fbpx

Ken je het probleem? Je zit lekker op je iPhone of iPad een mailtje of een foto te bekijken en je wilt hem uitprinten. Dat wordt dus doorsturen naar je PC of laptop en dan printen. Dat kan handiger!

Zoiets zullen de ontwerpers bij Lantronix ook bedacht hebben. Er zijn printers die direct kunnen werken met een Apple-apparaat, maar uiteraard is dat net een andere dan je al hebt. Zo ook bij mij. Voor deze situatie is de xPrintServer gemaakt.

In de doos

Je krijgt een simpele doos met daarop de standaard aankondigingen hoe geweldig het apparaat is. Daarin een doos die me veel meer kan bekoren: wit met een grote X erop. In deze doos vind je het eigenlijke apparaat, een stroomkabel en wat verschillende stroompluggen voor een aantal Europese landen. Er zit ook nog een quick start guide in, wat twee aan elkaar geniete A4’tjes zijn. Dat doet toch wat af aan de mooie doos die je eerst ziet. Ook het plastic bakje waar de printserver in zit doet goedkoop aan.

Aansluiten

Dan maar aan de installatie begonnen. Makkelijker kan niet: sluit de USB-aansluiting van de printer aan de server, verbind hem aan het netwerk (helaas wordt er geen netwerkkabel meegeleverd) en doe de stroom erin. Dat is het, kost je niet meer dan een minuut. Dan de grote test: werkt het? Daarvoor anneliesje.nl geopend en een print geprobeerd. Je drukt binnen iOS op het knopje naast de bookmarks en kiest printen. Daar kun je een keuze maken voor de printer, aantal kopie├źn en uiteraard sturen naar de printer. Het werkte geweldig! Normaal gesproken zoek ik op alle mogelijke manier naar negatieve punten in het gebruik van een apparaat, maar ik zou ze niet weten.

Ondersteuning

Het belangrijkste punt van de xPrintServer is de mogelijkheid om vanuit iOS te printen, maar hij werkt ook met een Windows- of Mac-computer. Helaas is er geen ondersteuning voor Linuxsystemen. Vanaf je ondersteunde PC moet je hem installeren als elke andere netwerkprinter. Op mijn PC en laptop was ook dat binnen twee minuten gebeurd: het vinden van de printer duurt nog het langst.

Er is een kleine webserver in de Lantronix ingebouwd. Daarmee kun je de status van het apparaat zien en eventueel printjobs wissen. Simpel, maar werkt goed.

Is er dan helemaal niets negatiefs aan deze server? Toch wel. De listprijs is 100 dollar, wat ik redelijk prijzig vind. Voor hetzelfde geld heb je bijvoorbeeld een HP Photosmart 5510, die ook ondersteuning voor AirPrint heeft: je kunt hem dus onder iOS gebruiken. Het voordeel van het Lantronix-apparaat is daarentegen dat je tot 8 printers met het apparaat kunt gebruiken.

Conclusie

Voor iemand die heel blij is met zijn huidige printer of er meer heeft die hij wil verbinden met zijn netwerk en iPad/iPhone, is de Lantronix xPrintServer een geweldig apparaat. Zeer simpel aan te sluiten, instellingen zijn er niet: het werkt direct. Je moet alleen bedenken of je dit geld over hebt voor deze functionaliteit.

De Lantronix xPrintserver is niet op heel veel plekken te koop, je kunt hem online vinden op de eigen shoppingpagina van Lantronix (ze verschepen naar Europa) en bij MaxICT.nl.

1 comment

 1. Kijk eens bij Amazon in Duitsland, die verschepen de Home-edition inclusief verzendkosten voor 122 euro. Dat is flink goedkoper en de extra functies van de networkedition zijn voor normaal gebruik niet nodig.

  De techniek die achter het apparaat schuil gaat is eigenlijk het volgende.
  De printer wordt gedetecteerd en daarna gaat de xPrintServer de relevante drivers downloaden.
  Kennelijk is het een perfect apparaat (zolang Lantronix bestaat en de site in de lucht houdt).
  Ontbrekende printers die niet ondersteunt worden kunnen worden aangevraagd bij TechSupport van Lantronix, weer een pluspunt!

  Ondanks de prijs een geweldig apparaat die de printerfaciliteiten voor zowel windows als ios toegankelijk maakt voor (bijna) alle bestaande en ingebruik zijnde printers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*