Healthables de nieuwe rage? 1

Healthables de nieuwe rage?

We kennen wearables al een tijdje: kleine en lichte elektronische apparaten die je lichaam draagt, bedoeld om bijvoorbeeld je sport-activiteiten te meten. Voorbeelden zijn de Fitbit of de Apple Watch. Daar komt nu een nieuwe categorie aan apparaten bij: healthables.

De healthable is een draagbaar elektronisch apparaatje, net zoals een wearable. Het verschil zit ‘m in de toepassing. Waar je Apple Watch niet primair gemaakt is om je gezondheid in de gaten te houden is dat bij een healthable wel het geval.

Een goed voorbeeld van de nieuwe generatie healthables zijn gehoorapparaten. Niet direct iets waar je aan denkt als het gaat om gadgets, tenzij je last hebt van gehoorverlies natuurlijk. Dan weet je dat deze categorie al lang niet meer zo stoffig is als dat voorheen misschien het geval was. De nieuwste generatie gehoorapparaten lijkt meer een gadget te worden zoals we die over 20 jaar allemaal dragen. Misschien krijgen we tegen die tijd wel allemaal een implantaat met dezelfde functies!

Functies

Als het gaat over de functies van een modern gehoorapparaat kan je het zo gek niet bedenken of het zit er op. Neem de Starkey Livio, een gehoorapparaat wat je misschien kent omdat Kim Feenstra ambassadeur van dit merk is. Naast de standaard functies, waarvan de “verstaanbaarheid” al als beste getest is, bevat de Livio nog talloze andere functies. Denk aan het live vertalen van de persoon waar je mee aan het praten bent, in wel 27 talen!

Een healthable moet natuurlijk nog meer kunnen, anders is het gewoon een goed gehoorapparaat. De Starkey stelt daarin niet teleur. Met bijvoorbeeld een hartslagmeter, een virtuele assistent (en straks ook Google Assistant) en voice-to-text-transcriptie met de bijbehorende iPhone-app. Voor senioren is ook de automatische alarmfunctie interessant. Zodra een val wordt gedetecteerd gaat er automatisch een signaal naar maximaal drie contactpersonen.

Naast Starkey zijn er meer fabrikanten die met innovatie bezig zijn. Neem het Deense Oticon. Met hun nieuwste creatie, de Oticon OPN, gaan ze volledige voor een natuurlijk geluid. Waar de meeste gehoorapparaten het geluid (stemmen) wat recht van voren komt versterken met een directionele microfoon kiest Oticon er voor om de gehele omgeving te versterken. Dit zorgt er voor dat de drager meer bewust is van geluiden om hem heen.

Toekomst

Wat we in de toekomst gaan zien lijkt behoorlijk interessant te worden. De gehoorapparaten van nu zijn klein en krijgen daarnaast steeds meer slimme functies. Het koppelen van je gehoorapparaat aan een app op je telefoon is al lang geen uitzonderlijke feature meer. Dat zorgt er voor dat de ontwikkelingen razendsnel gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
opel-onstar-knopjes
Lees meer

Altijd en overal bereikbaar in je nieuwe Opel met OnStar

Opel introduceert in augustus 2015 OnStar in Europa. Na Amerika, Canada, Mexico en China mogen wij nu ook veilig autorijden. De Opel Astra wordt er als eerste mee uitgerust. Voor een schappelijk bedrag (en eerste jaar gratis) kun je 24/7 een echt persoon om hulp vragen voor alles in je auto en bij een crash is er meteen hulp. Wij mochten het testen.