachtingen dan een van €100,-. De Toshiba Chromebook kost €283,- (op moment van schrijven).

Hardware & Design

Als je de Chromebook uit de doos haalt is het eerste wat je opvalt dat hij ontzettend licht is, slechts 1,5 kilo. Dat is heerlijk. Hierdoor neem je hem makkelijk mee en haal je hem zo tevoorschijn. Qua design deed hij mij gelijk erg denken aan een Macbook Air, maar dan helaas wat minder strak afgewerkt. Hij voelt gewoon minder luxe aan door het gebruik van plastic, maar dat is dan wel de reden dat de prijs laag gehouden kan worden. Als hij wordt opengeklapt is het toetsenbord vertrouwd, je hebt alleen geen Windows/Mac knop, en de Caps Lock-toets heeft plaats gemaakt voor een zoekknop. Verder hebben de F1-F12 toetsen plaats gemaakt voor wat specifiekere toetsen zoals vorige/volgende en een refresh knop, je zit tenslotte in een browser.

Toetsen Toshiba Chromebook

Het scherm is helaas niet de scherpste, tijdens het kijken van een film zag ik toch dat hij moeite had met hoge contrasten, maar niet op een storend niveau. Hetzelfde geldt voor het scherp weergeven van tekst. Dit is een klein beetje onscherp. Niet erg, maar ik zie het wel (om eerlijk te zijn: op mijn werk kijk is dagelijks op een Apple monitor. Die zijn erg goed en uit een andere prijsklasse, dus ik ben wel verwend).

Volgens Toshiba haal je zo’n 8 uur gebruik uit de batterij. Precies getimed heb ik het niet maar denk dat dit wel aardig in de buurt komt. Na een uurtje Netflixen was ik 40 min aan batterij kwijt. Best netjes. Dit is erg handig in gebruik want de meeste mensen zullen hem thuis op kunnen laden en de adapter thuislaten. Scheelt toch weer aan gewicht in je tas.

Het trackpad is lekker groot en ziet er goed uit. Toch merk je als je hem aanraakt dat het wel om een goedkope machine gaat. Het klikken voelt niet helemaal solide aan, het is net alsof de trackpad niet goed vastzit. Met een tap op het trackpad voel je dat hij toch een beetje naar beneden gaat, wat helemaal raar aanvoelt als je de trackpad echt indrukt. Dan voel je 2 klikken. Je vinger gaat gemakkelijk over de trackpad, maar hij had iets gladder mogen zijn.Trackpad Toetsen Toshiba Chromebook

Het geluid is wat je mag verwachten voor deze prijsklasse: niet al te best. Muziek met een beetje bas erin luisteren zou ik vermijden, maar het is prima om een film mee te kijken of te Youtuben.

De ingebouwde camera is prima geschikt voor videochats. Een selfie maken zou ik hier niet graag mee doen, want echt scherp is deze dan niet.

Snelheid

De snelheid van deze machine is erg fijn. In deze kleine, lichte machine zit een bescheiden werkgeheugen van 2Gb, samen met een SSD van 16Gb. Dit is erg fijn werken. Dingen die op klassieke machines vrij lang duren gaan razendsnel. Zo schakelt de machine in 7.5 seconden in als hij uit staat, en uitschakelen duurt 8,5 seconden. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik op de processor zat te wachten. Als ik zat te wachten was dat op het internet en dat is wel een verademing.

IMG_3355_1024

Echt zware programma’s installeren om de rekenkracht aan de tand te voelen gaat helaas niet op Chrome OS, dus ik heb een paar 3D games getest via de Chrome webstore. Deze liepen zonder problemen en startte redelijk snel op. Ik had niet het idee dat de Chromebook er moeite mee had. De ventilator ging wel goed aan het werk, maar het was nog te overzien.

Related Posts
Review: UE Boom 10
Lees meer

Review: UE Boom

Laat ik maar gelijk beginnen, een wireless speaker is een bijna onmisbare accessoire bij een tablet of smartphone. Voordat…