Review: Sony Xperia Z 1

Review: Sony Xperia Z

Het paradepaardje van Sony van deze zomer was toch wel de Xperia Z (de Z1 is trouwens net te koop ook, de opvolger van de Z). De tijd dat onze telefoon zo klein mogelijk moest zijn is toch echt aan een einde gekomen. De water- en stofdichte Xperia Z is met zijn 5-inch display een flinke stap vooruit gegaan in de telefoonwereld. Ondanks de grootte ligt hij niet vervelend in de hand en kan in menig broekzak nog goed verdwijnen. Kennen we de tijd nog dat onze mobiele telefoon zo klein mogelijk moest zijn? Die tijd is nu ver achter ons.

xperia z paars

De opties op de Xperia Z zijn eindeloos. Je kan merken dat er een quad core processor in zit, want apps laden was nog nooit zo snel. Ook het instellen van de telefoon is zo voor elkaar. Het instellen van je mail is met een aantal drukken op de spreekwoordelijke knop voor elkaar en in de meeste telefoniewinkels zetten ze alle contacten al over zodat je direct aan de slag kan om al je favoriete apps op je telefoon te zetten.

Zwembad2013-07-15 21.26.08

Als eerste moeten we het natuurlijk hebben over de water- en stofdichtheid van deze telefoon. Nooit meer na hoeven denken waar je de telefoon laat als je in een stortbui terecht komt of als je hem per ongeluk in de wasbak, of erger: toilet, laat vallen. Of mocht je een telefoontje krijgen of echt even moeten Whatsappen terwijl je net onder de douche staat, geen enkel probleem. Deze telefoon kan een halfuur onder water met een maximale diepte van anderhalve meter. Op YouTube zijn verscheidene filmpjes te zien van mensen die de telefoon mee hebben genomen in het zwembad. Echter staat achter in de gebruiksaanwijzing duidelijk aangegeven dat hij absoluut niet in het zwembad mag, dit is dus geheel op eigen risico.

Stamina

Een ander groot voordeel aan deze telefoon is de batterij. Waar de meeste mensen bij hun smartphone over klagen is dat binnen een dag (of soms zelfs halve) de batterij al weer opgeladen moet worden bij intensief gebruik, bij de Xperia Z is dit niet nodig. Er is namelijk een optie genaamd de STAMINA-modus. Stamina betekent uithoudingsvermogen en als je deze modus aan zet worden alle applicaties op je telefoon uitgeschakeld zodra de telefoon in stand-by staat. Je zal dan bijvoorbeeld geen berichten van Facebook ontvangen of bij elk mailtje gestoord worden. Pas als je de telefoon uit de stand-by modus haalt krijg je deze berichten binnen. Natuurlijk kun je ook aangeven welke applicaties je niet onder de STAMINA-modus wilt laten vallen. Met deze modus geef je jezelf zo een halve dag extra batterijtijd.

Camera

Hebben we het al over de camera gehad? De 13 megapixel camera met HDR (Hight Dynamic Range), wat inhoudt dat in alle lichtomstandigheden de natuurlijke kleuren op de foto (en nu ook video) uit komen, maakt de meest prachtige heldere foto’s. Je zou bijna zeggen dat een spiegelreflexcamera overbodig is met deze telefoon, lees wel: bijna. Want voor donkere lichtomstandigheden kun je toch beter een camera met gevoelige lichtsensor pakken. Voor een kleine impressie van de kleuren en kwaliteit in macrostand hieronder wat foto’s (gemaakt door collegablogger Annelies trouwens):

Ook had Annelies nog een filmpje gemaakt om de stabiliteit van de camera te testen. Men neme een op afstand bestuurbare auto, elastiek en rijden maar…

http://youtu.be/G3aS0qfLK4I

Vingerafdrukken

Zijn er dan ook nog minpunten aan deze telefoon? Iedereen zal wel wat op of aan te merken hebben, maar de grootste die genoemd wordt is toch wel dat ook deze telefoon constant onder de vingerafdrukken zit, hij is niet schoon te houden en dat maakt het beeld bij foto’s en video’s helaas al snel wat onduidelijk, helemaal als je niet helemaal recht naar het scherm kijkt.

En verder, het is een opvallende verschijning, zeker in het paars. Stop hem veilig weg in je tas, want hij wordt zo gejat (iemand in Berlijn is nu heel blij met het exemplaar van Annelies). Het scherm is groot, dat werkt fijn als je veel typt, maar is ook onhandig, want je stopt hem niet zo makkelijk in je broekzak of jaszak (en als je dat wel doet wordt ie dus gejat ;-)).

Conclusie

Alles bij elkaar is het een prima telefoon voor wie plastic niet zo erg vindt. Bij de meeste providers krijg je een goede deal op dit toestel, zeker nu de Z1, het verbeterde broertje van de Z, op de markt is verschenen. We zijn lovend over de algemene kwaliteit van het toestel en de look and feel, alleen over de kwaliteit van foto’s in moeilijke omstandigheden zijn we wat minder te spreken. Al is de beeldstabilisatie dan wel weer top. Meest handige foefje is de Stamina-modus, al zijn we nog steeds ervan overtuigd dat zoiets niet nodig moet zijn, de telefoons zouden gewoon energiezuiniger geproduceerd moeten worden.

Deze post is door Lucinda geschreven met enige hulp van Annelies. Beiden hadden een Sony Xperia Z ter beschikking.

Comments are closed.

Related Posts