Een 360° review van de Samsung Gear360 1

Een 360° review van de Samsung Gear360

Sinds twee maanden beschik ik over een Samsung Gear360, de 360-graden camera van Samsung die sinds kort in Nederland te koop is. Ik heb hem uitgebreid getest en deel in deze blog de beelden van een aantal van mijn ‘threesixty’ video’s en foto’s. Laten we meteen beginnen met mijn korte 360-graden review video op YouTube!

https://www.youtube.com/watch?v=oEcfuP9NepM

Samsung maakt 360-graden filmen laagdrempelig

De beste manier om een indruk te krijgen van de kwaliteit is natuurlijk door 360-graden video’s en afbeeldingen te delen. Onderstaande Gear360 video’s zijn door anderen op YouTube gedeeld. Je kan door met je vinger of met de muis te ‘swipen’ over het beeld, de beelden draaien. Als je een redelijk moderne smartphone hebt, kan je ook gewoon met het beeldscherm van je smartphone een rondje draaien. (Let op: deze video’s moet je dan wel openen in de YouTube App op je telefoon)

https://youtu.be/hocIatxuddk

De Gear360 op de Nurburgring

Om de Gear360 goed op de proef te stellen, nam ik hem mee naar de Nurburgring, het grootste race-circuit ter wereld in Duitsland.

https://www.youtube.com/watch?v=uH2WAhaogM0

Ondanks de 25,9 megapixels heeft de Gear360 moeite met snel bewegende objecten opnemen. Auto’s die snel voorbij komen worden soms schokkerig weergegeven.

Hands-on met de Gear360; 360-graden selfies maken

Gear360
De Gear360 is een stevige camera met twee lenzen die iets kleiner is dan een tennisbal. De camera is tegen spatwater bestendig en heeft een “lieve” uitstraling. Als je de Gear360 koopt krijg je er ook een klein driepoot statief bij. Er zit namelijk een schroefdraad onder met een universeel formaat zodat hij op elke type camera-statief past. Na de tests ga ik zo’n statief zeker aanschaffen, omdat ik ook graag op ooghoogte beelden wil schieten.

Het is voor de “thuis-regisseurs” denk ik erg interessant om na te denken over de perspectieven van waaruit je nu kan filmen en fotograferen in 360 graden. Ook de selfies die je maakt (tenzij je wegduikt achter een boompje en dus niet in beeld komt) zijn leuk om te maken en zien er tof uit. Sommigen zullen zich ietwat ergeren aan het ‘Fish-eye’ effect, maar ik vind dit persoonlijk een heel tof effect.

360-graden filmbeelden op de smartphone kijken

Een probleem dat al snel opdoemt bij het kijken van video’s is dat bepaalde oude type smartphones het kijken van 360-graden beelden niet ondersteunen. Het alternatief is om achter je laptop of desktop PC te kruipen en met je muis door het 360-graden blikveld heen te ‘swipen’. Je kan de beelden ook terugkijken met de GearVR headset van Samsung.

360 graden foto’s uploaden naar Facebook met de Gear360

Op 13 juni heeft Mark Zuckerberg aangekondigd dat Facebook 360-graden foto’s ondersteunt. Dit heb ik direct getest door meer dan veertig 360-graden foto’s te uploaden. Dat werkte helaas niet. Ik zag (net als mijn vrienden en fans helaas) alleen slechte panorama-achtige foto’s in mijn tijdlijn tevoorschijn komen. Na even rond te speuren op ‘the interwebs’ kwam ik erachter dat je slechts één 360-graden foto per keer kan uploaden… Dat is veel gedoe en maakt het delen van meerdere 360-graden foto’s met vrienden nog verre van gebruiksvriendelijk. Als je deze beelden in 360 graden wil bekijken met de Facebook App, zorg er dan wel voor dat je de laatste versie van de Facebook App hebt.

Print Screen van de Gear360 manager app. Vanuit de App kan je beelden direct delen op Facebook en YouTube.
Print Screen van de Gear360 manager app. Vanuit de App kan je beelden direct delen op Facebook en YouTube.

Ook de stitch-lijn (de plek waar de beelden van beide lenzen samenkomen) is goed zichtbaar, met name van objecten die dichtbij staan. Dat is jammer als je net in dat gedeelte iets belangrijks of moois wil filmen.

Ik ben desalniettemin gecharmeerd door deze camera van Samsung. de foto’s zijn leuk om te delen en de video’s worden graag bekeken.

VRoggen en direct 360-graden film delen op social media

Camera`s zoals de Gear360 dwingen “thuisregisseurs” om goed na te denken over de manier waarop zij beelden willen filmen en willen “VRoggen”. Ook voor mij is vloggen totaal anders nu ik een een 360-graden camera heb. De kijker is niet te sturen, want die heeft de volledige vrijheid om lekker om zich heen te kijken.

Alle ingebouwde functies op de camera en die van de bijbehorende Gear360 Manager App zijn eenvoudig te gebruiken. Zo kan je TimeLapse video’s maken, alleen de voorste of achterste fish-eye lens gebruiken, live meekijken in 360-graden via de App en ook de kwaliteit van het beeld kan je configureren.

Vanuit de App deel je beelden op Facebook en YouTube. Opvallend is dat ik met een eenvoudig opgenomen wave tijdens een evenement, al snel duizenden views kreeg op Facebook. Dat laat zien dat er ondanks de ‘schoonheidsfoutjes’ voldoende kwaliteit geboden wordt om potentiële kijkers te activeren en te vermaken.

Wave360

Wat krijg je als je de Gear360 gaat kopen?

De Gear360 wordt geleverd met een draagtasje, micro USB-kabel, een klein driepoot statief, schoonmaakdoekje voor de lenzen, de Gear360 Android App en binnenkort ook met het Action 360 software programma om beelden te kunnen editen.

Live meekijken met de 360-graden camera van Samsung

De Gear360 die ik gebruikte was voorzien van oudere firmware. Later kreeg ik ook vroegtijdig toegang van Samsung tot de software waarmee je de opgenomen 360-graden video’s kan bewerken.

Overwegend heb ik met de Gear360 een positieve ervaring. Door de handige App kan ik in korte tijd bijzondere beelden vastleggen van leuke momenten en bijzondere locaties. Ik kijk er dus enorm naar uit om deze zomer in te gaan waarin ik alles om mij heen vast kan leggen met één druk op de knop! Daarom krijgt de Gear360 van mij vier sterren.

De Gear360 kopen

De Gear360 is op het moment van schrijven voor 350 euro te koop in de webshop van Coolblue (affiliate link).

Related Posts
De Oppo Reno4 Z 5G 8
Lees meer

De Oppo Reno4 Z 5G

Oppo heeft onlangs een nieuwe smartphone aan haar Reno4 serie toegevoegd, namelijk de Reno4 Z. Dit is een…
Maak kans op 1 van de 2 TP-LINK 10400 mAh powerbanks 12
Lees meer

Maak kans op 1 van de 2 TP-LINK 10400 mAh powerbanks

TP-LINK geeft via intogadgets.nl 2 powerbanks weg voor Vaderdag. Met deze hoge capaciteit powerbank (10400 mAh) kun je een tablet helemaal opnieuw opladen en je smartphone tot wel 5 keer! Kijk snel hoe je kans maakt op deze powerbank.