Review: OLight X7R Marauder 12.000 lumen zaklamp 1

Review: OLight X7R Marauder 12.000 lumen zaklamp

Van elk product is een overtreffende stap. Als je hebt over zaklampen dan is de nieuwe Olight X7R Marauder de big daddy van de zaklampen.

De gloednieuwe X7R die we hier testen is de topper van Olight en de opvolger van de X7. Met 12.000 lumen is dit een serieuze zaklamp met helaas ook een serieus prijskaartje, maar daar komen we later op terug.

Review: OLight X7R Marauder 12.000 lumen zaklamp 3

Afwerking

Laten we eerst genieten van de afwerking en het oog voor detail dat Olight laat zien. De X7R weegt 665gr en is daarmee geen lichtgewicht. Niet heel erg, want het klopt wél bij wat je verwacht zodra je deze led zaklamp ziet. Sterker nog, na een avond spelen met de Maurader voelde het behoorlijk vreemd om weer een iPhone op te pakken. Dat voelt dan gelijk licht en fragiel.

De Olight X7r Marauder is gemaakt van aluminum en is waterdicht volgens de IPX-7 norm. Wel zo handig als je echt op surival gaat. Aan de achterkant zit een USB-C aansluiting voor het opladen van de lamp. In 4-5 uur is de lamp van helemaal leeg weer volledig vol. Tijdens het opladen zie je, heel gaaf, een rode gloed rondom de verzonken USB poort. Je bereikt deze aansluiting door aan de ring onderaan de lamp te draaien, waarna een klein schuifje beweegt en de USB-aansluiting openbaart.

Aan de voorkant vinden we drie leds van Cree. We kenden de fabrikant nog niet, maar het blijkt een vooraanstaande partij te zijn die bekend staat om vooruitstrevende LED-techniek. Weer wat geleerd!

Dan waar het echt om gaat: licht, veel licht. Olight is zo verstandig geweest de X7R te voorzien van meerdere standen, zodat je niet direct het dag- en nachtritme van je omgeving verstoort. Het kán natuurlijk wel. Met een druk op de knop schakel je de zaklamp in, waarbij de laatste gebruikte stand wordt onthouden. Gebruik je de lamp langer dan 10 minuten niet, dan is dit de low-stand. Hou je vervolgens de knop ingedrukt? Dan springt de lamp via medium naar high.

Turbo

De echt felle standen heten Turbo en Turbo S. Hiermee krijg je zo’n ontzettende bak licht dat je niet snel naar een nóg fellere lamp zult verlangen. Zeker in een kleine ruimte lijkt het wel alsof het dag is. De enige indicatie dat je niet in een tropisch land bent belandt, maar nog gewoon thuis zit is de kleine lichtbron. Bij de zon is dat natuurlijk een ander verhaal.

Turbo en Turbo S kan je inschakelen door de knop twee keer kort in te drukken. Druk je drie keer dan krijg je de stroboscoop-functie. Je kunt de stroboscoop gebruiken om een feestje te bouwen, maar ook om vijanden mee te verblinden.

Review: OLight X7R Marauder 12.000 lumen zaklamp 5

Heet hangijzer

Over warmte gesproken: met zoveel power is het onvermijdelijk dat er ook warmte vrij komt. De behuizing werkt als een heatsink, maar toch is het zeker op de hoge standen opmerkelijk hoeveel warmte de X7R genereert. Even kijken of je door je hand kunt schijnen is daarom geen aanrader. Olight heeft de X7r Marauder wel voorzien van thermische beveiliging, die onder andere het vermogen na een paar minuten op de maximale Turbo S-stand terug regelt naar een niveau wat onder andere de batterijen beschermt.

Conclusie

Olight geeft aan dat de nieuwe X7R Marauder vooral bedoeld is voor professionals. Denk hierbij aan reddingsteams, brandweer en politie. Gezien de mogelijkheden, afwerking en het prijskaartje van deze ledlamp is dat geen gekke gedachte. Met een adviesprijs van €349 is dit namelijk geen goedkope lamp. Gelukkig zie je de flinke prijs terug in de kwaliteit van de Olight X7R Marauder.

De X7r is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Related Posts
Review: Sony DSC-HX60V 27
Lees meer

Review: Sony DSC-HX60V

De Sony DSC-HX60V compactcamera is een krachtpatser op zakformaat. Met 20.4 megapixels, 30x optische zoom en een prima…