Review: Sonos Connect AMP 1

Review: Sonos Connect AMP

De Sonos Connect:AMP is al een tijdje verkrijgbaar, maar pas recent had ik het geniale idee om het ding eens uit te testen. Ik heb al sinds jaar en dag een Sonos Playbar en een Sonos Play:3 en mijn huisgenoot heeft losse boxen en een subwoofer gekoppeld aan een mixer met 2 platenspelers. Die systemen werden tot nu toe los gebruikt, maar we filosofeerden altijd hoe het zou zijn als we ze aan elkaar konden knopen. Met de Sonos Connect:AMP werd ons beloofd dat te doen.

https://youtu.be/wZyxlai5ZIA

Ik kan kort zijn: die belofte maakt Sonos waar. Wel met een paar mitsen en maren.

De installatie van de Connect:AMP was eigenlijk simpel. Sluit de boxen, mixer en subwoofer aan op de AMP en via de app kun je de nieuwe Sonos-component toevoegen aan je bestaande Sonos-systeem. Sonos herkent automatisch welke component het is en verwerkt dat in de app. Zo is de lijningang (in mijn geval voor de mixer) los te selecteren.

2015-04-04 18.58.17

Na installatie kun je alle muziek afspelen via je bestaande Sonos-componenten, los of individueel en via de AMP. Door te groeperen kun je kiezen waarop je muziek afspeelt.

Vertraging

Nu is wat ik hier heb staan geen volwaardig surround, en dat merk je op het moment dat je het geluid van de tv op alle speakers laat lopen. Het geluid komt niet op alle componenten gelijk aan en je kunt geen vertragingen per component instellen (wat eigenlijk heel jammer is). Ik kan me situaties indenken waarbij het best praktisch is als je vertraging kunt bijstellen. In elk geval bemerkte ik bij een paar films een lichte echo of toch behoorlijk hol geluid.

Er zit overigens nog een ander soort vertraging in het geluid. Het bleek dat het geluid via de mixer vertraagd wordt afgespeeld. Dat is met plaatjes draaien dus best vervelend, zeker als je een koptelefoon op hebt waarin je de muziek wel op de actuele beat hoort. De muziek loopt dus niet synchroon tussen koptelefoon en kamer en dat stoort.

2015-04-04 18.57.202015-04-04 20.29.56

Automatisch afspelen

2015-04-04 17.55.59Wat ook niet heel handig was, was het feit dat de Connect:AMP niet automatisch instelt dat geluid op de lijningang uit eigen beweging afgespeeld wordt. Dat kan dus wel, maar het heeft een tijd geduurd voordat ik daarachter kwam. Met als gevolg dat de huisgenoot drie weken lang heeft geklaagd dat het zo vervelend is om eerst in de app de lijningang op ‘nu afspelen’ te zetten. Tijdens het schrijven van deze review heb ik na een controle van de instellingen gelukkig ontdekt dat het wel kan. Scheelt toch weer!

Voor het overige heb ik eigenlijk weinig aan te merken op de Connect:AMP. De versterker werkt naadloos samen met de andere Sonos-componenten en na wat initiële problemen met de bestaande boxen (daar kwam eerst geen geluid uit, geen idee waarom) draaide alles netjes. Ik heb 1x gehad dat het signaal stoorde en het geluid bleef hangen, wat natuurlijk kan komen door storingen in het draadloze signaal. Iets waarvan Sonos zelf zegt dat dat eigenlijk niet zou moeten kunnen door de gebruikte draadloze techniek.

Accesspoint

Een optie die ik niet heb uitgetest is de accesspoint-optie. Er zitten 2 ethernetpoorten op, waarmee je andere apparaten kunt aansluiten op het internet. Daarmee fungeert de Connect:AMP dus als extra toegangspunt voor apparaten die niet draadloos op het netwerk aangesloten kunnen worden.

Maar dan die prijs

Het enige wat ik lastig vind, is bepalen of je hier echt de 499 euro voor moet betalen die Sonos vraagt. Als je al goede boxen hebt, die je liever nog even niet vervangt, maar je wilt wel de flexibiliteit van draadloos streamen naar die boxen, én je hebt al enkele Sonos-componenten, dan kán het een overweging zijn om de boel uit te breiden met de Connect:AMP. Heb je een prachtige home cinema staan, en je wilt die beschikbaar maken voor draadloze streaming, dan kun je ook volstaan met de iets goedkopere Connect van (adviesprijs) 349 euro. Maar ook dan kun je je afvragen of je niet beter een Bluetooth-adapter aan je bestaande versterker of boxen kunt koppelen. Misschien niet zo’n stabiele draadloze verbinding en wat minder groot bereik, maar absoluut voordeliger.

[bol_product_links block_id=”bol_55203267a8880_selected-products” products=”9000000010312239,9000000010312240″ name=”sonos connect” sub_id=”” link_color=”2A2A2A” subtitle_color=”B3B3B3″ pricetype_color=”000000″ price_color=”FFA700″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”9E0B0E” width=”740″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Comments are closed.

Related Posts